Στις 927 μονάδες υποχώρησε ο Γενικός Δείκτης μετά την τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση. Με μεγαλύτερες απώλειες όχι μόνο για τον Γ.Δ. αλλά και για το σύνολο των βασικών δεικτών. Το ότι τη μεγαλύτερη διόρθωση τη σημείωσε ο τραπεζικός δείκτης θα πρέπει να προβλημάτισε κάποιους, που απ΄ ό,τι μαθαίνουμε ετοιμάζουν μία αξιοπρεπή αναδίπλωση. Θεμιτό.
Στις 314 μονάδες ο FTSE Large Cap, καθώς η πλειονότητα των μετοχών του δείκτη πιέστηκε κι υποχώρησε με μάλλον μέτριες συναλλαγές. Αρκετοί έκαναν λόγο για αφορμή διόρθωσης, μετά τον τελευταίο ανοδικό κύκλο από τα χαμηλά του Ιουλίου, άλλοι αναφέρθηκαν σε αναγκαστική κατοχύρωση θέσεων καθώς αυξάνεται και πάλι ο βαθμός επικινδυνότητας της αγοράς. Από τεχνική πλευρά, πάντως, η μέχρι τώρα διόρθωση της αγοράς κουμπώνει με το κλείσιμο της σειράς Αυγούστου στα παράγωγα, τις νέες θέσεις που άνοιξαν για τον πονηρό Σεπτέμβριο που αναμένεται θερμός, ρευστός και αρκετά απρόβλεπτος.
Οπισθοχώρηση τακτικής λοιπόν; Θα ξέρουμε σήμερα, το αργότερο αύριο. Θα εξαρτηθεί δε από την έκταση της κίνησης που βρίσκεται σε εξέλιξη, προφανώς από τον τζίρο - πόση προσφορά θα συνεχίσει να βγαίνει από τους 2-3 ξένους. Και βεβαίως, από τους κυβερνητικούς χειρισμούς, που απ΄ ό,τι δείχνει και τη συγκέντρωσή της αλλά και την ψυχραιμία της (ξανα)έχασε.
Τεχνικά, δεν αποκλείεται η περαιτέρω διόρθωση προς τις 890/880 μονάδες, αν και με τον χθεσινό τζίρο δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι. Όμως, ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση ας μετρήσουμε πως σε τέσσερις διορθωτικές συνεδριάσεις δεν χάθηκαν δα περισσότερες από 5-55 μονάδες για τον Γ.Δ. Σε σχέση με τους πόντους που είχε κερδίσει από τις 780 στις 15/7 μέχρι τα τελευταία τοπικά υψηλά, το καθοδικό 4x4 δικαιολογείται.
Σχετικό άλλωστε το θέμα για τον στόχο του 1.000ρικου.
Ζωντανός παραμένει, σύμφωνα με χρηματιστές και διαχειριστές κεφαλαίων, ο στόχος επανάκτησης των 1.000 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α., εφόσον δεν απειληθεί σοβαρά η κυβερνητική σταθερότητα, εξαιτίας του καυτού θέματος της -μερικής- άρσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Μετά από μια γρήγορη άνοδο, που τον έφερε ως τις παρυφές των 335 μονάδων, ο FTSE ASE 25 έχασε, εξίσου γρήγορα, περίπου το ένα τρίτο των κερδών του, κλείνοντας χθες στις 314,36 μονάδες.
Πρόκειται για υγιή διόρθωση, σύμφωνα με έμπειρο χρηματιστή, ο οποίος θεωρεί ότι η άνοδος της αγοράς πάνω από τις 320 μονάδες του 25άρη ήταν παραπλανητική, καθώς έγινε γρήγορα και με χαμηλούς συγκριτικά όγκους.
«Η αγορά ανέβηκε χάρη στην απουσία προσφοράς, ιδιαίτερα στις τράπεζες», τονίζει ο ίδιος, θυμίζοντας ότι σε κάποιες περιπτώσεις όσοι ξένοι αγόραζαν μετοχές και warrants τραπεζών στα χαμηλά ήταν καθαροί πωλητές στο τελευταίο σκέλος της ανόδου.