To X.A. μπορεί να συνέχισε το ανοδικό σερί του μετρώντας την ένατη θετική συνεδρίαση, με τον Γενικό Δείκτη να αντιδρά στις 977,21 μονάδες, τον FT Mid στις 334,09, με επιθετικούς τους αγοραστές προς το κλείσιμο της συνεδρίασης. Και με τη μετοχή της Εθνικής στα 3,23 ευρώ (κατά 15,77% υψηλότερα με 5,278 εκατ. τεμάχια). Ωστόσο, το πρόβλημα στην πραγματική οικονομία, στους επαγγελματίες, και κατά συνέπεια στην κοινωνία, παραμένει ζοφώδες.Γι' αυτό το θέμα της Αλεξάνδρας Γκίτση είναι όντως μία πρώτη «αχτίδα φωτός» για μία στις 3 επιχειρήσεις. Δεδομένου ότι η προσπάθεια των επιχειρηματικών και των επαγγελματιών επιχειρείται σε «εχθρικό» περιβάλλον (φοροπλαίσιο, έλλειψη αναπτυξιακού σχεδιασμού, πανάκριβο κόστος ελάχιστου χρήματος κ.λπ... κ.λπ... ), το όποιο ενθαρρυντικό αποτέλεσμα αποκτά πολλαπλάσια σημασία. Η Αλεξάνδρα αναφέρει πως ενδείξεις επιβράδυνσης της κρίσης, που όμως δεν προσδιορίζουν ακόμη την έναρξη της ανάκαμψης, αποτυπώνει η πορεία των οικονομικών μεγεθών των ελληνικών επιχειρήσεων το πρώτο εξάμηνο του έτους σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα έναν χρόνο πριν.
Τάση που εάν επαληθευθεί στα επόμενα τρίμηνα πράγματι θα μπορούσε να αποτελέσει τον ισχυρότερο εργαλείο μόχλευσης - ανάπτυξης και πολλών εισηγμένων. Όχι κατ΄ανάγκην από τους δείκτες FTSE Large Cap ή FT Mid αλλά και σε χαμηλότερες κατηγορίες, όπου άνθρωποι της αγοράς επιχειρούν με νύχια και με δόντια. Επιμένουμε στην επισήμανση της έγκριτης συναδέλφου καθότι το χρηματιστήριο ως μηχανισμός προεξόφλησης αποτυπώνει κι αφομοιώνει από πολύ πιο πριν από τις εξελίξεις, είτε θετικές είτε αρνητικές. Αυτό όσον αφορά τον μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα. Γιατί βραχυπρόθεσμα στο Χ.Α. παίζεται ένα ενδιαφέρον στοίχημα, κυρίως από εγχώρια «ισχυρά χέρια», με τη συνδρομή 2-4 σημαντικών ξένων παικτών, από τους οποίους οι δύο αμερικανικών συμφερόντων ποντάρουν εσχάτως στην Εθνική.
Απόδοση 28,5% σε διάστημα εβδομάδας για τη μετοχή της ΕΤΕ, που πρόσφατα κινδύνευσε να χάσει τα σημαντικά στηρίγματα των 2,4 -2,5 ευρώ, δεν είναι αμελητέα. Θυμίζουμε πως μόλις στη συνεδρίαση της 1ης Αυγούστου η τιμή της μετοχής της είχε υποχωρήσει μέχρι τα 2,52 ευρώ. Εχθές έκλεισε στα 3,23 ευρώ -υψηλό ημέρας-, με συναλλαγές αξίας 16 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 4,1 εκατ. ευρώ άλλαξαν χέρια στα warrants της μετοχής. Κίνηση από τα χαμηλά της 1ης/8 με ρευστό από γνώστες του παιχνιδιού και ανθρώπους που προδικάζουν τη συνέχεια.
Ενδιαφέρον στοίχημα, που σε μεγάλο βαθμό εξηγείται και από τα γραφόμενα του Χρ. Κίτσιου για το χρονοδιάγραμμα των πωλήσεων και με «κρυφό χαρτί» την τουρκική θυγατρική. Η υπεραντίδραση της Εθνικής, η μόχλευση στα warrants της Alpha Bank, οι αυξημένες συναλλαγές στην Πειραιώς αλλά και η κινητικότητα σε Eurobank, Attica Bank ελκύουν σημαντικό μέρος του βραχυπρόθεσμου ενδιαφέροντος. Θυμίζουμε ενδεικτικά πως εχθές άλλαξαν χέρια 8,092 εκατ. μετοχές της Alpha Bank και 7,285 warrants της τράπεζας. Το γεγονός της προσέγγισης της περιοχής των 150 μονάδων για τον κλαδικό δείκτη αναγκάζει ακόμη και όσους δεν ασχολούνται με τις τράπεζες να ρίξουν μία δεύτερη ματιά. Συνδυαστικά με την αγορά παραγώγων και εν όψει της λήξης της σειράς Αυγούστου την Παρασκευή 16/8.
