Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ετοιμάζοντας αποσκευές για Μεγάλη Βρετανία

Η χθεσινή προσπάθεια αντίδρασης μπορεί -υπό προϋποθέσεις- να έχει συνέχεια. Κλειδί παραμένουν οι 890/880 μονάδες για τον ΓΔ. Ενθαρρυντικές ενδείξεις από CCHBC και ΟΤΕ, ΟΠΑΠ & ΔΕΗ. Πονταρίσματα σε επιλεγμένα χαρτιά και εν όψει της διημερίδας 5-6 Σεπτεμβρίου στο Λονδίνο.

Με το... ζόρι πάνω από τις 900 μονάδες το Χ.Α., σε μία συνεδρίαση αξίας συναλλαγών 36,5 εκατ. ευρώ, που ωστόσο έβαλε τέρμα στο πτωτικό σερί. Μετρημένες πέντε πτωτικές συνεδριάσεις από την «κορυφή» των 977,21 μονάδων (ενδοσυνεδριακά τη Δευτέρα 12 Αυγούστου), μέχρι τα τοπικά χαμηλά των 889 και των 891 που σημειώθηκαν διαδοχικά στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις.

Διορθωτική κίνηση του Γενικού Δείκτη, του ελληνικού χρηματιστηρίου, απόλυτα αναμενόμενη και φυσιολογική - από την πλευρά της τεχνικής ανάλυσης. Όμως ορισμένα στοιχεία ανησύχησαν αρκετούς με το πέρας της προχθεσινής συνεδρίασης. Η εμπλοκή του «πολιτικού παράγοντα» και η γερμανική σπουδή(;) να ανακινηθεί το ζήτημα διαχείρισης του «λληνικού χρέους επηρέασαν (και) το Χ.Α.

Κοινή εκτίμηση είναι πως η αγορά κινείται με δύο... ορίζοντες: Ο πρώτος φτάνει προς τις γερμανικές εκλογές (22/9) περιλαμβάνοντας τη λήξη της σειράς Σεπτεμβρίου στα παράγωγα, εκτείνεται δε στις πρώτες 1-2 εβδομάδες του Οκτωβρίου, όπου ίσως έχει αποσαφηνισθεί εν μέρει το τοπίο. Ο δεύτερος μακρύτερος, καθώς βλέπει προς τα μέσα του 2014 (περιλαμβάνοντας από... πλειστηριασμούς, κόκκινα δάνεια, χρηματοδότηση της οικονομίας, μέχρι την... εκλογική αναμέτρηση το ερχόμενο καλοκαίρι).

Προσώρας περιοριζόμαστε στον πρώτο στόχο, παρακολουθώντας τα δύο τελευταία σερί, ένα ανοδικό με 9 στις 9 και ένα πτωτικό των πέντε διορθωτικών συνεδριάσεων. Το ανοδικό θεωρείται μέρος του ευρύτερου που ξεκίνησε από τα χαμηλά της 15ης/7 (788,81 μον.) με το τελευταίο μέρος από τις 862,04 (ενδοσυνεδριακό χαμηλό την Τρίτη 30 Ιουλίου).

Δηλαδή, το σερί στο διάστημα 31/7 έως 12-13/8 έφτασε το 13% σε απόδοση. Κατά 9% η διόρθωση που ακολούθησε. Γινόμαστε περισσότερο λεπτομερείς γιατί φαίνεται ότι η ευρύτερη περιοχή των 890/880 μονάδων για τον Γ.Δ. και η ζώνη των 305-295 για τον FTSE Large Cap θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ισχυρά σημεία αναφοράς.

Σε σχετικό θέμα του euro2day γίνεται λόγος για το... δίχτυ προστασίας για τράπεζες και δανειολήπτες στο θέμα των «πλειστηριασμών». Ο κλάδος παραμένει ιδιαίτερα ευάλωτος -κάτι που φάνηκε και με αφορμή τις τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών (στη Real News)-, οι τρεις μετοχές του 25άρη πιέστηκαν για πολλοστή φορά και λόγω της ολοκλήρωσης του ανοδικού παιχνιδιού στα warrants κυρίως της Alpha Bank και λιγότερο στα δικαιώματα της Εθνικής και της Πειραιώς.

Για τον κλαδικό δείκτη διαμορφώνεται επίσης μία βάση, στις 125-135 μονάδες, που εάν ισχυροποιηθεί περισσότερο ίσως αποτελέσει στήριξη για τη συνέχεια. Στο 0,49 ευρώ υποχώρησε η μετοχή της Alpha Bank, στα 2,88 ενισχύθηκε της Εθνικής, στο 1,01 επανήλθε της Πειραιώς.

Για τον κλάδο, τις αντοχές και την κεφαλαιακή επάρκειά του κατατοπιστικό είναι το σχετικό θέμα για τη χθεσινή συνάντηση του διοικητή της ΤτΕ με το μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ. «Μαξιλάρι» ύψους 13-14 δισ. ευρώ είναι πολύ καλύτερο από αυτό που αρχικά είχε υπολογισθεί. Ενδεχομένως να αποδειχθεί σωτήριο στη δύσκολη συνέχεια.

Από τη μη τραπεζική 3άδα (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ) το ανοδικό κλείσιμο και των τριών μπορεί -υπό προϋποθέσεις- να αποτελέσει το καύσιμο που χρειάζεται η αγορά στην περίπτωση όπου επιχειρηθεί να συνεχίσει προς τις 950 μονάδες και πάλι. Σημαντικότερη όμως θεωρείται η επαναφορά της CCHBC και μάλιστα εχθές με συναλλαγές 131.901 κομματιών αξίας 2,739 εκατ. ευρώ. Σε συνδυασμό με τον ΟΤΕ (805.599 αξίας 5,403 εκατ. ευρώ) αποτελούν ένα ισχυρό-ανοδικό δίδυμο. Εάν συνεκτιμήσουμε τις συναλλαγές σε ΔΕΗ (435.700 αξίας 3,169 εκατ. ευρώ) και ΟΠΑΠ (363.163 αξίας 2,614 εκατ. ευρώ), ενισχύονται οι πιθανότητες.

«Πυρετό» στο Λονδίνο για την Ελλάδα βλέπει ο Χρ. Κίτσιος καθώς «...σε επίπεδα ρεκόρ ο αριθμός των συναντήσεων που κλείστηκαν στο 8o Roadshow της ΕΧΑΕ. "Μάχη" για ραντεβού που θα γίνουν με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών. Ποιες εταιρείες έχουν τη μεγαλύτερη... ζήτηση». Στο σχετικό θέμα αναφέρονται αναλυτικά οι εισηγμένες και τα funds που συμμετέχουν. Εύλογο το ερώτημα αν θα μπορούσε η παρουσίαση στο Λονδίνο να έχει καλύτερη τύχη από αυτήν της Νέας Υόρκης. Εκ πρώτης έτσι φαίνεται, σε αυτό συντείνουν πληροφορίες, ενδείξεις και... διαρροές. Θυμίζουμε πως η συνέχεια της διημερίδας στη Νέα Υόρκη βρήκε το Χ.Α. αρχικά στις 844,30 μονάδες (στις 13/6) και λίγο αργότερα στις 796,48 (στις 3/7).

Εκτίμησή μας πως αυτήν τη φορά η διημερίδα 5-6 Σεπτεμβρίου θα μπορούσε να έχει ευτυχέστερη συνέχεια.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, εν όψει της παρουσίασης ένα βραχυπρόθεσμο παιχνίδι-ποντάρισμα προεξόφλησης θα διευκόλυνε συμμετέχοντες και παίκτες γενικότερα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v