Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες και επιτόκια στο επίκεντρο

Λήγει μεθαύριο η διαδικασία διαπραγμάτευσης του δικαιώματος της Εθνικής, ενώ εντείνεται η αντιπαράθεση στον τραπεζικό κλάδο, κυρίως με επίκεντρο την απόκτηση της Εμπορικής και την Πειραιώς να στοχεύει στην απόκτηση μέχρι του 9,99% της Κύπρου. Η Σοφοκλέους, όπως και οι ξένες αγορές, αναμένει τις αποφάσεις της Fed για τα αμερικανικά επιτόκια.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης από τις ευρωπαϊκές αγορές αναφέρονται οι χρηματιστηριακές.

Η Marfin Analysis αναφέρεται στο αρνητικό κλείσιμο των αμερικανικών αγορών, την έλλειψη σημαντικών ειδήσεων, ενώ η Alpha Finance, που δεν αναμένει ιδιαίτερες αλλαγές στο σκηνικό, εκτιμά πως η προσοχή θα είναι στραμμένη στις ξένες αγορές, τις ανακοινώσεις της Fed και τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα.

Πέρα όμως από τη βραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς, με επίκεντρο τα αμερικανικά επιτόκια, φαίνεται πως το παιχνίδι στον τραπεζικό κλάδο γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστικό.

Είναι ενδεικτικό πως η Πειραιώς ενίσχυσε το ποσοστό της στο Μ/Κ της Κύπρου στο 6,94%, ενώ θέτει ως στόχο το 9,99%. Όσον αφορά στη μετοχή της Πειραιώς, η KBW μειώνει την τιμή-στόχο στα 21 ευρώ.

Ωστόσο στην αγορά αναμένουν με ενδιαφέρον και τη διαμόρφωση της μετοχής της Εθνικής λόγω ολοκλήρωσης της διαδικασίας διαπραγμάτευσης του δικαιώματος.

Η μετοχή της Εθνικής υποχώρησε χθες κατά 1,14%, στα 27,76 ευρώ, με 688.000 τεμάχια. Όσον αφορά στο δικαίωμα, το εύρος διαπραγμάτευσης διαμορφώθηκε χθες από το -9% μέχρι το 6,3%, διακινήθηκαν συνολικά 18,1 εκατ. τεμάχια αξίας 39 εκατ. ευρώ. Η λήξη του δικαιώματος ως γνωστόν γίνεται στη συνεδρίαση της 30ής Ιουνίου.

Δεδομένης της αναμονής στον τραπεζικό κλάδο, το ενδιαφέρον βραχυπρόθεσμα φαίνεται πως επικεντρώνεται σε επιλεγμένες μετοχές εταιρειών του Mid 40 και του SC 80.

Κινητικότητα όμως παρουσιάζεται και για μετοχές εταιριών της μικρότερης κατηγορίας, καθώς τις τελευταίες ημέρες ξεχωρίζουν για τη συμπεριφορά τους μετοχές όπως Τεχνικές Εκδόσεις, Νεώριον, Περσεύς, αλλά και εισηγμένες, όπως Φουρλής, Frigoglass, Blue Star, Ιασώ, Info-Quest, Proton Bank, Ηλεκτρονική Αθηνών και αρκετές ακόμη.

Ανάλογο κλίμα θα μπορούσε να συντηρηθεί και σήμερα, με την προϋπόθεση πως η πίεση σε τραπεζικές μετοχές θα κυμανθεί σε λογικά επίπεδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v