Με ουρά αγοραστών αλλά και ρευστοποιήσεις ξεκίνησε η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας.
Με... κεκτημένη ταχύτητα για τους βασικούς δείκτες, με την Εθνική και δευτερευόντως τον ΟΠΑΠ σε πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά και με εμφανή την προσπάθεια κατοχύρωσης θέσεων στα πρώτα 40΄- 45΄ της συνεδρίασης.
Αδιάψευστος μάρτυς η διακύμανση των δύο βασικότερων δεικτών και ο αυξημένος τζίρος. Έως τις 963,74 μονάδες αρχικά ο Γενικός Δείκτης, για να διολισθήσει στη συνέχεια έως τις 956,06 μονάδες, απ' όπου επιχειρήθηκε μία μικρή αντίδραση, αλλά με τις 950 μονάδες να θεωρούνται η πρώτη άξια αναφοράς βάση-περιοχή για τον δείκτη.
Άλλωστε, από το προσυνεδριακό σχόλιο εστιάσαμε σε πολύ συγκεκριμένες περιοχές για τον Γ.Δ. και τον FTSE Large Cap. Για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης η κίνηση έφτασε έως τις 329 μονάδες, για να γυρίσει λίγο αργότερα στις 326, αλλά με τις 325 και τις 320 μονάδες να θεωρούνται σημεία αναφοράς του τελευταίου κυματισμού του Χ.Α. Εκείνου που ξεκίνησε από τα χαμηλά των 780 μονάδων περίπου στις 15 Ιουλίου.
Υψηλές οι συναλλαγές ξεπέρασαν τα 14 εκατ. ευρώ στις 11.00-11.05, με χτυπήματα που παραπέμπουν σε τζίρο πάνω από τα 67 εκατ. ευρώ της 9ης/8, αλλά αυτό θα φανεί στη συνέχεια.
Οι συναλλαγές παραπέμπουν σε προσπάθεια κατοχύρωσης μέρους θέσεων - σε μια απολύτως φυσιολογική κίνηση από την πλευρά κυρίως των βραχυπρόθεσμων παικτών.
Περί τα 3 εκατ. ευρώ στη μετοχή της Πειραιώς, πάνω από 2,5 εκατ. στη μετοχή της Εθνικής, ξεπέρασε το 1 εκατ. ο τίτλος του Οργανισμού. Στα υπόψη το νέο πακέτο 50.000 στη μετοχή των Ελληνικών Χρηματιστηρίων, από νωρίς μάλιστα ως συνέχεια στις προσυμφωνημένες πράξεις της Παρασκευής. Το πακέτο έγινε στα 6,38 ευρώ και θυμίζουμε τα τοπικά υψηλά των 6,97 ευρώ της 17ης Μαΐου.
Στο διάστημα 11.05-11.18 η αγορά ηρέμησε σχετικά, οι δείκτες σταθεροποιήθηκαν, οι συναλλαγές μετριάστηκαν σε σημείο που προοιωνίζονται νέο γύρο τάσης σχετικά σύντομα, στη συνέχεια της συνεδρίασης.
Ορισμένοι κάνουν λόγο για αναγκαία συσσώρευση, άλλοι για χώνεμα τιμών και της ανοδικής αντίδρασης του Γενικού Δείκτη -κατά περίπου 180-190 μονάδες- από τα χαμηλά του Ιουλίου.
Ευκαιρία να δούμε τις αντιδράσεις κυρίως όσων κατοχυρώνουν θέσεις, τους εν δυνάμει αγοραστές μέχρι ποιες τιμές βγαίνουν υψηλότερα. Εάν δηλαδή είναι στις προτεραιότητές τους μία άμεση συνέχιση της κίνησης χωρίς να μπει νέο ζεστό ρευστό στο παιχνίδι.
Έως τα 2,98 ευρώ η αντίδραση για τη μετοχή της Εθνικής, που έχει να δει τιμές πάνω από τα 3 ευρώ από τη συνεδρίαση της 26ης Ιουνίου, όταν μάλιστα διόρθωνε από τις τοπικές κορυφές του Μαΐου. Αξιοσημείωτες η κινητικότητα και οι συναλλαγές στον τραπεζικό τίτλο.
Στα 7,38 ευρώ διαμορφώθηκε η μέχρι τώρα ανώτερη τιμή για τον ΟΠΑΠ, αν και στην περίπτωσή του η σημερινή εξέλιξη είχε προδικαστεί από την πλειονότητα των τοποθετημένων παικτών.
Έως τα 22,27 αντέδρασε η δεικτοβαρής CCHBC, για να υποχωρήσει στη συνέχεια έως και 2,20% προς τα 21,81 ευρώ. Από την τεχνική εικόνα της μετοχής φαίνεται πως η προσέγγιση των υψηλών της 20ής/5 (τα 22,60 ευρώ) δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητες των «ισχυρών χεριών» που ασχολούνται με την εισηγμένη.
Μικρή κόπωση και για τη FFG και την Jumbo, τις δύο δηλαδή που έδωσαν πολυετή υψηλά την προηγούμενη εβδομάδα. Οι αυξημένες συναλλαγές στη συνεδρίαση της Παρασκευής παραπέμπουν περισσότερο σε αλλαγή χαρτοφυλακίων και θέσεων, με πιθανότερο το ενδεχόμενο εύλογης τεχνικής υποχώρησης.
Σχετική κινητικότητα στον FT Mid, καθώς σε 4-6 μετοχές καταγράφεται σημαντικός τζίρος και αποδόσεις. Συγκεκριμένα, στις μετοχές των Eurobank, Attica Bank, Υγεία, Intracom. Ωστόσο, για τον δείκτη οι 1.080 μονάδες είναι ένα καλό σημείο στάσης.
Να σημειωθεί πως λίγο πριν από τις 11.30 οι συναλλαγές είχαν φτάσει τα 16,4 εκατ. ευρώ, ο δε Γενικός Δείκτης υποχωρούσε ελαφρώς (-0,25%) προς τις 953 μονάδες.