Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ασθενική» η αντίδραση του Χρηματιστηρίου

Ξέμεινε από... δυνάμεις το Χ.Α. και διολίσθησε σταδιακά χαμηλότερα των 900 μονάδων. Στις 305 μονάδες ο FTSE 25, με απώλειες Alpha, METKA, EXAE και «γύρισμα» της ΔΕΗ στα 7,18 ευρώ. Στήριξη κυρίως από την υπεραπόδοση της Coca Cola.

Διατηρείται μετά κόπων η προσπάθεια αντίδρασης στο Χ.Α., με βασικούς δείκτες και μετοχές σε αρμονική μέχρι τώρα διακύμανση. Ωστόσο, από τις 12.20 σταδιακά το εγχείρημα φάνηκε να... ξεμένει από δυνάμεις, καθώς ο Γενικός Δείκτης υποχωρούσε προς τις 896 μονάδες, δηλαδή κάτω από το προηγούμενο χαμηλό (στις 11.25).

Διαγραμματικά από τις 12.10-12.15 μέχρι τις 12.40 ο Γ.Δ. χάνει συνεχώς έδαφος (σχεδόν κάθετο το διάγραμμα).

Από το προηγούμενο σχόλιό μας θα σημειώναμε τη δοκιμασία των δύο βασικών δεικτών στις 11.25, περιοχή όπου ξανά υποχώρησαν περίπου μία ώρα αργότερα. Μόνο που η δεύτερη διόρθωση βρήκε χαμηλότερα τον Γ.Δ., με μικρή αύξηση συναλλαγών (που παραπέμπει σε μικρή προσφορά).

Αυτό τον έφερε και πάλι οριακά χαμηλότερα των 900 μονάδων (λίγο μετά τις 12.25), λόγω του γυρίσματος της Alpha Bank και της διολίσθησης στη μετοχή του ΟΤΕ προς τα 6,64 ευρώ (στις 12.27 η μετοχή πέρασε οριακά σε αρνητικό έδαφος).

Στις 305 μονάδες ο FTSE Large Cap και στις 1.020-1.025 μονάδες ο Ft Mid.

Η μέχρι τώρα αξία των συναλλαγών εξακολουθεί να παραπέμπει στον μέτριο μέσο όρο των πρώτων τεσσάρων διορθωτικών συνεδριάσεων, δηλαδή μέχρι και της Δευτέρας. Ο χθεσινός τζίρος των 54,1 εκατ. ευρώ θεωρήθηκε υψηλός με τα δεδομένα της συνολικής κεφαλαιοποίησης του χρηματιστηρίου, της πέμπτης ημέρας διόρθωσης και της έκτασης της υποχώρησης.

Βάσει των τρεχουσών συναλλαγών, είναι εμφανής η εστίαση του ενδιαφέροντος (και κεφαλαίων) κατ' αρχάς στις μετοχές της ΔΕΗ και του ΟΤΕ και δευτερευόντως στους τίτλους της Εθνικής, της Alpha Bank και της Πειραιώς.

Βεβαίως δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ο συγκριτικά αυξημένος τζίρος -πάνω από 550 χιλιάδες ευρώ- στη μετοχή της CCHBC. Κι αυτό γιατί μια εισροή ρευστότητας στη δεικτοβαρή μετοχή, που έχει διορθώσει και μπορεί να συνεχίσει με ανοδική αντίδραση, επηρεάζει ανάλογα τους δείκτες και την τάση.

Η μετοχή της CCHBC «μαζεύτηκε» από τα χθεσινά χαμηλά των 19,40 ευρώ, ήδη φτάνει τα 20,77 ευρώ, έχοντας για υψηλό ημέρας τα 20,82. Συνεπώς, είναι ένα από τα κλειδιά της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Αλλά και η ΔΕΗ, όπως και ο ΟΤΕ. Ειδικότερα, η μετοχή της ΔΕΗ «μαζεύτηκε» από τα χαμηλά των 7,20 ευρώ, αντέδρασε λιγότερο και, εάν η τιμή περάσει πάνω από τα 7,40-7,45 ευρώ, μπορεί να προσφέρει σημαντική βοήθεια. Για τον ΟΤΕ αγορές έχουν γίνει από τα χθεσινά χαμηλά των 6,48 ευρώ, με την τιμή να ενισχύεται νωρίτερα έως τα 6,74 ευρώ. Κλειδί η ΔΕΗ και ο ΟΤΕ, συνεπώς, θα διαδραματίσουν τον δικό τους ρόλο στη συνέχεια.

Από το μέτωπο ΟΠΑΠ - Intralot, η μετοχή του Οργανισμού έχει διαγράψει έναν καλό κύκλο από τα 6,41 ευρώ (στις 31/7) έως τα 7,23 νωρίτερα και θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να ακολουθήσει τη ΔΕΗ και τον ΟΤΕ. Η Intralot είχε δύο γερές διορθωτικές συνεδριάσεις (με -6,11% στις 19/8 και - 5,92% στις 20/8) και... υποχρεώνεται να αντιδράσει -έστω τεχνικά- προς το 1,80 ευρώ.

Ικανοποιητικές θεωρούνται οι συναλλαγές σε Εθνική, Alpha Bank και Πειραιώς, ενώ από τη μέχρι τώρα εικόνα των warrants δεν φαίνεται να προετοιμάζεται κάποια κίνηση (αναφερόμαστε στη σημερινή συνεδρίαση).

Η αξία των συναλλαγών στα warrants της Alpha Bank είναι χαμηλότερη απ' ό,τι στη μετοχή στην υποκείμενη αγορά. Ωστόσο, μάζεμα φαίνεται να γίνεται στο ΑΛΦΑΤΠ από το 0,86-0,89 ευρώ. Στα 2,88 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, που έχει χάσει τα 3 ευρώ από τη συνεδρίαση της Δευτέρας (19/8) και μόνο αν τα ανακτήσει σύντομα θα μπορέσει να κινηθεί προς τα 3,20-3,30 ευρώ.

Από τις υπόλοιπες μετοχές του 25άρη, σχετική κινητικότητα καταγράφεται στους τίτλους των Ελληνικών Πετρελαίων, της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, της MIG, της ΒΙΟΧΑΛΚΟ και λιγότερο σε Τιτάν, Motor Oil και ΕΥΔΑΠ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v