Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με το βλέμμα στα... παράγωγα

Στα παράγωγα του Αυγούστου, που λήγουν σήμερα, παίζεται η βραχυπρόθεσμη τάση. Ζητούμενη η επιβεβαίωση των 950 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, αλλά και της στήριξης μετοχών-σηματωρών του FTSE Large Cap. Στις 325 κλίνει ο 25άρης.

Μετά το χθεσινό... διάλειμμα, το Χ.Α. επιστρέφει, με τον Γενικό Δείκτη από την περιοχή των 958 μονάδων και τον Ftse Large Cap στις 326. Αυτοί οι δύο δείκτες βρίσκονται σε διήμερη διόρθωση, ενώ ο Ft Mid κατά 0,69% υψηλότερα (στις 1.082 μονάδες) και ο Τραπεζικός επίσης σε άνοδο στις 144 μονάδες.

Η αξία των συναλλαγών στα 34,7 εκατ. ευρώ -μάλλον καλό μέγεθος για τέτοια συνεδρίαση-, τα "ισχυρά χέρια" μάζεψαν την προσφορά προς το κλείσιμο -μετά τις 16.45-16.50- και η αγορά πήρε θέση για τη σημερινή συνεδρίαση στο ΧΠΑ. Τελευταία ημέρα για τα παράγωγα, σειράς Αυγούστου, απλή λήξη, με την εικόνα της Τετάρτης να μην παραπέμπει σε εκπλήξεις, εκτός εάν προκύψει κάτι την τελευταία στιγμή.

Σκούπισαν την προσφορά προς το τέλος, σημειώναμε στο σχόλιό μας (της 14ης/8), με αγορές σε Coca Cola και τράπεζες και με μάζεμα στις απώλειες για τον Γενικό Δείκτη. Στα θετικά της συνεδρίασης η επιβεβαίωση των 950 μονάδων και οι καλές -για την εποχή- συναλλαγές. Κινητικότητα στα Mid Caps. Κέρδη για Alpha, Πειραιώς και ΟΠΑΠ.

Στη χθεσινή αργία -για εμάς- οι διεθνείς αγορές έδειξαν να επηρεάζονται περισσότερο από τη δραματική τροπή που έχουν πάρει οι εξελίξεις στην Αίγυπτο κι από την κινητικότητα στα διεθνή όργανα και forum παρά από το κόκκινο της Wall Street. Παρά τα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την ανεργία, οι δείκτες διόρθωσαν. Κι αυτό γιατί οι επενδυτές φοβούνται ότι η Fed θα προχωρήσει φέτος σε περιορισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Πιέσεις ασκήθηκαν και από τα εταιρικά αποτελέσματα.

Το Χ.Α. μπορεί να συνεχίζει τη προσπάθεια απεγκλωβισμού του κι οι κινήσεις προεξόφλησης να εντείνονται, ωστόσο όσο πλησιάζουμε προς τον Σεπτέμβριο θα φορτίζεται το κλίμα σε πολλά μέτωπα.

Σε σχετικό θέμα του euro2day αναφέρεται πως με τη συμμετοχή 27 επιχειρήσεων και πιθανότατη την εκπροσώπηση της κυβέρνησης θα πραγματοποιηθεί το 8ο Roadshow που διοργανώνει το Χρηματιστήριο στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου στο Λονδίνο. Μετά τη διημερίδα στις αρχές Ιουνίου, αυτή είναι η δεύτερη συντονισμένη έξοδος-παρουσίαση ελληνικών επιχειρήσεων. Το πλήθος των 27 όντως είναι ενθαρρυντικό, μακάρι να υπάρξει και αποτέλεσμα.

«Είναι βέβαιο ότι κάποιοι fund managers που βρέθηκαν προ τριμήνου στο αντίστοιχο Roadshow της Νέας Υόρκης θα δώσουν το 'παρών' και στο Λονδίνο καθώς ζητούν συνεχή ενημέρωση για τις εξελίξεις όσον αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, αλλά και το σχετικώς πρόσφατο θεσμικό πλαίσιο που διέπει την αγορά των hedge funds», δηλώνουν εκπρόσωποι εισηγμένων που βρέθηκαν τον Ιούνιο στη Νέα Υόρκη.

Το «παρών» θα δώσουν φέτος, σε υψηλόβαθμο επίπεδο εκπροσώπησης, οι εξής: Eθνική Τράπεζα, Αlpha Bank, Tράπεζα Πειραιώς , Eurobank, Attica Bank, Σωληνουργεία Κορίνθου, Ελλάκτωρ, Εurobank Properties, Folli Follie, Fourlis, Frigoglass, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης, ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Ιντραλότ, Κρι Κρι, Lamda Development, ΜΙG, Μέτκα, Motor Oil, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακη και Τιτάν.

Αυτή είναι η μία πλευρά. Η άλλη είναι αυτή που σχετίζεται με τις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό, με τις εκλογές στη Γερμανία και την εικοτολογία που έχει αναπτυχθεί εκ νέου για το ενδεχόμενο... κουρέματος, αναδιάρθρωσης. Ενδεχόμενα που αργά ή γρήγορα θα αποτιμήσει και το Χ.Α. και πρωτίστως ο κλάδος των τραπεζών αλλά και αρκετών ακόμη τομέων και δραστηριοτήτων.

Μετοχές εταιρειών που από τα χαμηλά του Ιουνίου 2012 έχουν μπει ή μπαίνουν στο στόχαστρο ξένων χαρτοφυλακίων και διαχειριστών ξεχωρίζουν σταδιακά (και) στο ταμπλό.

Σημειώνουμε πως από τις μετοχές αυτές ανοδική φορά έχει διαμορφωθεί βραχυπρόθεσμα για την Alpha Bank, τη ΓΕΚ Τέρνα, την ΕΥΔΑΠ, τον Φουρλή, τον ΟΤΕ, την Jumbo, τη MIG, την FFG και τη ΜΕΤΚΑ. Υπό προϋποθέσεις πολύ πιθανή θα πρέπει να θεωρηθεί η ενεργοποίηση βραχυπρόθεσμα ανοδικής κίνησης για τις μετοχές των Ελλάκτωρ, Ελληνικών Πετρελαίων, ΕΧΑΕ, Εθνικής κ.ά.

Να κλείσουν σήμερα τα παράγωγα, να δούμε σε ποιες τιμές θα μετακυλιστούν για τη σειρά του Σεπτεμβρίου (triple witching στις 20/9) και από Δευτέρα - Τρίτη πώς θα ξεκαθαρίσει η τάση.

Στα τέσσερα "ατού" της αγοράς αναφέρεται ο Γιώργος Α. Σαββάκης, καθώς τα στοιχεία δείχνουν πως η οικονομία ξύνει πάτο και αναζητά νέα καύσιμα για υψηλότερα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v