Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική-Eurobank: Δύο δρόμοι για την Τουρκία

Μετά την Εθνική Τράπεζα, η ΕFG Eurobank Eργασίας έγινε η δεύτερη μεγάλη ελληνική τράπεζα που έβαλε πόδι στην τουρκική τραπεζική αγορά. Ωστόσο, οι εξαγορές αποκαλύπτουν την ύπαρξη δύο διαφορετικών προσεγγίσεων της τουρκικής οικονομίας. Η προσέγγιση της EFG Eurobank είναι πιο συντηρητική, ενώ της Εθνικής Τράπεζας πιο φιλόδοξη. Ο χρόνος θα δείξει ποια είναι σωστή. Γενικά, όμως, όσο μεγαλύτερο το ρίσκο, τόσο μεγαλύτερη η απόδοση. Αρκεί φυσικά το ρίσκο να είναι σωστά υπολογισμένο.

Εθνική-Eurobank: Δύο δρόμοι για την Τουρκία
Η διοίκηση της EFG Eurobank τήρησε αυτό που είχε διαμηνύσει στους ξένους θεσμικούς επενδυτές. Απέκτησε πρόσβαση στη μικρή τουρκική αγορά, εξαγοράζοντας το 70% της μικρής τουρκικής τράπεζας Tekfen έναντι 182 εκατ. δολαρίων. Παράλληλα, εξασφάλισε την παραμονή της πωλήτριας Tekfen Holding ως στρατηγικού επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο της εξαγορασθείσας τράπεζας. Και αυτό είναι κάτι σημαντικό, αφού η ιστορία διδάσκει ότι ένας σοβαρός ντόπιος συνεταίρος μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση σοβαρών προβλημάτων σε τέτοιες περιπτώσεις.

Δύσκολα θα βρει κάποιος αναλυτές και στελέχη επενδυτικής τραπεζικής σε ξένους οίκους που δεν κατανοούν ή διαφωνούν με τη μέθοδο της προοδευτικής ενίσχυσης της παρουσίας μιας τράπεζας, όπως η EFG Eurobank, σε μια αναπτυσσόμενη χώρα όπως η Τουρκία.

Το γεγονός ότι πλήρωσε 3,0 φορές τη λογιστική αξία της Tekfenbank μετά τον συνυπολογισμό της εξαγοράς της χρηματιστηριακής εταιρίας που απέκτησε η ελληνική τράπεζα πριν από ένα χρόνο στην Κωνσταντινούπολη έχει επίσης τη σημασία του, αλλά δεν είναι ο καθοριστικός παράγοντας σ’ αυτή την περίπτωση.

Η ενδυνάμωση της θέσεως του ομίλου στην τουρκική αγορά, που ξεκίνησε με τις κλασικές χρηματιστηριακές εργασίες και το asset management περνώντας πλέον στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της γείτονος, είναι πολύ πιο σημαντική.

Κι αν όλα πάνε καλά, τότε δεν αποκλείεται σ’ ένα με δύο χρόνια από σήμερα η Eurobank να κάνει το επόμενο βήμα, που θα είναι η εξαγορά μιας άλλης τουρκικής τράπεζας, με ειδίκευση σ’ έναν άλλο χώρο τραπεζικών εργασιών (όπως π.χ. πιστωτικές κάρτες, καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια) και η συνένωσή της με την Tekfenbank. Αν όχι, τότε θα παραμείνει προσκολλημένη σ’ ένα asset το οποίο γνωρίζει.

Kαι σε όλο αυτό το διάστημα η διοίκηση της Eurobank θα έχει τον χρόνο να μάθει περισσότερα για τις δομές και τον τρόπο λειτουργίας της τουρκικής τραπεζικής αγοράς, να προχωρήσει στην εναρμόνιση των συστημάτων πληροφορικής κ.τ.λ. Σε γενικές γραμμές, είναι αναμφισβήτητα μια αρκετά ορθολογιστική προσέγγιση της τουρκικής αγοράς.

Από την άλλη πλευρά, η προσέγγιση της ίδιας αγοράς από την Εθνική είναι επίσης ορθολογική, αλλά πιο επιθετική, για εύγλωττους λόγους. Η απόκτηση ενός μεγέθους που θα την κάνει ένα από τα μεγαλύτερα τραπεζικά ιδρύματα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι ζήτημα πιο σημαντικό για την Εθνική.

Επίσης, σε αντίθεση με τη Eurobank, η Εθνική δεν έχει ένα βασικό μέτοχο που θα προβάλλει αντιρρήσεις σε μια μεγάλη εξαγορά γιατί θα δει το ποσοστό του να μειώνεται στο νέο μεγαλύτερο σχήμα που θα δημιουργηθεί. Επομένως, το μάνατζμεντ της Εθνικής έχει μεγαλύτερα περιθώρια κινήσεων σ’ αυτό τον τομέα, όσο περίεργο κι αν ακούγεται.

Επιπλέον, η ολοκλήρωση των πωλήσεων των μεγάλων τραπεζών στις χώρες της σύγκλισης με την Ε.Ε., δηλαδή τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, κάνει τη μεγάλη τουρκική αγορά ακόμη πιο σημαντική για μια τράπεζα με περιφερειακές φιλοδοξίες όπως η Εθνική. Φυσικά, αυτή η προσέγγιση απαιτεί, εκτός των άλλων, τη γρήγορη προσαρμοστικότητα του μάνατζμεντ της Εθνικής στις απαιτήσεις της τουρκικής αγοράς και τη διατήρηση του παρόντος διοικητικού σχήματος στη Finansbank.

Αναμφίβολα, η προσέγγιση των δύο ελληνικών τραπεζών ως προς την εξαγορά τουρκικών τραπεζών είναι απολύτως ορθολογική αν μπει κάποιος στον κόπο να τις εξετάσει από τη δική τους σκοπιά. Θα περίμενε μάλιστα την προσέγγιση της Eurobank να υιοθετήσει και η Alpha Bank, η οποία εξέτασε επίσης την περίπτωση της Tekfenbank.

Όμως, οι a priori ορθολογικές προσεγγίσεις σε θέματα εξαγορών δεν αποδεικνύονται πάντοτε σωστές. Στην προκειμένη περίπτωση, το μεγάλο στοίχημα της Εθνικής είναι η πορεία της Τουρκίας και αυτό ενέχει σαφώς μεγαλύτερο ρίσκο σε σχέση με το πολύ μικρότερο στοίχημα της Eurobank στην ίδια χώρα.

Dr. Money

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v