Παραδοσιακά μετά το 15αύγουστο το ΧΑ σταδιακά κάνει έναν κύκλο (πτωτικό το 2011- ανοδικό το 2012) μέχρι τις αρχές-μέσα Οκτωβρίου.Το κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής (16/8) βρίσκει τον Γενικό Δείκτη να έχει επιβεβαιώσει τις 950 μονάδες, τον Ftse Large Cap στην περιοχή των 320-325, τον Τραπεζικό κοντά στις 150 μονάδες. Οσο για τον «σηματωρό» Ft Mid βρέθηκε σε ανοδική φορά προς τις 1.100 μονάδες. Η σειρά Αυγούστου στα Παράγωγα έκλεισε με μικρές μόνο αναταράξεις- μέσω CC/HBC- Τιτάν- (στις 14.50-15.10) και με τους διορατικούς να "βλέπουν" από τώρα την επόμενη σειρά στις 20 Σεπτεμβρίου, την Παρασκευή δηλαδή, πριν τις εκλογές στη Γερμανία.
Στο ΧΑ έχει διαμορφωθεί ανοδική φορά για 2-3 βασικούς δείκτες και μια (τουλάχιστον) δεκάδα μετοχών του Ftse Large Cap και 4-6 τίτλους του Ft Mid. Σε σχετικά θέματα του Γιώργου Α. Σαββάκη και του Euro2day.gr αναφέρονται οι λίγο ως πολύ γνωστές μας μετοχές.
Όμως το σημαντικό είναι, πως για το ΧΑ έχει διαμορφωθεί πλέον ένας βραχυ-μεσοπρόθεσμος σχηματισμός αναστροφής, με αποτέλεσμα εάν ανατρέξει κάποιος δύο χρόνια πριν να έχει εικόνα για την -πιθανή- συνέχεια. Θυμίζουμε στις 17/8/2011 ο ΓΔ κυμαινόταν στην περιοχή των 1.000 μονάδων, απ΄ όπου ξεκίνησε ένας διορθωτικός κύκλος, που ενδεικτικά έφθασε τις 700 μονάδες (στις 11/10/2011).
Αυτός ο υπο-σχηματισμός κατέληξε όπως θυμόμαστε στα ιστορικά ελάχιστα της 5/6/2012 (471,35 μονάδες ενδοσυνεδριακό χαμηλό). Ακολούθησε η αναστροφή με τον ΓΔ στις 16/8/2012 στις 630 μονάδες για να ενισχυθεί προς τις 800 (στις 10/10/2012). Κατανοητή η διαδρομή της αγοράς μέχρι σήμερα που σημειωτέον συμπεριέλαβε την σημαντικότατη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Διαγραμματικά το στοίχημα για τον ΓΔ δεν παίζεται στις 1.000 μονάδες, που σε αυτή ή στην επόμενη φάση θα τις πιάσει, αλλά στην επαναπροσέγγιση της πολύ σημαντικής περιοχής των 1.150-1.170 μονάδων. Εκεί είναι το διακύβευμα, που λένε.
Τα νέα δεδομένα για τις τράπεζες
Ο τραπεζικός κλάδος αυτή την περίοδο ουδεμία σχέση έχει με πέρυσι τον Αύγουστο. Το ότι έχει αφήσει πίσω του όλο αυτό το «βάρος» έχει αποτυπωθεί και χρηματιστηριακά, με την αντίδραση του κλαδικού δείκτη από τις 85 προς τις 150 μονάδες. Όμως η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί ακολουθεί ένας πολύ δύσκολος (και για την κοινωνία και την οικονομία) Σεπτέμβριος, οι αγορές τα ΜΜΕ καλώς ή κακώς έχουν «δαιμονοποιήσει» τις γερμανικές εκλογές από την έκβαση, όμως, των οποίων θα εξαρτηθεί και ο τρόπος... διευθέτησης του ελληνικού προβλήματος.
Όχι, πως το Βερολίνο θα παρεκκλίνει ουσιαστικά από την «προτεσταντική» πολιτική του, αλλά σε σημαντικό βαθμό θα επηρεάσει την ελληνική οικονομία, τις τράπεζες αλλά και την αγορά. Ο Σύνδεσμος Γερμανών Βιομηχάνων (BDI) προτείνει την «αγορά» ελληνικού χρέους από τον ESM με «εγγύηση» κρατική περιουσία προκειμένου να καταστεί διαχειρίσιμο το χρέος. Πολλά συγκλίνουν στο ότι το Βερολίνο προφανώς και δεν θα πάει σε «κούρεμα» του χρέους (όπως το εννοούν οι του ΔΝΤ) αλλά σε διευθέτηση/διαχείριση. Διαδικασία που περιλαμβάνει σε κάθε περίπτωση τον τραπεζικό κλάδο με τη νέα μορφή του ή την ακόμη πιο...νέα (θα εξαρτηθεί και από το πως θα εξελιχθεί το...εγχείρημα της Eurobank).
