Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Κουράστηκαν γρήγορα οι αγοραστές

Επέστρεψε σε πτωτικό τέμπο η αγορά μετά τη χθεσινή ανάπαυλα. Έχασε εκ νέου τις 900 μονάδες ο ΓΔ, με τον τζίρο να παραπέμπει σε... ημιαργία. Υπεραπόδοση για Εθνική (+2,78%) και ΟΠΑΠ (+2,5%). Απώλειες για Alpha, MIG, Βιοχάλκο, Jumbo.

«Πάλεψε» για τις 900 μονάδες το ΧΑ αλλά το «κλείσιμο» των βασικών δεικτών δεν ήταν αυτό που περιμέναμε. Ούτε η συνολικότερη εικόνα των μετοχών του Ftse Large Cap και Ft Mid στην πλειονότητα τους, που «κοκκίνησε» με μέτριες πωλήσεις και μετριότερες αγορές.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε τελικώς στις 898,08 μονάδες με απώλειες 0,63% ενώ ο FTSE Large Cap υποχώρησε κατά 0,55% στις 306,99 μονάδες. Απώλειες 0,82% και για τον Mid Cap στις 1.005,99 μονάδες. 

Η βραχυπρόθεσμη τεχνική αντίδραση, που δικαιολογούσε η αγορά, μετά το πτωτικό σερί των πέντε συνεδριάσεων σε καμία περίπτωση δεν έφτασε καν στο ελάχιστο όριο της. Η αντίδραση του Γενικού Δείκτη εξαντλήθηκε λίγο χαμηλότερα των 910 μονάδων (με τις 910-915 να θεωρούνται ελάχιστο απαιτούμενο για την επαναφορά προς τις 950 μονάδες) οι αγορές στις CC/HBC και ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ δεν ήταν επαρκείς για να αποτραπεί το «γύρισμα» του δείκτη.

Ετσι μετά την υποχώρηση σε αρνητικό έδαφος (στις 12.00-12.05) ο ΓΔ παρέμεινε χαμηλότερα των 900 μονάδων, πλησιάζοντας μόνον μία φορά (έως τις 899 στις 14.30 )για να υποχωρήσει εκ νέου.

Χαρακτηριστικό και της σημερινής συνεδρίασης ο χαμηλός τζίρος, στα 26,88 εκατ. - θυμίζουμε τα 33,2 εκατ. ευρώ εχθές- καθώς για μόνο επτά μετοχές ξεπέρασε σε αξία το ένα εκατομμύριο ευρώ. Από την προσυνεδρίαση υπήρχε η εκτίμηση- που συμμερίστηκα και εγώ- ότι με αφορμή την διήμερη παρουσίαση στο Λονδίνο θα μπορούσε σταδιακά να δημιουργηθεί μία στοιχειώδης μόχλευση σε μετοχές/εταιρείες αιχμής.

Τουλάχιστον τα αποτελέσματα της σημερινής συνεδρίασης ήταν πενιχρά, απογοητευτικά θα έλεγα. Σε σχετικό θέμα του Χρ. Κίτσιου γίνεται λόγος για το προ-ενδιαφέρον που εκδηλώνεται εν όψει της σημαντικής αυτής παρουσίασης ελληνικών επιχειρήσεων στο λονδρέζικο Citi.

Κρίνοντας από την εικόνα της αγοράς σήμερα τα αντανακλαστικά παρέμειναν στα...όρια των διακοπών. Από τις 8/4, που η αγορά βρισκόταν στα επίπεδα των 800 μονάδων η μέχρι τώρα διακύμανση δημιουργεί δύο κυματισμούς, τον πρώτο μεγαλύτερο ( μέχρι τις 12-13/6) Και τον δεύτερο μικρότερο (με μικρότερες διακυμάνσεις) που κατ΄ ορισμένους παίκτες-αναλυτές παραπέμπει σε διαδικασία συσσώρευσης. Η μέτρια αξία των συναλλαγών δεν βοηθά στην εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων για τις επόμενες 1-2 εβδομάδες.

Κατ΄αρχήν μέχρι το Road Show του Λονδίνου. οι 890/880 μονάδες θεωρούνται μέχρι τώρα ως μία σχετικά ανθεκτική στήριξη και οι 950 μονάδες αντίσταση, που- με τις τρέχουσες προϋποθέσεις- δύσκολα θα διασπασθεί ανοδικά.

