Συνεχίστηκε και χθες ο δημόσιος διάλογος για το μέλλον της Ελλάδας και την αναγκαιότητα ενός νέου προγράμματος. Ο επικεφαλής του Εurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, υποστήριξε ότι μέσα στο 2014 η Ευρωζώνη θα πρέπει να στηρίξει για μία ακόμα φορά την Ελλάδα, ενώ η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, κυρία Μαρία Φέκτερ, δήλωσε ότι δεν συζητάμε καν το ενδεχόμενο να δοθεί πρόσθετη βοήθεια στην Ελλάδα.«Τα προβλήματα στην Ελλάδα δεν θα λυθούν το 2014, οπότε κάτι θα χρειαστεί να γίνει μετά. Πως και τι πρέπει να γίνει δεν είναι σίγουρο» υποστήριξε χθες ο κ. Ντάισελμπλουμ. Άλλωστε, ο ίδιος κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Αθήνα είχε θέσει ως ορόσημο τον Απρίλιο του 2014 για τις όποιες αποφάσεις για την Ελλάδα. Και αυτό επειδή τότε θα υπάρχει σαφής εικόνα για το εάν έχει επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 ή όχι.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, κ. Β. Σόιμπλε, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν «κρυφά σχέδια» για μετά τις γερμανικές εκλογές και απέρριψε εκ νέου το ενδεχόμενο ενός νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους. Ο κ. Σόιμπλε ήταν ο πρώτος που έκανε λόγο για τρίτο πρόγραμμα προς την Ελλάδα και χθες υποστήριξε πως το ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να επανεξεταστεί στα μέσα του 2014. Παράλληλα, ανέφερε ότι είναι ακόμη νωρίς να πει κανείς ποιο θα είναι το ύψος του επόμενου πακέτου προς την Ελλάδα ενώ υπενθύμισε τη συμφωνία του περασμένου Νοεμβρίου, που προβλέπει ότι εάν η Ελλάδα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της μπορεί να εξεταστούν επιπλέον διευκολύνσεις.
Στην έκταση που έλαβαν οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Σόιμπλε για παροχή νέου προγράμματος προς την Ελλάδα αναφερόταν και χθεσινό δημοσίευμα της Wall Street Journal. Όπως αναφέρει οι περισσότεροι πίστευαν πως η κυβέρνηση της κυρίας Μέρκελ δεν θα επέλεγε να ανοίξει το θέμα αυτό ενόψει των κρίσιμων εκλογών στη Γερμανία.
Ωστόσο, η εφημερίδα διαπιστώνει ότι η έκθεση της κυρίας Μέρκελ αναφορικά με το εν λόγω ζήτημα είναι αρκετά πιο περιορισμένη από όσο αρκετοί φαντάζονται. Και αυτό γιατί οι πολιτικοί της αντίπαλοι δεν προτείνουν ριζοσπαστικές αλλαγές «πλεύσης» αναφορικά με το θέμα της Ελλάδας.
Σύμφωνα με την WSJ ακόμα πιο περίεργη είναι η επιμονή του κ. Σόιμπλε ότι η Αθήνα θα καταφέρει εν τέλει να αποπληρώσει όλο το ποσό που δανείστηκε και ότι δεν θα υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους της προς τους εταίρους στην ΕΕ. Το χρέος της Ελλάδας, σημειώνει η εφημερίδα, αυξάνεται σταθερά και η οικονομία της συνεχώς συρρικνώνεται, πιο γρήγορα μάλιστα από τις επίσημες εκτιμήσεις από τότε που μπήκε στο πρόγραμμα διάσωσης.
Στο πλαίσιο αυτό, η WSJ υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να μη βουλιάξει - όντας στην Ευρωζώνη - με την σταθερή παροχή χαμηλότοκων δανείων από τους γείτονές της. Αλλά σημειώνει πως όσο μεγαλύτερα είναι τα δάνεια τόσο μικρότερες θα είναι και οι πιθανότητες να τα αποπληρώσει. Και καταλήγει λέγοντας ότι η παραδοχή από τον κ. Σόιμπλε της «δυσάρεστης» αλήθειας για την Ελλάδα, ουσιαστικά οδηγεί σε ένα άλλο συμπέρασμα, ότι ο δανεισμός της Ελλάδας «τροφοδοτεί τον πίθο των Δαναΐδων».