Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στηρίξεις και συσσώρευση αναζητούν οι τράπεζες

Περίπου 3,3% χάνει από τη συνεδρίαση της Δευτέρας ο τραπεζικός δείκτης, μετά τα σημαντικά κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας. Σε αναζήτηση επιπέδων στήριξης λίγο χαμηλότερα βρίσκεται ο κλάδος, καθώς το επενδυτικό ενδιαφέρον περιορίζεται σε επιμέρους εταιρίες, για τις οποίες υπάρχει επιχειρηματική ή επενδυτική στήριξη.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Το ασταθές περιβάλλον στις διεθνείς αγορές θα συνεχίσει να επηρεάζει και τη δική μας.

Άλλωστε, μετά τα σημαντικά υπερκέρδη που σημειώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα για τον τραπεζικό κλάδο, η κατοχύρωση σημαντικότατων υπεραξιών ήταν κάτι περισσότερο από αναμενόμενη.

Ας μη διαφεύγει την προσοχή μας πως η διόρθωση στην αγορά ξεκίνησε από τις τράπεζες, από την προχθεσινή συνεδρίαση, με τον κλαδικό δείκτη να σημειώνει απώλειες 3,3% (μέσα σε μόλις 2 συνεδριάσεις).

Χάθηκαν δηλαδή, χθες και προχθές, περίπου τα μισά από τα (θεωρητικά) κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας.

Πρακτικά αυτό αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας περαιτέρω προσαρμογής του τραπεζικού κλάδου λίγο χαμηλότερα.

Σε αυτή την περίπτωση χαμηλότερα θα προσαρμοστούν βασικοί δείκτες και μετοχές.

Το ενδιαφέρον, όμως, φαίνεται πως επικεντρώνεται σε μετοχές επιμέρους εταιριών, είτε από τη δεύτερη ταχύτητα του FTSE-20 είτε από τη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Στη μετοχή της Motor Oil, για παράδειγμα, συνεχίζονταν μέχρι και χθες οι τοποθετήσεις, κυρίως ξένων, με την τιμή να διαμορφώνεται στα 24,36 ευρώ, δηλαδή λίγο χαμηλότερα του ιστορικά υψηλού των 24,2 ευρώ.

Για το Αλουμίνιο η συγκυρία είναι κάτι περισσότερο από ευνοϊκή, με τη μετοχή να απέχει από τα υψηλά των 28,30 ευρώ και τους ξένους να ενισχύουν σταθερά τη θέση τους, μετά μάλιστα τις τελευταίες παρουσιάσεις σε Βοστώνη και Ν. Υόρκη.

Στον κλάδο της ακτοπλοΐας οι εξελίξεις, όπως εδώ και καιρό επιμένουμε, έχουν ήδη δρομολογηθεί προς την κατεύθυνση της συγκέντρωσης.

Ωστόσο στην έκθεση της Citigroup, προκειμένου να δικαιολογηθούν οι υψηλότερες τιμές–στόχοι, γίνονται αναφορές σε παραμέτρους που είτε δεν ισχύουν άμεσα είτε δεν αποτυπώνουν ορθολογικά τη σχέση αποτίμησης.

Συγκεκριμένα, η Citigroup θεωρεί ως βασική προϋπόθεση και αφορμή την απελευθέρωση των ναύλων, μία κίνηση, που παρά τις δεσμεύσεις των αρμοδίων, δεν πρόκειται να ισχύσει καν για την εορταστική περίοδο, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί από τον ίδιο τον ΥΕΝ.

Το δεύτερο αφορά στη σχέση αποτίμησης μεταξύ Blue Star Ναυτιλιακής και της μητρικής της Attica Συμμετοχών.

Σύμφωνα με το μοντέλο αξιολόγησης της Citigroup δικαιολογείται αποτίμηση της θυγατρικής προς τα 300-350 εκατ. ευρώ, χωρίς όμως το ανάλογο όφελος να αποτυπώνεται και στη μητρική (που κατέχει υψηλότατο ποσοστό στη θυγατρική της).

Είναι εμφανής η στρέβλωση της σχέσης αποτίμησης μεταξύ μητρικής και θυγατρικής, κάτι που μέχρι πρότινος παρατηρούνταν και μεταξύ Μυτιληναίου-Μέτκα.

Ο όμιλος Μυτιληναίου εισέρχεται και ουσιαστικά πλέον στον τομέα των ήπιων μορφών ενέργειας, μετά τα εγκαίνια του αιολικού πάρκου στις Σέρρες.

Πρόκειται για μία επιχειρηματική κίνηση που θα διευκόλυνε έναν επόμενο γύρο συζητήσεων μεταξύ του ομίλου Μυτιληναίου, της ισπανικής Iberdrola και του Ρόκκα.

Η επέκταση του δικτύου της Multirama, με τη διοίκηση της εταιρίας να προβλέπει έσοδα 100 εκατ. ευρώ για φέτος, είναι ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο.

Να επισημάνουμε ακόμη τις εξελίξεις από το μέτωπο του Καρδασιλάρη, όπου το αγοραστικό ενδιαφέρον των ξένων παραμένει αμείωτο, σε μία περίοδο που οι φήμες για εκ νέου συζητήσεις με την Pepsico κυκλοφορούν στην αγορά.

Επιμέρους στοιχεία, ειδήσεις και φήμες για εταιρίες ακούγονται αρκετά αυτές τις μέρες.

Και κατά την εκτίμησή μας οδηγούν στη διαμόρφωση προϋποθέσεων ικανών για υπεραπόδοση συγκεκριμένων μετοχών (πλην τραπεζών), τουλάχιστον για όσο διαρκεί η εορταστική περίοδος (δυτικών και ορθοδόξων).

Την ίδια περίοδο αναμένεται πως μετά την επιστροφή της διοίκησης της Εθνικής θα επιλεγεί η στρατηγική νέα διοίκηση του Αστέρα, χωρίς να αποκλείεται στο τελικό στάδιο συζητήσεων να τεθεί στο τραπέζι και το ενδεχόμενο διάθεσης μειοψηφικού πακέτου μετοχών.

Ανάλογη κινητικότητα σημειώνεται τελευταία και στο μέτωπο του Ηρακλή, όπου οι συζητήσεις είτε με τους Γάλλους της Lafarge είτε με τον μεξικανικό κολοσσό βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο.

Το πιθανότερο είναι πως αυτή και η επόμενη εβδομάδα, με λιγότερες αριθμητικά συνεδριάσεις, θα οδηγήσουν σε σταθεροποίηση – συσσώρευση του τραπεζικού κλάδου σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα και τη μόχλευση επιμέρους μετοχών εταιριών όπου υπάρχει ουσιαστικό επενδυτικό ή επιχειρηματικό ενδιαφέρον και θεμελιώδης οικονομική στήριξη.

Βέβαια, για τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο δεν θα πρέπει να περνά απαρατήρητη ούτε η κινητικότητα από πλευράς Πειραιώς (δες σχετικό θέμα) -και περιμένοντας την αυριανή Γ.Σ. της Marfin- ούτε η δυναμική της τριπλής συγχώνευσης των Λαϊκής - Εγνατίας -Marfin, που διαμορφώνουν νέα δεδομένα στο χώρο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v