Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στον ρυθμό των αποκρατικοποιήσεων η Σοφοκλέους

Οι εξελίξεις στο ΤΑΙΠΕΔ και η «επόμενη ημέρα» για Ταμείο και αποκρατικοποιήσεις εύλογα καθορίζουν τη βραχυπρόθεσμη τάση. Στο πρώτο μισάωρο εκτιμάται πως θα αποσαφηνισθεί η τάση σε ΟΠΑΠ και FTSE Large Cap, Γενικό Δείκτη. Κλειδί παραμένουν η Εθνική και η ΔΕΗ.

Καλή εβδομάδα, καθώς ο κόσμος κι οι παίκτες επιστρέφουν. Καυτή προμηνύεται η συνέχεια, με τις διεθνείς αγορές ήδη στον ρυθμό των γερμανικών εκλογών, την Αθήνα στη σκιά των χθεσινών εξελίξεων στο ΤΑΙΠΕΔ και με το Χ.Α. σε διαδικασία προεξόφλησης.

Ο Γενικός Δείκτης στις 955 μονάδες, μετά από ένα τριήμερο καθοδικό σερί, ελεγχόμενης ωστόσο προσφοράς, με παράλληλη επιβεβαίωση σημαντικών στηρίξεων από τις 940 έως τις 950 μονάδες. Στις 323,60 ο FTSE Large Cap, που χρειάζεται το έναυσμα για έναν νέο γύρο είτε προς τις 350 είτε προς τις 310 μονάδες. Αρκετά θα ξεκαθαρίσουν σύντομα και πιθανότατα σε συσχέτιση με τις ενέργειες της κυβέρνησης. Σε σχετικό θέμα του Φώτη Κόλλια αναλύεται το παρασκήνιο της παραίτησης Σταυρίδη και γίνεται λόγος για την «επόμενη μέρα», με τη διαδοχολογία να κάνει αναπόφευκτα τον γύρο της αγοράς.

Στις 145,85 μονάδες ο τραπεζικός δείκτης, που την προηγούμενη εβδομάδα, ειδικότερα όμως στη συνεδρίαση της Παρασκευής και προς το κλείσιμο της 16ης/8, έδειξε ενδιαφέροντα στοιχεία. Ενδιαφέρουσα η συνέντευξη του Γ. Στουρνάρα στη Real News και όσα διαμηνύει ο υπουργός Οικονομικών για πλειστηριασμούς και τράπεζες.

Πιθανότατα η αγορά θα μετρήσει τις τελευταίες θέσεις του και συν τω χρόνω θα αποτιμήσει τα επερχόμενα. Από τον κλάδο η Alpha Bankk εξακολουθεί να έχει -χρηματιστηριακά- συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι της Εθνικής και της Πειραιώς, όμως η ΕΤΕ διαμορφώνει βραχυπρόθεσμη τάση, που χρήζει προσοχής.

Στο Χ.Α., όπως στην κοινωνία και στην οικονομία, προετοιμάζεται ο επόμενος κύκλος όπως αναλυτικά αναφερόταν σε σχετικό θέμα του Εuro2day.gr το Σαββατοκύριακο. Εκτός δραματικού απροόπτου, οι κινήσεις προεξόφλησης ισχυρών χεριών και 2-4 ξένων χαρτοφυλακίων θα έχουν συνέχεια σε μετοχές-εισηγμένες που βλέπουν την επόμενη ημέρα. Κατατοπιστικό το θέμα του Μιχάλη Καϊταντζίδη για τη ΔΕΗ, που έχει πάρει τον... δρόμο της, γεγονός που δικαιολογεί τις σταθερές τοποθετήσεις κυρίως ξένων παικτών.

Λόγω του ΤΑΙΠΕΔ βραχυπρόθεσμα θα είχε ενδιαφέρον η συμπεριφορά μετοχών όπως του ΟΠΑΠ και της Intralot, δευτερευόντως εκτιμώντας πως οι διαθέσεις των παικτών και των insiders θα έχουν καταγραφεί μέχρι τα μέσα της συνεδρίασης.

Από τεχνική πλευρά, με την προϋπόθεση πως δεν θα κινδυνεύσουν οι 320 μονάδες στα πρώτα διερευνητικά 25-30 λεπτά της συνεδρίασης, ο πήχης θα μπορούσε να ανέβει λίγο προς τις 330 μονάδες. Να δούμε όμως πρώτα τις κινήσεις των διορατικών στο πρώτο μισάωρο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v