Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ημέρες... ταλαιπωρίας στη Σοφοκλέους

Η σημερινή συνεδρίαση δικαίωσε όλους αυτούς που εδώ και αρκετές ημέρες κρίνουν την εικόνα τουλάχιστον προβληματική και εκφράζουν την ανησυχία μήπως η όποια ταλαιπωρία - αδυναμία παραταθεί και μετά τη λήξη της αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Η σημερινή συνεδρίαση δικαίωσε όλους αυτούς που εδώ και αρκετές ημέρες κρίνουν την εικόνα τουλάχιστον προβληματική και εκφράζουν την ανησυχία μήπως η όποια ταλαιπωρία - αδυναμία παραταθεί και μετά τη λήξη της αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής.

Σε μια τέτοια περίπτωση και επειδή οι φήμες για κυοφορούμενες επιχειρηματικές ειδήσεις συνεχίζονται, δεν αποκλείεται η αγορά αργά αλλά σταθερά να μετατραπεί από αγορά δεικτών σε αγορά επιμέρους τίτλων.

Ακόμα χειρότερη κρίνεται η εικόνα του FTSE-20 και των μετοχών που τον απαρτίζουν και η οποία σήμερα θα ήταν περισσότερο επιβαρημένη εάν δεν έδειχνε κάποιες διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης η Eurobank ή αν δεν κατέγραφε κέρδη υψηλότερα του 3% η Intracom.

Από εκεί και πέρα με αξιοσημείωτα κέρδη τα ΚΑΕ, κέρδη για Motor Oil και αμετάβλητοι οι τίτλοι των 3Ε, Γερμανού, Hyatt και ΕΛΠΕ. Αντίθετα, μια ακόμα συνεδρίαση αξιοσημείωτων απωλειών για Alpha, Αγροτική, Πειραιώς, Βιοχάλκο, ΕΛΤΕΧ, Cosmote, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Στο επίκεντρο των πωλήσεων βρέθηκε τόσο η Εθνική όσο και το δικαίωμα, με την πρώτη περίπτωση να αλλάζουν χέρια 1.912.910 τεμάχια και στη δεύτερη να αλλάζουν χέρια 13.773.902 κομμάτια (-8,65% στα 1,90 ευρώ).

Ιδιαίτερα προβληματισμένοι δείχνουν οι περισσότεροι επαγγελαμτις του χώρου οι οποίοι υποστηρίζουν πως αν παραταθεί αδυναμία των δεικτοβαρών τίτλων και η αναζήτηση τάσης στις διεθνείς αγορές το πλέον αισιόδοξο σενάριο δείχνει αυτό της πλευρικής κίνησης – συσσώρευσης όμως κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις ο Γ.Δ. ούτε αυτό δεν φαίνεται να καταφέρνει.

Έτσι το όποιο ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε μετοχές εταιριών που θεωρητικά υπάρχουν πίσω τους επιχειρηματικές ειδήσεις και σε τίτλους που ξεκινούν κάποια ανοδική κίνηση η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις θεωρείται αγνώστου διαρκείας.

Ο Γ.Δ. και σήμερα κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε έως τις 3.511,12 μονάδες, από εκεί και πέρα σχετική ανοδική αντίδραση έως τις 3.532,39 (όταν ο DAX γύρισε θετικά) όμως και αυτό αποδείχθηκε πρόσκαιρο με αποτέλεσμα τη νέα διολίσθηση και τελικό κλείσιμο στις 3.517,38 με πτώση 1,01%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 274 εκατ. ευρώ και οι προσυμφωνημένες συναλλαγές προσέγγισαν τα 41 εκατ., δικαιώνοντας όλους αυτούς που υποστηρίζουν ότι οι τελευταίες συνεδριάσεις του εξαμήνου θα συνδυασμού με σημαντικά γυρίσματα.

Στην καλύτερη δυνατή αναλογία αλλά όχι ικανοποιητική η τελική εικόνα, με 106 ανοδικές μετοχές έναντι 153 πτωτικών και 11 τίτλοι με κέρδη από 6% έως 16,67%, που όμως ελάχιστοι από αυτούς αναμένεται να επιδείξουν συνέχεια και συνέπεια μετά το τέλος του μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v