Το...ταμπλώ δείχνει ήδη τις προτιμήσεις των insiders και των ισχυρών χεριών, προβάδισμα στην Alpha Bank, διελκυστίνδα για την Εθνική (κλειδί η Finansbank) σημαντικός ρόλος για την Πειραιώς και μικρο-έκπληξη από την Attica Bank. Αλλά και ανατροπές, που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν casus belli.
Ενδεικτική η περίπτωση του Καζίνο της Πάρνηθας, που αναφέρει ο Φώτης Κόλλιας. Υπήρχε πέρυσι πιθανότητα να έχει τύχη πρόταση της οικογένειας Λασκαρίδη για μεταφορά στην...παραλιακή? Ούτε μία στις εκατό. Και όμως με το υπουργείο Τουρισμού, το ΤΑΙΠΕΔ να βάζουν στο παιχνίδι τα σχέδια αξιοποίησης του Ελληνικού, την πώληση του Αστέρα, οπότε δρομολογούνται, πιθανά, εξελίξεις.
Γινόμαστε λίγο κουραστικοί αλλά είναι εμφανές, πως οι αλλαγές (είτε προς το καλύτερο, είτε προς το χειρότερο) είναι καθοριστικές και σε πολλούς τομείς συστημικές. Το έχουμε αναφέρει πολλές φορές, πως στην άνοδο από τα ιστορικά ελάχιστα του Ιουνίου 2012 αποτυπώνονται οι κινήσεις, η προεξόφληση «ισχυρών χεριών» να εντοπίσουν τις μετοχές/εισηγμένες της επόμενης ημέρας. Η άμυνα... φέρνει τις μεγάλες νίκες γράφει ο Στέφανος Κοτζαμάνης,(για τις μετοχές των Πλαισίου, Σαράντη, Πετρόπουλου, Γενική Εμπορίου, ΕΛΤΡΑΚ), στα τέσσερα «κρυφά» ατού της αγοράς αναφέρεται ο Γιώργος Α. Σαββάκης.
Να προσεχθούν πως:
-Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης DBRS ξεκίνησε την Παρασκευή την κάλυψη της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας με "CCC" και αρνητικό outlook. Σημειώνεται ότι οι αξιολογήσεις της DBRS έχουν σημαντικό ρόλο στην ευρωζώνη, καθώς είναι ένας από τους τέσσερις οίκους που λαμβάνει υπόψη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όταν αποφασίζει για τo κούρεμα που δέχονται τα κρατικά ομόλογα όταν χρησιμοποιούνται ως collateral,
- Οι τράπεζες στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα κληθούν να χρησιμοποιήσουν έναν ενιαίο ορισμό για τα προβληματικά δάνεια κατά την επερχόμενη εξέταση των χαρτοφυλακίων τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος. Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ αναμένεται να ξεκινήσει αργότερα το 2013 τον έλεγχο των στοιχείων ενεργητικού των μεγάλων τραπεζών,
- Η Άγκελα Μέρκελ δήλωσε την Παρασκευή στην Frankfurter Allgemeine Zeitung ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, τονίζοντας πως η κατάσταση της Ελλάδας θα επανεξεταστεί στο τέλος του 2014 ή στις αρχές του 2015. Για να καταλήξει, πως οι διεθνείς δανειστές έχουν συμφωνήσει να επανεξετάσουν την κατάσταση της Ελλάδας στο τέλος του 2014 ή στις αρχές του 2015.
Η συνεδρίαση της Παρασκευής
Σε "κλείσιμο" ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 955,18 μονάδες (-0,26%), ο Ftse Large Cap στις 323,60 μονάδες (-0,82%), ο τραπεζικός στις 145 και με άνοδο στις 1.091 ο δείκτης Ft Mid.
Ενδιαφέρουσα ένδειξη, κυρίως για την επόμενη εβδομάδα, ο συγκριτικά καλός τζίρος που έφθασε τα 44-45 εκατ. ευρώ ( με 27-28 εκατ. τεμάχια).
Σε εβδομαδιαία βάση η αγορά έκανε την διόρθωση της, μετά το ανοδικό σερί των 9 συνεδριάσεων, υποχώρησε
έως τα τοπικά χαμηλά των 940 για να κλείσει πάνω από τις 950. Δηλαδή σχεδόν στα επίπεδα της προηγούμενης Παρασκευής (9/8).
Από αυτή την άποψη η συνεδρίαση, η εβδομάδα δεν πήγαν άσχημα αφού συντηρήθηκε το μεγαλύτερο μέρος της ανοδικής κίνησης από τα χαμηλά των 780 μονάδων στις 15 Ιουνίου. Θετική ένδειξη, καθώς πρακτικά επιβεβαιώνεται ο σχηματισμός αναστροφής- επιβεβαιώνονται τα "τοπικά χαμηλά", μαζεύεται-συσσωρεύονται οι δείκτες και το ΧΑ ετοιμάζεται για τον επόμενο κύκλο.
Εάν κρίνουμε από την εικόνα της Wall Street τις προηγούμενες συνεδριάσεις, την σταδιακή πριμοδότηση των ευρω-χρηματιστηρίων δεν αποκλείεται η συνέχεια να κρύβει εκπλήξεις και άνοδο.
