Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δύο vs τρία...

Τρεις λόγοι συνηγορούν για διόρθωση με αφορμή το δέλεαρ για κατοχύρωση σημαντικότατων υπεραξιών σε μόλις ελάχιστες συνεδριάσεις. Δύο όμως λόγοι (και τι λόγοι!) συνηγορούν για το αντίθετο, παρά το ότι από τεχνικής πλευράς βασικοί δείκτες και μετοχές έχουν εισέλθει σε περιοχές πωλήσεων. Στον ΟΤΕ θα κατευθυνθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, πακέτο της Cosmote.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Δυο έναντι τριών λόγων διαμορφώνουν τη βραχυπρόθεσμη τάση. Οι τρεις είναι αρνητικοί και θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην υποχώρηση βασικών δεικτών και μετοχών. Το Πάσχα των Καθολικών, εν συνεχεία το δικό μας, οι αποκοπές μερισμάτων και η αλλαγή υπολογισμού του Τ+3 (από την ερχόμενη Πέμπτη), κυρίως όμως τα σημαντικά υπερκέρδη σε πολύ σύντομο χρόνο... δελεάζουν ορισμένους για κατοχύρωση υπεραξιών.

Σε αυτό το ενδεχόμενο αναφέρονται και αρκετές χρηματιστηριακές στην πρωινή προσέγγιση της αγοράς. Κατά την εκτίμησή μας η αλλαγή των όρων εφαρμογής του Τ+3 οδηγεί εκ των πραγμάτων σε περιορισμό της ρευστότητας της αγοράς, κάτι που αφορά κυρίως στους Ελληνες διαχειριστές και παίκτες. Κατά παράδοση, την περίοδο των εορτών οι συναλλαγές για λογαριασμό των ξένων μειώνονται μέχρι και 50%, σε αγορές περιφερειακές όπως η Σοφοκλέους.

Αυτά συνιστούν λόγους και αφορμές για να μπουν στον πειρασμό ορισμένοι και να πουλήσουν, κυρίως τραπεζικές θέσεις, μετά το εντυπωσιακό +6,35% της προηγούμενης εβδομάδας.

Όμως, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε πως η εξαγορά της Εθνικής, ούτε μια μεμονωμένη επιχειρηματική κίνηση ήταν ούτε... συμπτωματικά ολοκληρώνεται αυτή την περίοδο. Οι εξελίξεις, όπως προεξοφλούν οι ειδικοί της αγοράς, θα είναι αλυσιδωτές σε εταιρικό κυρίως όμως τραπεζικό επίπεδο.

Πολλά θα κριθούν στη μεθαυριανή γενική συνέλευση της Πειραιώς, ενώ την επόμενη μέρα πραγματοποιείται η γενική συνέλευση και του ομίλου της Marfin.

Δεδομένου ότι για τους δύο τραπεζικούς ομίλους έχουν γραφτεί αρκετά και έχουν ακουστεί περισσότερα αναφορικά με τα επόμενα βήματά τους –μη αποκλείοντας και το ενδεχόμενο να κτυπήσουν μέρος της Εμπορικής– η Τετάρτη και η Πέμπτη θεωρούνται μέρες–κλειδιά για τη βραχυπρόθεσμη τάση, κυρίως του τραπεζικού δείκτη.

Το μείζον, όμως, θέμα των ημερών είναι η Cosmote, καθότι η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ ξεκίνησε αρχικά... μεθοδικά και χωρίς να εκβιάζει υψηλότερες τιμές μάζεμα μετοχών της CosmΟΤΕ για λογαριασμό ισχυρότατου τελικού πελάτη. Η εντολή αγοράς που δόθηκε ακριβώς με το κλείσιμο της συνεδρίασης την Παρασκευή και έμεινε σε μεγάλο μέρος της ανεκτέλεστη θα έχει εκ των πραγμάτων σήμερα, ενδεχομένως και αύριο, συνέχεια.

Ποιος μπορεί, όμως, να είναι ο μεγάλος τελικός πελάτης–αγοραστής μετοχών της CosmΟΤΕ; Σύμφωνα με έγκυρες πηγές η εντολή αγοράς αφορά στον ίδιο τον μητρικό όμιλο, δηλαδή τον ΟΤΕ, ενώ πληροφορίες θέλουν την τιμή του πακέτου να είναι πέριξ των 20 ευρώ.

Και με αυτή την υπόθεση ξεκινάει ένας νέος γύρος εκτιμήσεων και προβλέψεων για τις επόμενες κινήσεις τόσο του ΟΤΕ όσο και της θυγατρικής του CosmΟΤΕ.

Ένα άλλο στοιχείο που χρήζει προσοχής αφορά στις... παρασκηνιακές εξελίξεις γύρω από το μέτωπο διαγωνισμού του ΟΠΑΠ, αλλά και την απόφαση της Info-Quest να ιδρύσει θυγατρική στον τομέα της ενέργειας (δες σχετικό θέμα).

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας η Intralot ”κερδίζει χρόνο από τις καθυστερήσεις στον σχετικό διαγωνισμό του ΟΠΑΠ με εύλογο για αυτήν συμφέρον, εάν και εφόσον δηλαδή επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των αναλυτών πως οι δΎο όμιλοι θα οδηγηθούν σε παράταση της μεταξύ τους σύμβασης” (που σημειωτέον λήγει τον Ιανουάριο του 2007).

Όσον αφορά στην απόφαση της Info-Quest να επεκταθεί και στην ενέργεια, οι επενδυτές αναμένουν με εύλογο ενδιαφέρον τόσο την επιστροφή κεφαλαίου κυρίως όμως τις επόμενες επιχειρηματικές κινήσεις του βασικού μετόχου της Info-Quest, Θεόδωρου Φέσσα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v