Σχετικά με το ΧΠΑ σύμφωνα με τη Solidus ΑΕΠΕΥ «...ανοδικά κινήθηκε η αγορά και στη συνεδρίαση της Δευτέρας, καθώς ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 5,15%, ενώ τα ΣΜΕ του FTSE 25 έκλεισαν με κέρδη της τάξεως του 1,8%». Όπως επισημαίνεται, η συνεδρίαση αποτέλεσε την 9η ανοδική για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης και την 5η για τον τραπεζικό δείκτη. Οι συναλλαγές αυξήθηκαν στα 10.926 συμβόλαια όσον αφορά τα ΣΜΕ του FTSE 25, ενώ οι ανοιχτές θέσεις αυξήθηκαν στα 54.257 συμβόλαια. Τα ΣΜΕ Σεπτεμβρίου του FTSE 25 ήταν διαπραγματεύσιμα με premium της τάξεως του 0,9%-1,4% και κυμάνθηκαν μεταξύ των 329 και των 336,5 μονάδων.
Στα μετοχικά ΣΜΕ οι συναλλαγές αυξήθηκαν στα 15.417 συμβόλαια, τα περισσότερα από τα οποία (σε αξία) αφορούσαν την Εθνική και τη ΔΕΗ. Αυξημένες συναλλαγές παρατηρήθηκαν και στα ΣΜΕ της Alpha Bank.
Συνεκτιμώντας τις κινήσεις που γίνονται και στο ΧΠΑ, παραμένουμε εστιασμένοι σε μετοχές του 25άρη.
Στα άνω όρια των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, συγκεκριμένα δε στα 7,49, 7,49 και 8 ευρώ αντίστοιχα καθώς σήμερα θα φανεί εάν αυτές οι τοπικά υψηλές τιμές κλεισίματος μπορεί από αντίσταση να αποτελέσουν εν δυνάμει στήριξη και για τους τρεις τίτλους. Με ελαφρύ προβάδισμα, λόγω εξελίξεων, για τη μετοχή του ΟΠΑΠ.
Ανάλογη προσοχή στους τίτλους των CCHBC, Folli Follie Group, Jumbo που τις τελευταίες συνεδριάσεις επιχειρούν ανοδικά με αυξημένες συναλλαγές, πολλά πακέτα και «ισχυρά χέρια» εντός παιδιάς. Στη μετοχή των FFG πραγματοποιήθηκαν δύο πακέτα των 131.000 και των 73.538 τμχ. στα 18,82 ευρώ με το υψηλό της μετοχής στα 19 ευρώ. Αλλά και στη μετοχή των ΕΧΑΕ ένα πακέτο των 50.000 στα 6,38 και στον Τιτάνα δύο (100.000 στα 15,39 και 131.190 στα 15,42 ευρώ).
Επιμέρους εξελίξεις εύλογα επηρεάζουν μετοχές εταιρειών όπως στην περίπτωση της Ελλάκτωρ. Σε σχετικό θέμα του Μιχ. Καϊταντζίδη αναφέρεται η επικράτηση της Άκτωρ στον διαγωνισμό του ΥΠΕΚΑ για την εκμίσθωση του δημόσιου λιγνιτωρυχείου της Βεύης.
Η δημιουργία σχηματισμών αναστροφής για όλο και περισσότερους μη τραπεζικούς τίτλους παραπέμπει σε ενεργή συμμετοχή ισχυρών παικτών (αυτό αποτυπώνεται καθημερινά στις συναλλαγές), σε διάθεση προεξόφλησης που έχει συνέχεια. Αλλά και από τον Ft Mid μετοχές σηματωροί, πέραν των δύο τραπεζικών, όπως ΓΕΚ Τέρνα, Υγεία, Ιντρακόμ, θυγατρικές ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Φουρλής, έχουν ουσιαστικές επενδυτικές στηρίξεις.
Από τεχνική πλευρά, ο Γ.Δ. έρχεται και κουμπώνει διαγραμματικά με τα επίπεδα της 7ης Ιουνίου. Ανοδική διάσπαση δίνει... αέρα διαδοχικά προς τις 1.050 και τις 1.150 μονάδες (υψηλά Μαΐου). Σε αντίθετη περίπτωση, περιοχές με ισχυρή στήριξη εμφανίζονται προς τις 938 και τις 925 μονάδες. Κατά την εκτίμησή μας ένα χώνεμα της αγοράς στο εύρος των 916,56 μονάδων (σημείο της 2ας/8) μέχρι τις 989,55 της 7ης/6 θα ήταν ιδανικό γιατί θα έβαζε περισσότερους παίκτες στο παιχνίδι. Ζητούμενη η περαιτέρω ενίσχυση των συναλλαγών σε περισσότερα των 80-90 εκατ. ευρώ για να έχει ισχύ και σχετική ασφάλεια η όποια αντίδραση.