Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με... στρατηγική η πορεία προς νέα υψηλά

Σε χαμηλότερα επίπεδα έναντι του Φεβρουαρίου διαμορφώνεται ο κλαδικός τραπεζικός δείκτης που, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, εμφανίζει σημάδια... κόπωσης. Αντιδρούν όμως με υπεραπόδοση μετοχές από τον χώρο της ενέργειας, του πετρελαίου-φυσικού αερίου και επιμέρους τομέων. Προτιμότερη η κατάκτηση υψηλότερων ”κορυφών”, με ελεγχόμενη διόρθωση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Πέντε στις πέντε θετικές συνεδριάσεις για το Μάϊο, με τον Γενικό Δείκτη στα υψηλά 68 μηνών και τις πρώτες διαθέσεις κατοχύρωσης σημαντικότατων υπεραξιών να γίνονται ορατές χθες, ειδικότερα προς το τέλος της συνεδρίασης.

Δεδομένου του κλίματος που επικρατεί διεθνώς, κυρίως όμως της επιχειρηματικής δυναμικής και της ρευστότητας που εισρέει στην αγορά μας, το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι αυτό της περαιτέρω ανοδικής αντίδρασης.

Ωστόσο, η κατά κανόνα διορατική Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης αναφέρεται στο σημερινό της σχόλιο (στην εφημερίδα ”Κέρδος”) σε ”κίνηση που κρίνεται πάρα πολύ μεγάλη και κοντά στα όρια του ακραίου”.

Ο επίσης κατά κανόνα διορατικός ”ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΟΣ” (η εφημερίδα ”Χρηματιστήριο”) σημειώνει πως μια διόρθωση δύο ημερών ή ποσοστού έως και 1% θα μπορούσε να αποτελέσει εφαλτήριο προς νέους υψηλότερους στόχους, μέσα στον μήνα.

Διαπιστώνεται πως οι ειδικοί της αγοράς βλέπουν προς τον ίδιο στόχο, δηλαδή την αντίδραση του Γενικού Δείκτη προς τις 4.400 και ενδεχομένως λίγο υψηλότερα, διαφωνούν όμως ως προς το... δρομολόγιο.

Η μετοχή της Eurobank, με τον όμιλο να ανακοινώνει μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης τα αποτελέσματα τριμήνου, διαμορφώθηκε στα 32,52 ευρώ (0,06%), ενώ της Πειραιώς που ακολουθεί στα 26,52 ευρώ (-1,78%).

Και στις δύο μετοχές, με την πρώτη να υποστηρίζεται από την εξαγορά του 70% της Tekfen, εμφανίστηκαν χθες πωλητές από τα υψηλά των 33,08 και 26,76 ευρώ.

Για τον τρίτο τραπεζικό όμιλο που ανακοινώνει αποτελέσματα, την Τράπεζα Κύπρου (3,30 χθες στα υψηλά των 8,14 ευρώ), η βραχυπρόθεσμη τάση είναι ξεκάθαρα ανοδική.

Στην περίπτωσή της εμφανίζονταν αγοραστές και προς το κλείσιμο, στα υψηλά των 8,14- 8,16.

Δεδομένου ότι ο τραπεζικός δείκτης εμφανίζεται ασθενέστερος απ’ ό,τι κατά την προηγούμενη ανοδική αντίδραση στα τέλη Φεβρουαρίου, η αγορά συνεχίζει υψηλότερα με άλλους κλάδους (ενέργεια, πετρέλαιο-αέριο), που δοκίμασαν όμως χθες ισχυρές αντιστάσεις (από τα υψηλά του Ιανουαρίου).

Πάντως είναι ορατό το ενδεχόμενο μιας μικρής ανάπαυλας, ενδεχομένως και ήπιας διόρθωσης του FTSE 20, σήμερα ή αύριο. Ακόμη όμως και αυτό το ενδεχόμενο δύσκολα θα επηρέαζε αρνητικά επιμέρους μετοχές ομίλων και επιχειρήσεων, από τις οποίες ανακοινώνονται ή πρόκειται να ανακοινωθούν συμφωνίες-στρατηγικά βήματα.

Άλλωστε αίρεται η αναστολή για CosmΟΤΕ - Γερμανός, που κατά συνέπεια θα οδηγήσει στην ορθότερη αποτύπωση της τιμής και των δΎο μετοχών, αν και κατά την εκτίμησή μας ενδιαφέρον παρουσιάζουν και άλλοι τίτλοι της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Στον κατασκευαστικό κλάδο, μετά και τις χθεσινές ανακοινώσεις, δεν θα πρέπει να αμφισβητείται από κανέναν η ολική επαναφορά της Ελληνικής Τεχνοδομικής στην πρωτοκαθεδρία, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για ΓΕΚ - Τέρνα.

Μένει να φανεί σήμερα το πώς θα αντιδράσει η μετοχή της J&P Αβαξ, ενώ στη Μηχανική επιβεβαιώθηκε η είσοδος ξένων θεσμικών.

Στον κλάδο της ενέργειας οι τελευταίες κινήσεις του Μυτιληναίου παραπέμπουν σε χαμηλότερης σημασίας συμφωνίες, εν όψει του στόχου που είναι η εξασφάλιση περισσότερων αδειών και η προετοιμασία εισόδου και δραστηριοποίησης στον χώρο.

Δεν θα πρέπει όμως να περνά απαρατήρητη η ιστορικά υψηλή τιμή που καταγράφηκε χθες στα 16,70 ευρώ για την ΕΧΑΕ, τα 13,22 ευρώ του Φουρλή, τα 28,20 ευρώ της Marfin, η συνολικότερη αντίδραση του ομίλου Βιοχάλκο, η πορεία της Τεχνικής Ολυμπιακής (δες σχετικό θέμα για Tousa), τα ιστορικά υψηλά της Audio Visual, οι κινήσεις του ομίλου Λαυρεντιάδη, τα 9,34 ευρώ του Σαράντη, η φορά προσέγγισης του 2,66 ευρώ για τη μετοχή της Altec και αρκετών ακόμα περιπτώσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v