Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Και λίγο ταμείο δεν... βλάπτει

Όλο και περισσότεροι ξένοι και εγχώριοι οίκοι, παίκτες "αβαντάρουν" την άνοδο στο ΧΑ. Η απόδοση 20% από τα χαμηλά του Ιουλίου (15/7) απαιτεί εκ των πραγμάτων αυξημένη ετοιμότητα και προσοχή. "Κλειδιά" οι μετοχές των Coca Cola, Τιτάν αλλά και η Εθνική.

Η απόδοση 20% για το Χ.Α. από τα χαμηλά του Ιουλίου εκ των πραγμάτων καθιστά πολύ προσεκτικούς τους διορατικούς παίκτες, πλέον. Τόσο για τη σημερινή συνεδρίαση όσο για τις αμέσως επόμενες της ερχόμενης εβδομάδας (με αργία τη 15η Αυγούστου, μην ξεχνιόμαστε).

Πληθώρα παραμέτρων μας καθιστά περισσότερο «πονηρούς» και έτοιμους να περάσουμε από το... ταμείο για ένα μέρος των θέσεών μας, που «χτίστηκαν» από τα επίπεδα των 780 μονάδων.

Άλλωστε η επίτευξη του πρώτου, και λόγω της συγκυρίας δυσκολότερου, στόχου, εξαρχής ζητούμενη, απαιτεί ανασύνταξη δυνάμεων και προσέλκυση νέων παικτών - ρευστού και καυσίμων για τη συνέχεια. Οι 950 μονάδες επιτεύχθηκαν, όμως για την επίτευξη του επόμενου και μακρύτερου στόχου προς τις 1.150 μονάδες (τοπικά υψηλά Μαΐου) χρειάζεται ισχυρό δέλεαρ.

Κάποιοι υποστηρίζουν πως η αγορά, δηλαδή τα «ισχυρά χέρια», οι insiders, τα ξένα σπίτια (που αίφνης επιχειρούν να μας δείξουν σαν... μισογεμάτο το ποτήρι) προεξοφλούν ένα «κούρεμα» ή αναδιάρθρωση όπως προβλέπει το DIW (σε αυτό έχει αναφερθεί εμμέσως και ο Γ. Στουρνάρας) της τάξεως του... 40% κ.λπ.

Το Χ.Α. αντέδρασε αρχικά καθαρά τεχνικά, στη συνέχεια με πληροφόρηση της ατζέντας του Μαξίμου και τελευταία με τη στροφή ξένων οίκων (αμερικανικών κι ευρωπαϊκών) που συνιστούν Ε.Ε., ευρωμετοχές και βλέπουν άνοδο των χρηματιστηριακών δεικτών.

Το Εuro2day παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς, και από τα χαμηλά του Ιουλίου, την αντίδραση της αγοράς επιχειρώντας να περνά καθημερινά το στίγμα και το κλίμα της συνεδρίασης, εστιάζοντας κυρίως στο βραχυπρόθεσμο παιχνίδι. Από αυτήν την άποψη, προσεγγίζουμε την τελευταία ανοδική κίνηση, μετράμε τις υπεραξίες του χαρτοφυλακίου μας και... μέρες που είναι θα αναζητήσουμε τις καλύτερες δυνατές και υψηλότερες τιμές για να ρευστοποιήσουμε ένα μέρος της θέσης μας.

Σε τι ποσοστό εξαρτάται από τον μέσο όρο κτήσης κάθε μετοχής και την εκτίμησή μας πως ο επόμενος ανοδικός κύκλος θα έχει πολύ πιο ουσιαστικά (άρα και πειστικά) χαρακτηριστικά και θα λάβει χώρα με τουλάχιστον διπλάσιους τζίρους και σε περιβάλλον διεθνούς ευφορίας και αναζήτησης κερδών.

Προσώρας, σε ενδεχόμενη αρχική ανοδική κίνηση του Γ.Δ. προς τα επίπεδα της 10ης/6 (άνοιγμα από τις 966,61, υψηλό ημέρας στις 968,58, αλλά κλείσιμο στις 939,78 μονάδες) θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, «ψιλιασμένοι» για το αν θα πρέπει να ακολουθήσουμε την προσπάθεια «τραβήγματος» της αγοράς. Εκτός εάν αυτή η προσπάθεια επιδιωχθεί σήμερα ή τη Δευτέρα με συναλλαγές που θα ξεπερνούν λ.χ. (σήμερα) τα 55-60 και στις 12/8 τα 60-70 εκατ. ευρώ.

Μετοχές-κλειδιά η Coca Cola όπου παίζεται το ένα από τα 3-4 σημαντικά στοιχήματα (επαναφορά στα υψηλά των 52 εβδομάδων - 22,60 ευρώ), ο Τιτάν (επαναφορά προς τα 16,48 ευρώ) αλλά ειδικά σε αυτήν τη φάση η Εθνική Tράπεζα στην περίπτωση όπου υπερβεί τα 2,82-2,85 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v