Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κάτω από τις 900 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Εντείνονται οι απώλειες στο φινάλε της συνεδρίασης, με τον ΓΔ να χάνει εκ νέου τις 900 μονάδες. Προς τις 300 ο FTSE 25, με όλες τις μετοχές στο «κόκκινο». Χάνουν τα ψυχολογικά όρια οι μετοχές της ΕΤΕ (€3), της Alpha Bank (€1) και της Πειραιώς (€1).

Σταθερά σε αρνητικό έδαφος κινείται το Χ.Α., με τον Γενικό Δείκτη κατά 2,85% χαμηλότερα. Νωρίτερα, ο Γ.Δ. διόρθωσε έστω και οριακά κάτω από το όριο των 900 μονάδω, στις 899,70. Πλέον το ενδεχόμενο της οπισθοχώρησής του προς τις 890-880 μονάδες κερδίζει περισσότερους πόντους.

Στάση αναμονής με ελαφρώς πτωτικές τάσεις και στα κυριότερα ευρωχρηματιστήρια και εν όψει Fed. Μάλιστα στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει τη μεγαλύτερη υποχώρηση. Πολύ πιθανή, υπό αυτές τις συνθήκες, μια μικρή περαιτέρω διόρθωση στις ευρωαγορές μέχρι να προκύψουν νέες αφορμές αντίδρασης.

Ωστόσο στο Χ.Α. και στην ελληνική αγορά, οι λόγοι της υποχώρησης είναι περισσότερο εγγενείς κι αποδίδονται στη ρευστότητα της κατάστασης και στο δύσκολο έργο που περιμένει την κυβέρνηση στα ανοιχτά μέτωπα.

Νωρίτερα στο Μαξίμου ολοκληρώθηκε το μικρό υπουργικό συμβούλιο και οι συναρμόδιοι υπουργοί δηλώνουν έτοιμοι εν όψει της έλευσης της τρόικας τον επόμενο μήνα. Τα προαπαιτούμενα «κλείνουν» και έπεται η συνέχεια...

Όλα αυτά, οι πολιτικές εξελίξεις, οικονομικά γεγονότα, «ατυχήματα», η προοπτική ενός δύσκολου Σεπτεμβρίου κι η αναμενόμενη υποβάθμιση του Χ.Α. συνθέτουν ένα σκηνικό που διευκολύνει τους πωλητές.

Δεν είναι τυχαίο πως μετά το βραχύβιο «παιχνίδι» στις τράπεζες, με αφορμή τα warrants, αρκετοί Έλληνες και ξένοι κατοχυρώνουν στις τελευταίες συνεδριάσεις μέρος των θέσεών τους. Μεγάλο μέρος βέβαια παρέμενε μέχρι τελευταία κερδοφόρο, καθώς προέρχεται από το «χτίσιμο» θέσεων σταδιακά από τα χαμηλά του Ιουλίου (από τις 780 μονάδες στις 15/7), όμως σε ενδεχόμενη διολίσθηση χαμηλότερα και των 880 μονάδων αρκετοί από όσους ακολούθησαν στο δεύτερο κύμα αγορών θα αρχίσουν να μετρούν υποαξίες.

Μέχρι στιγμής στον μέτριο τζίρο δεν αποτυπώνεται συντονισμένη, μαζικότερη αποχώρηση παικτών, ει μη μόνον στις τράπεζες, όπου η συνεχιζόμενη οπισθοχώρηση του κλαδικού δείκτη αρχίζει να προβληματίζει.

Ο Δείκτης Τραπεζών δεν πρέπει να χάσει άμεσα τις 125-120 μονάδες. Με σημαντικές απώλειες και οι πέντε μετοχές του κλάδου, η Εθνική, η Alpha Bank και η Πειραιώς από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση και η Eurobank κι η Attica Bank από τον FT Mid.

Και οι 3 μετοχές του 25άρη υποχωρούν χαμηλότερα των ψυχολογικών ορίων, κάτω από το 0,50 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, χάνει το 1 ευρώ η Πειραιώς, απομακρύνεται από τα 3 ευρώ η ΕΤΕ.

Απώλειες και για τη μη τραπεζική 3άδα ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, όπου με αφορμή τις εξελίξεις στο ΤΑΙΠΕΔ η επιφυλακτικότητα κυρίως ξένων θα συνεχιστεί για ακόμη λίγες συνεδριάσεις. Κρίσιμο σημείο τα 6,70 ευρώ για τον τίτλο του ΟΤΕ.

Με πωλητές στο σύνολό τους οι μετοχές του δείκτη, με τη ΜΟΗ στα 7,48 ευρώ, την ΕΧΑΕ στα 5,97, τον Μυτιληναίο στα 4,39 ευρώ. Είναι ενδεικτικό πως λίγο μετά τις 13.40 ούτε μία μετοχή του FTSE Large Cap δεν αντιδρούσε στη διόρθωση. Οι δε συναλλαγές προσέγγιζαν τα 20 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v