Η συνεδρίαση παρόλο, που σχεδόν από τη αρχή κινήθηκε σε αρνητικό έδαφος, παρόλο που ο ΓΔ υποχώρησε έως τις 940 μονάδες (στις 14.40-14.45) ανέκαμψε μόλις ολοκληρώθηκε η διαδικασία των δημοπρασιών.
Στο σημείο εκείνο είναι αλήθεια, πως λόγω της λήξης της σειράς Αυγούστου στα Παράγωγα έγιναν 2-3 διορθωτικές παρεμβάσεις μέσω CC/HBC και Τιτάν για να "κουμπώσουν" τα Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης τρέχοντος μηνός και τα ΣΜΕ των συγκεκριμένων μετοχών.
Η μετοχή της CC/HBC υποχώρησε έως τα 20,15 και του Τιτάνα έως τα 14,78 ευρώ. Σε εκείνο το διάστημα σημειώθηκε η χαμηλότερη τιμή και για τον Ftse Large Cap που υποχώρησε έως τις 318,69 μονάδες. Κινήσεις, που αφορούν περισσότερο στο τεχνικό μέρος της συνεδρίασης γιατί η υποκείμενη αγορά κινήθηκε με την Εθνική στο επίκεντρο, με αγοραστές σε 2-4 συγκεκριμένες μετοχές της "μεγάλης" και της "μεσαίας" κεφαλαιοποίησης.
Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες στο ΧΑ η κορύφωση του ανοδικού σερί σημειώθηκε στα υψηλά της Δευτέρας (977 μονάδες) με την επομένη (στις 13/8) να δίνονται δυνατότητες κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων θέσεων με καλή απόδοση για να ακολουθήσει το μικρό πτωτικό σερί τριών αρνητικών συνεδριάσεων.
Βλέπουμε δηλαδή από τα τοπικά υψηλά της 12/8 έως τα σημερινά χαμηλά πως η διακύμανση, η έκταση της διόρθωσης δεν ξεπερνά τις 35 μονάδες, απόλυτα λογικό εάν συνεκτιμήσουμε την ανοδική κίνηση που είχε προηγηθεί (από τις 780 έως τις 977).
Στη μετοχή της Εθνικής είναι εμφανής η προσπάθεια διαφοροποίησης που καταβάλλεται, ώστε να απεμπλακεί από τα χαμηλά της. Ενδεικτικό το γεγονός, πως στις τελευταίες επτά συνεδριάσεις για τη μετοχή της ΕΤΕ σημειώθηκε μόνο μία πτωτική. Η τιμή της μετοχής ενισχύθηκε περίπου 12% σε διάστημα εβδομάδας (και 26% σε διάστημα μηνός) ξεπερνώντας και πάλι τα 3 ευρώ.
Σε σχετικό θέμα του ο Χρ. Κίτσιος προσέγγισε αρκετές πλευρές του εγχειρήματος αναδιάταξης του ομίλου. Γεγονός που προοιωνίζεται επίσπευση εξελίξεων στο μέτωπο της ενέργειας ειδικότερα δε στην ΔΕΗ θεωρείται το... σκοτάδι στην Σαντορίνη. Κυρίως λόγω της προβολής που δόθηκε διεθνώς, της αρνητικής δημοσιότητας αλλά και με αφορμή τις νομικές επιπτώσεις που αναπόφευκτα θα υπάρξουν οι εξελίξεις στον χώρο της ενέργειας θα επισπευσθούν. Σημειωτέον, πως η μετοχή της Επιχείρησης ενισχύεται κατά 265 σε διάστημα μηνός.
Στα 7,64-7,44 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ, που σημειωτέον έγινε και ένα πακέτο 100.000 στα 7,575 ευρώ. Προσυμφωνημένες πράξεις πραγματοποιήθηκαν στην Πειραιώς (308.455 στα 1,10 ευρώ) στο warrant της Πειραιώς (500.000 στα 0,80 ευρώ) και στο warrant της Alpha Bank (67.920 στα 1,09 ευρώ).
Από ίδια κατηγορία "μάζεμα" και αγορές έγιναν προς το κλείσιμο σε τίτλους των ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Motor Oil, Jumbo, Intralot, EXAE.
Χρήσιμο, από αυτή την άποψη, το σχετικό θέμα του Γιώργου Α. Σαββάκη για του θα παιχτεί η "μάχη" του χιλιάρικου και ποιος ο ρόλος του τραπεζικού κλάδου. Κλάδος, που με την προσέγγιση των 150 μονάδων δείχνει έτοιμος για την επόμενη κίνηση (περιθώριο 12-15%) προς τις 180 μονάδες.
Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, ο δείκτης κινήθηκε την Παρασκευή κόντρα με άνοδο στις 1.090-1.095 μονάδες με αιχμή την Eurobank αλλά και τις μετοχές των Υγεία, Σαράντη, Φουρλή, Χαλκόρ και Attica Bank (με συναλλαγές πάνω από 3,8 εκατ. τεμάχια).