Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεγάλη βουτιά με μικρό τζίρο στη Σοφοκλέους

Τζετ λαγκ για το ΧΑ που διορθώνει προς τις 925-920 μονάδες. Σημαντικές απώλειες για τις τράπεζες. Εύλογη πίεση στον ΟΠΑΠ, παρασύρουν χαμηλότερα ΟΤΕ και ΔΕΗ. Χαμηλές οι συναλλαγές, λιγότερες και από αυτές της Παρασκευής.

Διόρθωσης συνέχεια στο Χ.Α. με αφορμή τις εξελίξεις στο ΤΑΙΠΕΔ και αίτια που θα πρέπει να αναζητηθούν στη σύνθετη και δύσκολη επικαιρότητα.

Απώλειες έως σχεδόν 3% για τους βασικούς δείκτες, με ποσοστό μέχρι 5% μετοχές σηματωροί, αλλά με τζίρο χαμηλότερο και από αυτόν της επομένης του Δεκαπενταύγουστου. Κάτι που τουλάχιστον μέχρι τώρα δείχνει ότι τα ισχυρά χέρια είναι ιδιαίτερα προσεκτικά στους χειρισμούς τους και φειδωλά στις ρευστοποιήσεις τους. Όμως τεχνικά ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί προς τις 925-920 μονάδες, ο FTSE Large Cap παλεύει τη βραχυπρόθεσμη στήριξη των 315 χωρίς να αποκλείεται η διολίσθησή του διαδοχικά προς τις 308, όπου υπάρχει ένα... θεματάκι.

Απώλειες για τις τραπεζικές μετοχές, με τον κλαδικό δείκτη προς τις 135 μονάδες, «γύρισμα» έως 2% για τον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Επισημαίνουμε όμως και πάλι πως όλες οι μέχρι τώρα κινήσεις περιορίζονται σε μέτριο τζίρο.

Για το Χ.Α., από τη μέχρι τώρα αντίδραση των insiders δεν φαίνεται να τίθεται ζήτημα... κυβερνητικής συνοχής όπως παίζουν διάφορα ΜΜΕ με αφορμή και την προσπάθεια όξυνσης των τόνων από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Οσον αφορά την παραίτηση Σταυρίδη, έμπειροι παράγοντες σημειώνουν πως αρνητική αίσθηση προκαλούν περισσότερο οι... εκφοβισμοί του Γ. Στουρνάρα περί... κατάρρευσης των τραπεζών εάν δεν προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί, παρά η εξελίξεις στο Ταμείο.

Σημειώνουν δε πως δεν συνάδει με τον ρόλο του υπουργού Οικονομικών ο χθεσινός... εκφοβισμός όταν ο ίδιος προ 10ημέρου απηύθυνε πρόσκληση σε όσους... κρύβουν τα χρήματά τους στα παπλώματα να τα εμπιστευτούν στις τράπεζες. Δεν το σχολιάζω καθώς οι άνθρωποι της αγοράς εμφανίζονται όλο και πιο απογοητευμένοι, πολλοί δε εξ αυτών στέλνουν τα μηνύματά τους προς τους κυβερνητικούς.

Όμως η προσφορά στις μετοχές της Εθνικής, της Alpha Bank και της Πειραιώς παραμένει μέτρια μεν, σταθερή όμως από την αρχή της συνεδρίασης. Με την Εθνική να... υποχρεώνεται να παλέψει και πάλι για τα 3 ευρώ, η Alpha Bank πιθανότατα θα δοκιμάσει το 0,50 ευρώ, ενώ η Πειραιώς υποχωρεί προς το 1 ευρώ. Με μέτριους τζίρους μέχρι τώρα.

Βέβαια ας συνεκτιμήσουμε πως πρόκειται για την τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, που όπως σημειώναμε στα σχόλιά μας της 16ης/8 έχει περιθώριο υποχώρησης ίσως και λίγο χαμηλότερα των 900 μονάδων. Εάν μετρήσουμε την άνοδο των προηγούμενων εννιά συνεδριάσεων και την ευρύτερη κίνηση του Γ.Δ. από τα χαμηλά της 15ης/7.

Η προσφορά στη μετοχή του ΟΠΑΠ λίγο ως πολύ αναμενόμενη, βραχυπρόθεσμα, μπορεί να τραβήξει τον τίτλο του Οργανισμού χαμηλότερα, με πρώτη σημαντική στήριξη στα 7,05 ευρώ. Ωστόσο, πέραν του ΟΠΑΠ, προσφορά βγαίνει και στις μετοχές του ΟΤΕ και της ΔΕΗ -κυρίως στη δεύτερη-, ενώ εν γένει οι μετοχές φορέων που παίζουν στις αποκρατικοποιήσεις χρήζουν προσοχής.

Θα επιμείνουμε στο θέμα του Φώτη Κόλλια, καθώς τόσο οι αποκρατικοποιήσεις όσο κι οι εταιρείες που προορίζεται να εκχωρηθούν βρίσκονται εκ των πραγμάτων στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Σαφώς καλύτερη η εικόνα με μικρότερες απώλειες για τους βασικούς δείκτες στις περισσότερες ευρωαγορές. Ενδεικτική η μικρή διόρθωση του DAX στη Φρανκφούρτη στις 8.370 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v