Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σόιμπλε: Δεν έχουμε μυστικά σχέδια για Ελλάδα

Σε συνέντευξη του την Πέμπτη, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι η Ευρώπη θα εξετάσει την αναγακαιότητα μιας νέας βοήθειας για την Ελλάδα, στα μέσα του 2014. Παράλληλα απέκλεισε νέο κούρεμα. Αρνήθηκε να μιλήσει για το μέγεθος ή τη μορφή του.

Σόιμπλε: Δεν έχουμε μυστικά σχέδια για Ελλάδα

Ο Γερμανός υπουργός οικονομικών κ. Σόιμπλε, δήλωσε ότι η Ευρώπη θα εξετάσει αν η Ελλάδα χρειάζεται επιπρόσθετη βοήθεια στα μέσα του 2014, αλλά απέκλεισε νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, σε συνέντευξη του την Πέμπτη.

Σε απόσπασμα της συνέντευξης του τόνισε: «δεν θα γίνει νέο κούρεμα στην Ελλάδα» και επιχειρηματολόγησε ότι κάτι τέτοιο θα υπονόμευε την εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη.

Αλλά καθώς το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα ολοκληρώνεται στα τέλη του 2014, ο κ. Σόιμπλε σημείωσε ότι «θα πρέπει να εξετάσουμε στα μέσα του 2014 εάν και τι θα χρειαστεί».

Αρνήθηκε να αποκαλύψει το μέγεθος ή τη μορφή της μελλοντικής βοήθειας. «Δεν μπορούμε να το πούμε αυτό σήμερα. Είναι πολύ νωρίς» τόνισε.

Τα σχόλια του Γερμανού υπουργού οικονομικών ακολουθούν την παραδοχή του στις αρχές της εβδομάδας, ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης, κάτι που έφερε σφοδρές αντιδράσεις και έντονες συζητήσεις στη Γερμανία, ένα μήνα πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές.

Ο κ. Σόιμπλε παρόλα αυτά, επέμεινε ότι η πρόοδος της Ελλάδας είναι σύμφωνη με τους στόχους του προγράμματος. Η δύσκολη οικονομική κατάσταση και τα ακόμα υψηλά επίπεδα χρέους δεν είναι κάτι μη αναμενόμενο και στην πραγματικότητα η Ελλάδα τα έχει καταφέρει καλύτερα απ' ότι πολλοί περίμεναν, σημείωσε.

Επίσης, αρνήθηκε ότι η γερμανική κυβέρνηση καθυστερεί τις δύσκολες αποφάσεις για το μέλλον της ευρωζώνης μέχρι να περάσουν οι εκλογές του Σεπτεμβρίου.

«Οι πολίτες πρέπει να ξέρουν ότι δεν υπάρχουν μυστικά σχέδια για την περίοδο μετά τις εκλογές, ούτε αναβάλλονται αποφάσεις λόγω των γερμανικών εκλογών», υπογράμμισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v