Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί το σερί βάφτηκε... κόκκινο

Ισχυρή πτώση, 2,95% για τον Γενικό Δείκτη που επέστρεψε χαμηλότερα των 930 μονάδων. Περιορισμένος ο τζίρος. Υποχώρηση άνω του 5% για τις τράπεζες, με την Εθνική να κλείνει κάτω από τα 3 ευρώ. Πιέσεις σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ.

Τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση μετά τις εννέα συνεχόμενες θετικές, με αρνητική τεχνική...κατάληξη για τον Γενικό Δείκτη.

Κλείσιμο στις 927 μονάδες με ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω οπισθοχώρησης προς τις τιμές της 5/8, δηλαδή την περιοχή των 915 μονάδων. Ο Ftse Large Cap άνοιξε με καθοδικό χάσμα, έπιασε χαμηλό στις 312 για να κλείσει στις 314,36 μονάδες. «Γύρισε» και ο Ftse Mid Cap, σηματωρός για πολλούς και αυτής της βραχυπρόθεσμης φάσης της αγοράς.

Οι τράπεζες με πωλητές, σημαντικές πιέσεις και απώλειες για τις τρεις του 25άρη και τις δυο του Ft Mid.

Θα λέγαμε μάλιστα, πως εάν οι συναλλαγές δεν παρέμεναν μέτριες μέχρι το τέλος της συνεδρίασης, ο καθοδικός κύκλος θα μπορούσε να εκταθεί έως τις 885 μονάδες (επίπεδα στις 30 και 31/7). Ωστόσο χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούσαν, πως θα πρέπει να περιμένουμε και την αυριανή συνεδρίαση για να έχουμε καλύτερη εικόνα των τελευταίων εξελίξεων.

Κατά γενική ομολογία η κυβέρνηση έχει ένα πολύ δύσκολο φθινόπωρο (πολύ δυσκολότερο βέβαια είναι για δεκάδες χιλιάδες πολίτες...), το κλίμα μπορεί εύκολα να γίνει και πάλι ρευστό, ένα πολιτικό «ατύχημα» φαίνεται πως μπορεί να προκύψει με επίκεντρο, αυτή τη στιγμή το θέμα των πλειστηριασμών.

Οι ίδιοι παράγοντες σημειώνουν, πως η αγορά, το ΧΑ έχουν μπροστά τους δύο φάσεις όπου ενδέχεται να κριθούν πολλά. Την πρώτη μέχρι τις γερμανικές εκλογές και την δεύτερη από τις 23 Σεπτεμβρίου και μετά με ελέγχους της Black Rock στις τράπεζες, με τα «κόκκινα δάνεια» να ξεπερνούν κατά πολύ τα 60 δισ. ευρώ (τα στεγαστικά υπολογίζεται πως θα ξεπερνούν τα 17 δισ. ευρώ), την ανεργία στα ύψη και το οικονομικό επιτελείο να επιχειρεί να προλειάνει το έδαφος για να περάσει με το πιο...μαλακό το «αγκάθι» των πλειστηριασμών.

Όλα αυτά και όσα μπορεί να συμβούν συντηρούν σε υψηλότατο επίπεδο το ρίσκο επενδυτικής προσέγγισης, την επιφυλακτικότητα, την ρευστότητα, τις εναλλαγές σε όλα τα μέτωπα.

Οι ρευστοποιήσεις σήμερα μπορεί να θεωρηθούν μέτριες, η έκταση όμως της διόρθωσης (σε απόλυτο ποσοστό) ήταν μεγάλη καθώς έφτασε έως και 3,35% για τον Γενικό Δείκτη. Αφορμή για περαιτέρω πωλήσεις, πίεση, οι εξελίξεις στο ΤΑΙΠΕΔ με τον Φώτη Κόλλια να παρουσιάζει ενδελεχώς το παρασκήνιο, την «επόμενη ημέρα». Στον Εκηβόλο «ανεβάσαμε» σήμερα ένα σχόλιο, που αφορά στην- κατά την εκτίμηση μας- πιθανή στάση των δανειστών, δηλαδή των γερμανών. Το ότι η Die Welt και το Der Spiegel έδωσαν συνέχεια στην παραίτηση Σταυρίδη αποτελεί πρόκριμα για τη συνέχεια.

Εν πάση περιπτώσει, το Ταμείο για να καλύψει το κενό προχωρά στην διαδικασία αξιοποίησης της Ελληνικής Εταιρείας Συντήρησης Σιδηροδρομικού Υλικού. Ωστόσο το ρήγμα έχει βαθύνει και όπως εκτιμάται στη αγορά θα πρέπει να ενεργήσουν τάχιστα και αποτελεσματικά οι κυβερνητικοί για να αναστραφεί το κλίμα ειδάλλως...

