Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Διόρθωση προς τις 940 μονάδες

Επιβαρύνθηκε η εικόνα της αγοράς, μετά τις δημοπρασίες στα παράγωγα λόγω triple witching. Λίγο πάνω από τις 940 μονάδες ο Γ.Δ. Πτώση έως 6% για Coca Cola, πιέσεις σε Τιτάνα, Βιοχάλκο. Επιμένει ανοδικά η Εθνική, στα 3,07 ευρώ.

Παιχνίδια παραγώγων στη διαδικασία δημοπρασίας, πριν από λίγο. Με ανοιχτές πωλήσεις σε 3Ε και Τιτάνα, ο FTSE Large Cap διόρθωσε έως τις 319,75 μονάδες. Σε αυτά τα επίπεδα κούμπωσε η υποκείμενη με την αγορά παραγώγων, καθώς έκλεισε η σειρά μηνός Αυγούστου. 

Εν συνεχεία εκδηλώθηκαν ρευστοποιήσεις με τον Γενικό Δείκτη να κινείται προς τις 940 μονάδες και τις συναλλαγές να διαμορφώνονται πάνω από τα 26 εκατ. ευρώ (στις 14:30).

Νωρίτερα, από τα χαμηλά στις 11.55-12.05 (944 μονάδες) ενεργοποιήθηκαν και πάλι εντολές αγοράς, με αποτέλεσμα να μαζευτούν οι απώλειες για τον Γ.Δ. και ο FTSE Large Cap από τις 321,85 μονάδες να αντιδράσει προς τις 323.

Μεγαλύτερη είναι η πτώση σε πολλά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου πρόσχημα της υποχώρησης θεωρούν αναλυτές  τις δραματικές εξελίξεις στην Αίγυπτο.

Ωστόσο, τα αίτια θα πρέπει να αναζητηθούν στο πλαίσιο ποσοτικής χαλάρωσης που θα ακολουθήσουν οι ΗΠΑ στη συνέχεια και στο πώς ακριβώς θα διαμορφωθεί διεθνώς η αγορά ομολόγων, εξέλιξη που σχετίζεται άμεσα με την «παγκόσμια ρευστότητα».

Είναι ενδεικτικό πως σε ρεπορτάζ τριών σελίδων του Bloomberg η αναφορά στην Αίγυπτο περιορίζεται μόλις σε τρεις αράδες, τη στιγμή που αναλύονται εκτενώς οι κινήσεις της Fed, τα οικονομικά αποτελέσματα εταιριών και το θέμα του tapering στα ομόλογα.

Αναφέρουμε ως ενδεικτική την περίπτωση του Bloomberg για να έχουμε μια δεύτερη εικόνα για το πώς χρησιμοποιούνται αφορμές για να καλυφθούν τα πραγματικά αίτια.

Στο Χ.Α. και πάλι, τα τελευταία 20΄- 30΄, εκτός από τις Εθνική, Alpha Bank και ΕΥΔΑΠ, ενισχύονται οι μετοχές των ΕΛΛΑΚΤΩΡ, MIG, Intralot και Eurobank Properties.

Κατά 3,64% με 34.313 τεμάχια διόρθωνε η μετοχή της CCHBC στα 20,567 ευρώ. Κι αυτό λίγο πριν από τις 13.40.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, αυξημένος τζίρος και αντίδραση για τη μετοχή της Attica Bank στο 0,302 ευρώ, νέα κίνηση της Eurobank στο 0,70 ευρώ, κατά 4,60% υψηλότερα στα 5,23 ευρώ ο Σαράντης, με μικρά κέρδη στα 2,75 ευρώ ο Fourlis.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v