Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε σταυροδρόμι η Σοφοκλέους...

Σήμερα κρίνεται εάν η διόρθωση μπορεί να θεωρηθεί τεχνική (οπότε κρύβει αντίδραση) ή έχει βαθύτερα αίτια. Σε αυτό το ενδεχόμενο οι περισσότερες εντολές αγοράς θα «χαμηλώσουν» προς τις 850 μον. Κλειδί οι 300-298 μον. για τον 25άρη.

Κινητικότητα σε πολιτικό επίπεδο, επίσκεψη Άσμουσεν στην Αθήνα, νέα διπλή γερμανική παρέμβαση και πέμπτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για το Χ.Α. Χαμηλότερα και πάλι από τις 900 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, επιστρέφει στα επίπεδα της 1ης Αυγούστου, με αυξανόμενες συναλλαγές (54,1 από 38,7 εκατ. ευρώ) και με εντονότερη πίεση στις τρεις τραπεζικές μετοχές του FTSE Large Cap.

Στον απόηχο των δηλώσεων του Β. Σόιμπλε για το ελληνικό χρέος (είχαν προηγηθεί της Αγκ. Μέρκελ) οι πωλητές βρήκαν άλλη μία αφορμή για να ρευστοποιήσουν μεγαλύτερο μέρος των θέσεών τους. Σε κλείσιμο η μετοχή της Alpha Bank κατάφερε να κρατήσει ένα μάλλον ψυχολογικό όριο, αυτό του 0,50 ευρώ, ενώ η Εθνική και η Πειραιώς έχασαν τα 3 και το 1 ευρώ αντίστοιχα, με αυξημένες συναλλαγές.

Διάχυτος ο προβληματισμός και πάλι λόγω των πολλών ανοιχτών μετώπων αλλά και όσων ανά πάσα στιγμή μπορεί να ανοίξουν. Τι γυρεύει ο Γερκ Άσμουσεν στην Αθήνα είναι ο εύγλωττος τίτλος επίκαιρου θέματος του Euro2day.gr, ενώ δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας πως το στέλεχος της ΕΚΤ είναι ένας ευρωγραφειοκράτης καθώς στη μέχρι τώρα θητεία του όλες οι θέσεις που έχει αναλάβει είναι δημόσιου-κρατικού χαρακτήρα σε διάφορα οικονομικά πόστα του γερμανικού επιτελείου. Μάλιστα ορισμένα γερμανικά ΜΜΕ τον έχουν... αναγορεύσει ως έναν από τους πιθανούς διαδόχους του Β. Σόιμπλε εάν αποχωρήσει ο νυν υπουργός Οικονομικών. Εν πάση περιπτώσει, το αναφέρουμε για να έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα για τον έμπιστο του Βερολίνου, ο οποίος θα έχει επαφές και με Έλληνες επιχειρηματίες.

Το νέο για το Χ.Α. είναι πως με τον έναν ή τον άλλον τρόπο άνοιξε και πάλι η συζήτηση για το ελληνικό χρέος. Σε σχετικά θέματα του Euro2day.gr αναλύονται τα σενάρια για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού κι ερμηνεύεται η κίνηση Σόιμπλε να σπάσει το «ταμπού» για την Ελλάδα (κύριο θέμα των Financial Times). Παράλληλα, δίνεται και μία άλλη διάσταση στο ίδιο ευρύτερο ζήτημα, που σχετίζεται με το «χτίσιμο» του πρωτογενούς πλεονάσματος (των 2,55 δισ. ευρώ) και αφορά την προσπάθεια του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα να βγάλει την Ελλάδα στις αγορές στα μέσα του 2014, επιδιώκοντας να αντλήσει περί τα 3-5 δισ. ευρώ.

Αυτά σχετίζονται περισσότερο με τη μεσοπρόθεσμη τάση της αγοράς, που κατά γενική εκτίμηση παραμένει σε διαδικασία απεγκλωβισμού από τα ιστορικά ελάχιστα (των αρχών του Ιουνίου 2012) και σταδιακά ανακτά έδαφος και δυνάμεις. Όμως η βραχυπρόθεσμη προσέγγιση έχει δυσχεράνει και πάλι, καθώς με τις τελευταίες εξελίξεις επιβαρύνεται ο βαθμός επικινδυνότητας της οικονομίας. Τουλάχιστον προς αυτό συντείνουν η νέα χθεσινή σημαντική διόρθωση του χρηματιστηρίου και η πρόσκαιρη επάνοδος πάνω από το 10% της απόδοσης του 10ετούς ελληνικού ομολόγου.

Δύσκολα και βαριά τα βήματα και οι χειρισμοί της κυβέρνησης, περιορισμένα και στενότατα τα περιθώρια ελιγμών, με το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας να έχει έρθει (να το έχουν φέρει, αν θέλετε καλύτερα) στο προσκήνιο. Η χθεσινή παρέμβαση Σαμαρά πως παίρνει πάνω του το ζήτημα δίνει μία άλλη διάσταση που σύμφωνα με την εκτίμηση πολιτικών παρατηρητών θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν χαρτί (ή... μπούμερανγκ) για την κυβέρνηση (που έχει τριπλές εκλογές μπροστά της στα μέσα του 2014).

Προσώρας το Χ.Α. εν μέσω (και) γερμανικών παρεμβάσεων έχει εισέλθει στην τελική ευθεία προς τις 22 Σεπτεμβρίου. Θυμίζουμε πως η λήξη της σειράς παραγώγων για τον επόμενο μήνα (triple witching) είναι την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, δηλαδή πριν από τις γερμανικές εκλογές.

Από τεχνική πλευρά, η μέχρι τώρα υποχώρηση του Γ.Δ. δεν αποκλίνει των τεχνικών προδιαγραφών που «δικαιολογούν» διόρθωση έως τις 890-880 μονάδες. Ωστόσο, το χθεσινό κλείσιμο (ένταση υποχώρησης-επιμονή πωλητών και χαμηλές τιμές ημέρας) ανησύχησε αρκετούς, οι οποίοι επιφυλάσσονται για τη σημερινή συνεδρίαση.

Εκ των πραγμάτων, συνεδρίαση κρίσιμη και δοκιμασίας η σημερινή, με ζητούμενη την επιβεβαίωση (ή όχι) των 890-880 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και των 300-298 για τον FTSE Large Cap. Ενδεικτικό των διαθέσεων πωλητών - αγοραστών το άνοιγμα με τις πρώτες εντολές που περνούν στο σύστημα μικτές (λ.χ. στην Alpha Bank επιδιώκεται αναστροφή), αν και πριν από τις 10.20-10.25 δύσκολα μπορεί κάποιος να έχει επαρκή εικόνα για την αρχή, τα πρώτα 5-10΄ της συνεδρίασης. Λόγω της κρισιμότητας και της συγκυρίας, θα παρακολουθήσουμε με περισσότερα και πιο γρήγορα σχόλια, τουλάχιστον το πρώτο μέρος της συνεδρίασης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v