Θα πρέπει άλλωστε η ελληνική πλευρά να προετοιμαστεί εν όψει του Road Show στο Λονδίνο. Επιχειρηματίας, ο οποίος συμμετέχει στην παρουσίαση στην αγγλική πρωτεύουσα επιφυλασσόταν για εάν οι εξελίξεις στο ΤΑΙΠΕΔ θα μπορούσαν να επηρεάσουν (και σε ποιό βαθμό) την προσπάθεια των ελλήνων να πείσουν τους ξένους.

Το ρήγμα στις αποκρατικοποιήσεις βαθύ, ούτως ή άλλως βαθαίνει περισσότερο με τους (κυρίως) βραχυπρόθεσμους να παίρνουν μέρος των κερδών τους τηρώντας προφανώς στάση αναμονής για τη συνέχεια.

Ο ΟΠΑΠ την «πλήρωσε» με ρευστοποιήσεις, απώλειες και υποχώρηση έως τα 7,22 ευρώ. Στη μετοχή έγιναν και 2-3 πακέτα με το μεγαλύτερο των 100.000 στα 7,36 ευρώ. Οι πωλήσεις στον ΟΠΑΠ- εν μέρει δικαιολογημένα- παρέσυραν τη μετοχή της ΔΕΗ έως τα 7,68 ευρώ και δευτερευόντως τη μετοχή του ΟΤΕ έως τα 6,88 ευρώ.

Κινητικότητα και... κάλυψη θέσεων μέσω warrants στις τρεις τραπεζικές μετοχές του Ftse Large Cap. Όμως στη μετοχή της Alpha Bank και στο warrant της μετρήθηκαν οι περισσότερες προσυμφωνημένες πράξεις από κάθε άλλη συνεδρίαση μέχρι σήμερα. Ενδεικτικά, λίγο πριν το κλείσιμο στο ΑΛΦΑΤΠ είχαν γίνει 17 πακέτα (μικρά ή μεγαλύτερα) όλα στα 1,05 ευρώ. Σημειωτέον η μετοχή της Alpha Bank υποχώρησε ενδοσυνεδριακά έως τα 0,498 ευρώ.

Σημαντικές απώλειες για τη μετοχή της Εθνικής, που μετρά δύο πτωτικές στις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις και με κίνδυνο «επιστροφής» προς τα 2,80 ευρώ. Απώλειες έως 5,85 για τη μετοχή της Πειραιώς.

Ο κλάδος ταλαιπωρήθηκε και λόγω των χθεσινών... δηλώσεων Γ. Στουρνάρα. Στην αγορά αναρωτιούνται με ποιά λογική βγαίνει ο καθ΄ ύλην αρμόδιος υπουργός, ο οποίος είναι και γνώστης των μακρο-οικονομικών- για να αναφερθεί σε ενδεχόμενο...κατάρρευσης των τραπεζών εάν δεν προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί.

Πόσο δε μάλλον όταν αποδύεσαι σε επίμονη προσπάθεια να ενισχύσεις την εμπιστοσύνη του κόσμου στο σύστημα και του ζητάς να επιστρέψει «κρυμμένα χρήματα» στις τράπεζες. Ατυχέστατο το...δίλημμα του Γ. Στουρνάρα ακόμη και εάν είχε «χίλια δίκια» στο θέμα των πλειστηριασμών (που δεν είχε...).

Η ουσία είναι, πως το κλίμα βαραίνει και πάλι οι ξένοι παραμένουν επιφυλακτικοί και τα μόνα χαρτοφυλάκια που δοκιμάζουν στην Ελλάδα είναι αυτά που ποντάρουν σε αγορές «υψηλότερου ρίσκου» . Αρνητική η εικόνα και για τίτλους των Μυτιληναίου, Intralot, MIG, METKA, Τέρνα Ενεργειακή που πάνω που πήγαιναν να αποκτήσουν ανοδική φορά δέχθηκαν σημαντικές πιέσεις.

Για αυτό θα πρέπει μετοχές εταιρειών (εκτός τραπεζικού κλάδου και ΟΤΕ, ΟΠΑΠ & ΔΕΗ ) που παρακολουθούνται από «ισχυρά χέρια» να αντιδράσουν αύριο το αργότερο στη συνεδρίαση της Τετάρτης. Ειδάλλως η επαναφορά χαμηλότερα και των 890-880 μονάδων θα είναι το πιθανότερο ενδεχόμενο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v