Η συμφωνία «κορυφής» για τους πλειστηριασμούς, μετά την πρωινή συνάντηση των Αντ. Σαμαρά- Ευ. Βενιζέλου δεν δείχνει να επηρέασε την αγορά, το κλίμα αντιθέτως συντηρεί την όλη αβεβαιότητα, σημείωναν παράγοντες της αγοράς. Την αβεβαιότητα, νευρικότητα συντηρούν προφανώς οι αλλεπάλληλες δηλώσεις των γερμανών πολιτικών, των ΜΜΕ της χώρας, ξένων «σχολών σκέψης».

Επιβεβαιώνεται, πως το «ελληνικό πρόβλημα» είναι εδώ για να παραμείνει και θα συντηρείται κατά το δοκούν εξυπηρετώντας συμφέροντα εντός και εκτός συνόρων. Για υστερία κατεδάφισης και μικροψυχία κάνει λόγο η Alpha Bank με την ομάδα ανάλυσης να εκτιμά, πως δεν χρειάζεται «κούρεμα» .

Δύο ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις του ιδίου θέματος από τον Στρατηγικό Αναλυτή (Δημ. Κοντογιάννη) και Dr. Money ενώ σχετική συζήτηση γίνεται και από την στήλη του Εκηβόλου.

Τα αναφέρουμε όλα αυτά γιατί, όπως εκτιμούν χρηματιστηριακοί παράγοντες το ΧΑ εμπλέκεται και πάλι σε μια δίνη, χάνει την όποια τάση είχε μέχρι πρόσφατα (12-13/8) οι ξένοι οπισθοχωρούν, οι Έλληνες έχουν περιορίσει τις τοποθετήσεις τους.

Στις τράπεζες το ποντάρισμα στα warrants ολοκληρώθηκε, ακολουθεί φυσιολογικά διόρθωση, που παρασέρνει και τις μετοχές. Ενδεικτική η περίπτωση της Alpha Bank, που από τις 16-19/8 κλίνει προς τα 0,47 ευρώ. Σχεδόν παράλληλη η διόρθωση του ΑΛΦΑ ΤΠ στα 0,91 από τα 1,07 ευρώ (στις 16/8). Η Εθνική αντέδρασε σήμερα έως τα 3,03 ευρώ.

Κινητικότητα σε CC/HBC, ΟΤΕ,ΟΠΑΠ-ΔΕΗ με μεικτές τάσεις (έως τα 21 ευρώ αντέδρασε η 3Ε) έως τα 6,85 η μετοχή του ΟΤΕ, έως τα 7,35 του ΟΠΑΠ έως τα 7,39 ευρώ της ΔΕΗ. Και στις 4 μετοχές οι συναλλαγές ξεπέρασαν το 1 εκατ. ευρώ φτάνντας από 3 εκατ. ευρώ σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.

Στη μετοχή του Μυτιληναίου, παρά την προσφορά που εκδηλώθηκε, τα 4,25 ευρώ «κράτησαν» , αντιθέτως πιέστηκε η ΜΕΤΚΑ. Προς τα 2,08 ευρώ η μετοχή του Ελλάκτορα με σταθερή προσφορά, στα 2,82 της Τέρνα Ενεργειακής, ενώ σημαντικές απώλειες σημείωσε η MIG. Στα 5,91 ευρώ υποχώρησε η ΕΧΑΕ (που μας εκπλήσσει αρνητικά τελευταία).

Στον Ft Mid Υγεία, Φουρλής, Χαλκόρ κινήθηκαν με ικανοποιητικές συναλλαγές, προσέκρουσε για ακόμη φορά στα 0,62 ευρώ η Eurobank, ενώ για ακόμη μία συνεδρίαση συναλλαγές πάνω από μισό εκατομμύριο τεμάχια άλλαξαν χέρια στην Attica Bank. Μετοχή με διάγραμμα συσσώρευσης και διακριτικού μαζέματος κατά την εκτίμηση μας.

Η συσσώρευση-ταλαιπωρία του ΧΑ παραπέμπει στις κινήσεις αναδιάταξης επιχειρηματικών και λοιπών πόλων, δυνάμεων. Ραγδαίες εξελίξεις, ζυμώσεις και ανακατατάξεις που αποτυπώνονται στον κλάδο «καθρέφτη» των ΜΜΕ.

Σε αυτό το περιβάλλον εύλογα επιχειρηματίες, χρηματιστές, τραπεζίτες κάθε λογής συμφέροντα είτε αγωνιούν για τον ρόλο τους στην «επόμενη ημέρα» είτε διαγκωνίζονται για μερίδια σε «μειούμενη πίτα».

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v