Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα υψηλά τρέχοντος έτους στη Σοφοκλέους

Είτε πρόκειται για τραπεζικούς ομίλους όπως η Eurobank είτε για εταιρίες της μικρής ή μεσαίας κεφαλαιοποίησης, είναι φανερό πως το επενδυτικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται κυρίως σε εισηγμένες με ειδήσεις, συμφωνίες, ή κυοφορούμενες εξελίξεις. Στα υψηλά έτους ο Γενικός Δείκτης, με την αναλογία ανοδικών/πτωτικών στο περίπου 4 προς 1 με σύνολο συναλλαγών περίπου 200 εκατ. ευρώ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στη συγκριτική πορεία μετοχών FTSE αποτυπώνεται το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην αγορά.

Με τον SC 80 υψηλότερα κατά 2,25%, τον Mid Cap 40 κατά 1,9%, έναντι 0,55% του FTSE 20. Με τον Γενικό Δείκτη να διαμορφώνεται σταθερά πάνω από τις 4.300 μονάδες και μόλις 9 μονάδες χαμηλότερα της μέγιστης έτους.

Όσον αφορά στα μακροπρόθεσμα ”υψηλά”, η ”κορυφή” διαμορφώθηκε στις 8/9/2000 στις 4.381 μονάδες (με την αγορά όμως σε φάση υποχώρησης).

Στο περίπου 4 προς 1 διαμορφώθηκε σταδιακά μετά τις 14:00 η αναλογία ανοδικών/καθοδικών, με άμεσα κερδισμένες μετοχές εταιριών με επιχειρηματική είδηση, συμφωνία σε εξέλιξη ή φήμες για επικείμενες υπογραφές.

Αυτό παρατηρείται είτε αφορά σε έναν όμιλο του μεγέθους της Eurobank είτε σε μια μικρή επιχείρηση όπως είναι το Νεώριον Σύρου.

Η αγορά επιβραβεύει τις επιχειρηματικές κινήσεις και προσβλέπει στις επόμενες, τουλάχιστον αυτό προκύπτει από τη συνολικότερη αντίδραση του ομίλου Μυτιληναίος.

Η μετοχή της Μυτιληναίος διαμορφώνεται με υψηλό τα 26,28 του Αλουμινίου προς τα 21,42 και της ΜΕΤΚΑ προς τα 9,44 ευρώ, απόρροια της πετυχημένης παρουσίασης του ομίλου στη διημερίδα της UBS.

Η μετοχή του Νεώριου ξεκίνησε από το +20%, δηλαδή τα 0,96 ευρώ, καθώς πέρα από κάθε αμφιβολία η συμφωνία με τον όμιλο Χατζηιωάννου (δες σχετικό θέμα) δίνει άλλη προοπτική στην εισηγμένη.

Εύλογα, κερδισμένη είναι και η μετοχή της Multirama, που ξεκίνησε επίσης από το 20% και τα 9,96 ευρώ.

Ανοδικά όμως ξεκίνησαν μετοχές εταιριών που άμεσα ή έμμεσα πρόσκεινται στο στρατόπεδο της Ελληνικής Τεχνοδομικής.

Η μετοχή της Παντεχνικής διαμορφώθηκε προς τα υψηλά των 4,28 ευρώ, καθώς το ”μέτωπο Ελληνικής Τεχνοδομικής - ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ” πήρε και τα δύο πολύ σημαντικά τεχνικά έργα της Ιονίας Οδού και του Οδικού Άξονα Τρίπολης στην Πελοπόννησο.

Η μετοχή της Γρηγόρης διαμορφωνόνταν μέχρι τα 1,17 ευρώ, με αφορμή τις φήμες περί πιθανής στενότερης συνεργασίας με την Creta Farm, κάτι που όμως μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνεται από τις ενδιαφερόμενες πλευρές.

Η μετοχή της ΔΕΛΤΑ Project (δες σχετικό θέμα), με αυξημένες συναλλαγές, αντιδρούσε προς τα 6,28 ευρώ, ενώ μετοχές όπως Ιντρακάτ, Mevaco, ΝΕΛ, ΑΕΓΕΚ ευνοούνται επίσης από τις τελευταίες εξελίξεις.

Εντοπίζονται όμως και ορισμένες μετοχές εταιριών σε εμφανή διαδικασία συσσώρευσης (με συναλλαγές που παραπέμπουν σε ”μάζεμα”), με ενδεικτικότερη την περίπτωση του Κατσέλη, τους πωλητές να βγαίνουν στα 3,94 ευρώ και τους αγοραστές να τοποθετούνται λίγο χαμηλότερα στα 3,90 ευρώ.

Ενδιαφέρον από τεχνικής πλευράς εμφανίζει και ο Ζήνων στα 3,40-3,50 ευρώ, ο ΔΟΛ στα 3,62-3,80 ευρώ και ο Σαράντης στα νέα υψηλά των 9-9,42 ευρώ. Ανοδικά στα 1,23-1,33 διαμορφώνεται και η μετοχή της ΝΕΛ.

Είναι χαρακτηριστικό πως περίπου 30 λεπτά μετά τις 14:00 για περισσότερες των 52 μετοχές το ποσοστό θετικής μεταβολής ξεπερνούσε το 4%, έναντι απόδοσης 0,74% του Γενικού Δείκτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v