Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες βαριές απώλειες για το Γενικό Δείκτη

Βαθαίνει η διόρθωση, με το Χ.Α. προς τις 900 μονάδες. Νέες απώλειες για τις πέντε τραπεζικές μετοχές, ρευστοποιήσεις δύο ξένων χαρτοφυλακίων σε ΔΕΗ και ΟΤΕ. Σε βαθύ κόκκινο FTSE 25 και FT Mid. Περιορισμένες οι συναλλαγές.

Επιμένουν οι πωλητές, συνεχίζεται η διόρθωση, με το Χ.Α. να υποχωρεί προς τις 905 μονάδες. Η συνεδρίαση, που ξεκίνησε με... ουρά ρευστοποιήσεων, συνεχίστηκε με επιλεγμένες πωλήσεις, αλλά σχεδόν στο σύνολο των μετοχών των δύο βασικότερων δεικτών.

Έτσι, ο FTSE Large Cap υποχώρησε έως τις 307 μονάδες, ο δε FT Mid έως τις 1.030.

Με συναλλαγές που ξεπέρασαν τα 7,5 εκατ. ευρώ λίγο μετά τις 11.00, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων έχει αλλάξει χέρια σε Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς και δευτερευόντως σε Motor Oil, ΔΕΗ και ΟΤΕ.

Τα γερμανικά ΜΜΕ, που έδωσαν συνέχεια στην υπόθεση ΤΑΙΠΕΔ, δίνουν ενδεχομένως και μια απάντηση για τη διόρθωση της αγοράς. Θεωρούν -περισσότερο το Der Spiegel- πως οι εξελίξεις αποτελούν πλήγμα στην προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση για τις αποκρατικοποιήσεις αλλά και την εξυγίανση του δημοσίου.

Εάν όντως ορισμένοι ξένοι παίκτες θεωρούν τις εξελίξεις όχι απλή αφορμή για διόρθωση, αλλά νέο ουσιαστικό πισωγύρισμα της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου, τότε η εικόνα στο ταμπλό δικαιολογείται σε μεγάλο βαθμό.

Ωστόσο, περισσότερο προβληματίζει η εμφανής αδυναμία για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση του τραπεζικού κλάδου. Ο κλαδικός δείκτης, μετά το χθεσινό -5,28% στις 138 μονάδες, υποχωρεί κι άλλο προς τις 134 μονάδες.

Συγκεκριμένα, αναφέρουμε πως η μετοχή της Alpha Bank χάνει 2,94% στο 0,494 ευρώ, ενώ το ΑΛΦΑΤΠ 7,20% στο 0,915 ευρώ. Σημειωτέον πως στο warrant οι συναλλαγές είναι περίπου διπλάσιες από τα περίπου 330 εκατ. ευρώ που έχουν αλλάξει χέρια στη μετοχή της Alpha Bank.

Πωλήσεις και στη μετοχή της Εθνικής που υποχώρησε έως τα 2,85 ευρώ, με το ΕΤΕΤΠ κατά 6,21% χαμηλότερα στο 0,921 ευρώ. Στο 1,01 ευρώ υποχωρεί η Πειραιώς, με το warrant της κατά 3,86% χαμηλότερα στο 0,648 ευρώ. Στο 0,62 ευρώ υποχωρεί η Eurobank, στο 0,281 ευρώ η μετοχή της Attica Bank.

Να σημειωθεί πως αρκετά πακέτα σε ΑΛΦΑΤΠ άλλαξαν χέρια στη χθεσινή συνεδρίαση.

Ενδεικτική της τάσης που έχει διαμορφωθεί στα πρώτα 35΄- 40΄ της συνεδρίασης είναι η σχεδόν καθολικά πτωτική διακύμανση των μετοχών του 25άρη. Νωρίτερα, αντιδρούσε μόνο η μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, ενώ σταθερές έμεναν ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Intralot και Eurobank Properties (με μόλις 308 κομμάτια).

Διόρθωση και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, καθώς υποχωρούν τα δύο δεικτοβαρή τραπεζικά χαρτιά και με πολύ λιγότερες συναλλαγές η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο Fourlis κι η ΣΙΔΕΝΟΡ.

Να σημειωθεί πως η αξία των συναλλαγών περνούσε οριακά τα 5 εκατ. ευρώ λίγο μετά τις 11.05, με τους βασικούς δείκτες έως 1,98% χαμηλότερα και τον Γ.Δ. στις 908 μονάδες.

Στα κυριότερα ευρωχρηματιστήρια, ο DAX με 1,23% σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες προς τις 8.262 μονάδες, έναντι του FTSE 100 (6.410 μονάδες) και του CAC 40, που διόρθωνε προς τις 4.030 μονάδες.

Από τις ευρωπαϊκές αγορές και τη γερμανική έρχεται το δεύτερο «nein» της Άγκ. Μέρκελ στο ενδεχόμενο ενός ελληνικού κουρέματος. Σε σχετικό θέμα του euro2day.gr αναφέρεται πως η Γερμανίδα καγκελάριος δεν κρύβει ότι «πρέπει να αλλάξουν πολλά στην Ελλάδα, αλλά από την άλλη μεριά βλέπει σαφή πρόοδο» (να κάψω... Γιάννη μου, να σ' αλείψω λάδι, ή μέλι, σύμφωνα με άλλη εκδοχή της ελληνικής παροιμίας).

Όσον αφορά τα μικροπολιτικά, ας μην περνά και τόσο στα ψιλά γράμματα η πρόθεση του Μαξίμου να «αποσύρει» την υποψηφιότητα του Χρ. Παπουτσή από την Παγκόσμια Τράπεζα, όπως αναφέρουν «Τα Νέα». Ενδεικτικό και αυτό της... ομοψυχίας που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v