Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Ανοδικό «ξέσπασμα» με χαμηλό τζίρο

Ανεβάζει στροφές το Χ.Α., με το Γ.Δ. να πιάνει το στόχο των 915 μονάδων και με το "σηματωρό" FT Mid να υπεραποδίδει. Κινητικότητα σε μετοχές και warrants των Alpha, Εθνικής και Πειραιώς. Περιορισμένος ο όγκος συναλλαγών.

Καλοδεχούμενη η αφύπνιση του Χ.Α. που μετά τις 11.30 ανέβασε σταδιακά στροφές. Με τον Γενικό Δείκτη να αντιδρά έως τις 917,07 μονάδες, τον FSTE Large Cap έως τις 313,85 και τον σηματωρό FT Mid προς τις 1.030 μονάδες.

Χαμηλού κόστους μεν η αντίδραση, καθώς οι συναλλαγές δεν ξεπερνούσαν τα 11 εκατ. ευρώ λίγο μετά τις 12.45, τεχνικά όμως επιβεβλημένη. Δικαιώνοντας έτσι φίλους της στήλης που από την αρχή της συνεδρίασης εκτιμούσαν ότι «μόνο μια ισχυρή ανοδική κίνηση στη συνέχεια θα μπορούσε να αφυπνίσει τους παίκτες».

Σημειωνόταν επίσης πως η εκτίμηση αυτή εναρμονιζόταν με την τεχνική προσέγγιση πως κίνηση του Γ.Δ. πάνω από τις 910 μονάδες, μέσα στις επόμενες 1-2 ώρες, θα μπορούσε να δημιουργήσει τάση. Αυτά εκτιμούσαν φίλοι, παίκτες, κι ανέβηκαν στο σχόλιό μας στις 11.34.

Από τις μέτριες συναλλαγές, συγκριτικά αυξημένες είναι σε ΟΠΑΠ, Πειραιώς, αλλά και σε Alpha Bank, ΔΕΗ, CCHBC κι Εθνική.

Ωστόσο, πιο ενθαρρυντική θεωρείται η ενίσχυση των συναλλαγών από τις 11.30 και μετά στις Motor Oil, Jumbo, F.F. Group, Intralot, ΕΧΑΕ κι Ελληνικά Πετρέλαια.

Εξέλιξη που έχει τη σημασία της και μπορεί να κάνει τη διαφορά, εάν πράγματι σχετίζεται με ουσιαστική προσπάθεια αφύπνισης συγκεκριμένων χρηματιστηριακών και εισηγμένων.

Είναι ενδεικτικό πως στις 12.50 και οι 25 μετοχές του δείκτη ενισχύονταν, άλλες λιγότερο κι άλλες περισσότερο. Με δύο άξια επισήμανσης πακέτα, το πρώτο 50.000 στη Motor Oil έναντι 7,52 ευρώ, το δεύτερο 142.470 του ΟΠΑΠ στα 7,425 ευρώ.

Ισχυροποιούμενη η αντίδραση για τις μετοχές της Alpha Bank προς το 0,50 ευρώ, της Εθνικής που περνά και πάλι πάνω από τα 3 ευρώ, αλλά και της Πειραιώς που ενισχύεται στο 1,03 ευρώ.

Σημαντική η στήριξη από την υπεραπόδοση της 3Ε, που πέρασε την τιμή πρώτο στόχο - πρώτη αντίσταση των 21 ευρώ λίγο μετά τις 11.40. Θυμίζουμε το υψηλό της μετοχής στα 22,60 ευρώ από τις 20/5/2013.

Υπεραπόδοση σημειώνεται και για τις μετοχές των MIG, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, ΒΙΟΧΑΛΚΟ και ΜΕΤΚΑ.

Στον FT Mid (βλέπε σχετικό διάγραμμα και Τ.Α. στο σημερινό Εκηβόλο) ο τζίρος, εξαιρουμένων της Attica Bank και της Eurobank, είναι μέτριος για τους άλλους τίτλους-σηματωρούς.

Κατά 3,23% ενισχύεται η μετοχή της ΣΙΔΕΝΟΡ, κατά 4,56% της Intracom, κατά 2,36% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Κλείνουμε με αναφορά μας στις τραπεζικές του 25άρη καθώς κινητικότητα παρουσιάζουν και πάλι από τα χθεσινά χαμηλά τους τα warrants. Στο 0,933 ευρώ τα ΑΛΦΑΤΠ, στο 0,945 ευρώ τα ΕΤΕΤΠ και στο 0,678 ευρώ τα ΠΕΙΡΤΠ.

Η σημερινή διαγραμματική απεικόνιση και των τριών warrants κουμπώνει με την αντίδραση των μετοχών στην υποκείμενη αγορά ανοδικά. Θυμίζουμε δε ενδεικτικά πως το ΑΛΦΑΤΠ διορθώνει από την τελευταία τοπική κορυφή του 1,07 ευρώ στις 16 Αυγούστου. Το 1,14 ευρώ είναι για το warrant της Alpha Bank το υψηλό από την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης, σημειώθηκε δηλαδή στις 12/8.

Θυμίζουμε επίσης πως στη συνεδρίαση της ίδιας ημέρας, στις 12/8, για τον Γενικό Δείκτη είχε σημειωθεί υψηλό περιόδου στις 977,21 μονάδες.

Είναι πολύ νωρίς ακόμη να θεωρηθεί πως βρισκόμαστε στην απαρχή βραχυπρόθεσμου κύκλου αντίδρασης, ικανού να μας επαναφέρει στα επίπεδα της 12ης Αυγούστου. Ήταν όμως το σημερινό επιβεβλημένο από πολλές απόψεις.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v