Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ”πακέτα” και ΕΤΕΔ η προσοχή

Συνέχεια της πλευρικής κίνησης σε μια συνεδρίαση που το ενδιαφέρον σχεδόν μονοπωλήθηκε από τον τίτλο και τα δικαιώματα της Εθνικής (ΕΤΕΔ), το placement της Morgan Stanley στα ΕΛΠΕ και τις ιδιαίτερα αυξημένες προσυμφωνημένες συναλλαγές ενόψει του εξαμήνου. Πάνω από 18 εκατ. τεμάχια οι συναλλαγές στο ΕΤΕΔ (-6,31%).

του Α. Αναγνωστόπουλου

Συνέχεια της πλευρικής κίνησης σε μια συνεδρίαση που το ενδιαφέρον σχεδόν μονοπωλήθηκε από τον τίτλο και τα δικαιώματα της Εθνικής (ΕΤΕΔ), το placement της Morgan Stanley στα ΕΛΠΕ και τις ιδιαίτερα αυξημένες προσυμφωνημένες συναλλαγές που δεν αποκλείεται να παρουσιάσουν αυξητικές τάσεις όσο πλησιάζει το τέλος του εξαμήνου.

Η Σοφοκλέους σε αυτή τη φάση δίνει εικόνα αγοράς που βρίσκεται σε αναμονή καθώς περιμένει, όπως και οι περισσότερες αγορές, τις αποφάσεις της FED, την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης του δικαιώματος της Εθνικής (λήγει στις 29/06) και ίσως- ίσως την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής η οποία λήγει στις 5 Ιουλίου.

Σε αυτά τα χρονικά περιθώρια αν δεν δώσει κάτι ιδιαίτερα σημαντικό το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα οι περισσότεροι παράγοντες της αγοράς θεωρούν δύσκολη οποιαδήποτε σημαντική μεταβολή, έστω και αν η παρατεταμένη συσσώρευση τεχνικά τουλάχιστον θα πρέπει να ολοκληρωθεί με κίνηση εκτόνωσης.

Ο Γ.Δ. για μια ακόμη συνεδρίαση κινήθηκε κατά κύριο λόγο στο κόκκινο υποχώρησε έως τις 3.535,82 και έκλεισε στις 3.553,24 μονάδες με απώλειες 0,40%, ενώ η μικτή αξία συναλλαγών πλησίασε τα 288 εκατ. ευρώ εκ των οποίων πρέπει να αφαιρεθούν τα 82,5 εκατ. τα οποία αφορούσαν πακέτα.

Σχετικά δύσκολη η πρόβλεψη της βραχυπρόθεσμης τάσης, καθώς αστάθμητοι παράγοντες μπορεί να διαμορφώσουν κλίμα και διαθέσεις όπως η εικόνα των διεθνών αγορών αλλά και οι πιθανότητες επιχείρησης καλλωπισμού των αποτιμήσεων λόγω τέλους εξαμήνου.

Σε κάθε περίπτωση οι πρώτες αντιστάσεις βρίσκονται στις 3.567 και 3.590 μονάδες και οι πρώτες στηρίξεις στις 3.532 και στις 3.490 μονάδες.

Για μια ακόμη συνεδρίαση παρέμεινε μικτή εικόνα στους τίτλους του FT 20 (σε αντίθεση με τη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση όπου παρουσιάστηκε σχετική κινητικότητα με αποτέλεσμα οι αντίστοιχοι δείκτες να καταγράψουν κέρδη 0,33% και 0,36%), με αξιοσημείωτα κέρδη Αγροτική, ΕΛΠΕ, Intracom, Motor Oil, απλά θετικά πρόσημο για ΔΕΗ, ΕΛΤΕΧ, Cosmote και αμετάβλητοι οι Alpha, Γερμανός.

Αντίθετα μια ακόμη πτώση για Εθνική και Eurobank, επίσης αξιοσημείωτες απώλειες για ΟΠΑΠ (προβληματίζει ιδιαίτερα η συμπεριφορά του), Εμπορική, Folli Follie και πτώση για Πειραιώς, Βιοχάλκο, ΚΑΕ, ΟΤΕ και Τιτάνα.

Ειδικότερα στο δικαίωμα της Εθνικής οι συναλλαγές ξεπέρασαν τα 18 εκατ. τεμάχια, ενώ ο τίτλος κατέγραψε απώλειες 6,31% κλείνοντας στα 2,08 ευρώ με ανώτατη τιμή τα 2,29 και κατώτατη τα 2,02 ευρώ.



Ισορρόπησε προς το τέλος η αναλογία ανοδικών (129) – πτωτικών (138) τίτλων, ενώ η αντίδραση του δείκτη από τα χαμηλά ημέρας ’έδωσε σχετική κινητικότητα με αποτέλεσμα 10 τίτλοι να καταγράψουν κέρδη από 7% έως 19,66%.

Αναφορικά με τις επιμέρους μετοχές μια ακόμη συνεδρίαση ακραίων κερδών για Τεχνικές Εκδόσεις, ανέβασε όγκους και κέρδη η Tεξαπρέτ, με σημαντικά κέρδη η Λαβιφάρμ αλλά υποχώρησε από το υψηλό ημέρας, ενώ ανοδικές διαθέσεις επέδειξαν οι Κορδέλλου, Rilken, Τέρνα, Παρνασσός, Μαξίμ, ΓΕΚ και ορισμένοι ακόμη τίτλοι.

Υποτονική συνεδρίαση στην αγορά παραγώγων καθώς οι εκεί εμπλεκόμενοι αδυνατούν να προβλέψουν την βραχυπρόθεσμη τάση και περιορίζονται να ακολουθούν την υποκείμενη, ενώ διατηρήθηκαν έστω και ελαφρώς μειωμένες οι υποτιμήσεις στα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v