Από τη μία οι 22 εισηγμένες που έδωσαν χρήμα στους μετόχους. Από την άλλη οι σκιαμαχίες για τους πλειστηριασμούς και το σχέδιο που προωθεί η συγκυβέρνηση. Κάπου στη μέση το Βερολίνο, που επιμένει... ελληνικά και δίνει «γαλανόλευκο» χρώμα στην προεκλογική αναμέτρηση.
Με το τελευταίο, εάν το δει κάποιος με αίσθηση χιούμορ και καλοπροαίρετα, δεν μπορεί παρά να χαμογελάσει. Κάπου στη μέση και η Wall Street, καθώς τα καλά οικονομικά στοιχεία έδωσαν την ώθηση που χρειαζόταν.
Και το Χ.Α. συνεχίζει την ιδιότυπη συσσώρευση από τα επίπεδα του Απριλίου, έχοντας ολοκληρώσει έναν μεγάλο κυματισμό (μέχρι τα χαμηλά της 16ης Ιουλίου) και με τον δεύτερο -μικρότερο- σε εξέλιξη.
Στις 898 μονάδες εχθές ο Γενικός Δείκτης, στις 306,99 ο FTSE Large Cap, στις 1.005,99 μονάδες ο FT Mid, με τις τράπεζες να κινούνται η μεν Εθνική προς τα 2,96 ευρώ, η δε Alpha Bank χαμηλότερα στο 0,472 ευρώ και η Πειραιώς στο 0,99 ευρώ, δηλαδή οριακά κάτω από το ψυχολογικό όριο του 1 ευρώ.
Μικτές τάσεις και για τις μετοχές των CCHBC και ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ενώ οι υπόλοιποι τίτλοι του 25άρη διόρθωσαν με μέτριες συναλλαγές.
Η αδυναμία της αγοράς να συνεχίσει τη μικρή αντίδραση -έστω τεχνικής μορφής- της προχθεσινής συνεδρίασης, η έλλειψη ουσιαστικού ενδιαφέροντος, η απροθυμία συγκεκριμένων «ισχυρών χεριών» να στηρίξουν την προσπάθεια και η στάση αναμονής 2-4 ξένων προβλημάτισαν.
Τουλάχιστον όσους -μεταξύ αυτών και η στήλη- έβλεπαν εφικτή μια ανοικτή κίνηση πάνω από τις 915 μονάδες προς τις 920 κατ' αρχάς, προκειμένου να υπάρξουν προϋποθέσεις αναστροφής της τάσης.
Βραχυχρόνια το Χ.Α. κλίνει χαμηλότερα, οι 890-880 μονάδες παραμένουν σημείο αναφοράς που θα πρέπει να επιβεβαιώνεται σε κάθε γύρισμα και πίεση που δέχονται οι μετοχές-σηματωροί.
Ισχνή η αντίδραση του Γ.Δ., έφθασε έως τις 908,90 μονάδες, με τις συναλλαγές στα 26,8 εκατ. ευρώ. Τζίρος λιγότερος απ' ό,τι των τελευταίων 2-3 συνεδριάσεων (των δύο πτωτικών και της ανοδικής συμπεριλαμβανόμενων), που παραπέμπει σε στάση αναμονής ορισμένων παικτών.
Στάση που θα έχει συνέχεια ή μήπως θα αλλάξει και με αφορμή τη διημερίδα στο Λονδίνο, στις 5-6 Σεπτεμβρίου; Το roadshow του Λονδίνου γέννησε προσδοκίες σε ορισμένους (και σε μας) πως θα εκδηλωθεί στοιχειώδης προσπάθεια βελτίωσης, καλλωπισμού αν θέλετε, της εικόνας της αγοράς.
Η οικονομία και το χρηματιστήριο είναι εγκλωβισμένα στη νέα συζήτηση που άνοιξαν για το «χρέος» οι Γερμανοί, υπενθυμίζοντας άμεσα το πού ακριβώς «πατά» η ελληνική οικονομία και κατ' επέκταση η κοινωνία.
Και με τη συγκυβέρνηση να επιχειρεί να... τετραγωνίσει τον κύκλο (και) στο ζήτημα των πλειστηριασμών, με την Αλεξάνδρα Γκίτση να αναλύει διεξοδικά όλες τις πτυχές και τις λεπτομέρειες του θέματος.
Από τεχνική πλευρά, απαιτούμενη παραμένει η επιβεβαίωση (ή όχι) των 890-880 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και των 910-915 μονάδων στην περίπτωση όπου επιχειρηθεί αναστροφή της τάσης. Αν και με συναλλαγές όπως οι χθεσινές το χρηματιστήριο παραμένει άνευρο, βαλτωμένο και χωρίς κατεύθυνση.