Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στους ρυθμούς της Εθνικής...

Οι ενδείξεις μπορεί να παραπέμπουν σε επιδιωκόμενη διόρθωση για το Γ.Δ., διαπιστώνεται, όμως, πως η δυναμική των αγοραστών ξεπερνά τη διάθεση αποθέρμανσης της αγοράς, καθώς η κίνηση της Εθνικής έχει δημιουργήσει άλλo momentum για τη Σοφοκλέους, τουλάχιστον για τους ξένους. Με ενδιαφέρον αναμένεται η γ.σ. της Πειραιώς, εντυπωσιακό το ανοδικό σερί της Alpha. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Η καταγραφή νέας ”κορυφής” στις 4.292 μονάδες με αιχμή τις τράπεζες θα οδηγούσε υπό άλλες συνθήκες σε άμεση ενεργοποίηση των διαθέσεων πώλησης – ρευστοποίησης από πλευράς κερδισμένων επενδυτών.

Αυτό, γιατί ορισμένοι αναλυτές αναφέρονται και δικαιολογημένα, στο σχηματισμό διπλής κορυφής, την αυξημένη μεταβλητότητα και τις υψηλότατες υπεραξίες.

Ακόμη και από μετοχές του FTSE-20, σε μόλις 3-5 συνεδριάσεις.

Οι ενδείξεις μπορεί να παραπέμπουν σε επιδιωκόμενη διόρθωση, διαπιστώνεται, όμως, πως η δυναμική των αγοραστών ξεπερνά τη διάθεση αποθέρμανσης της αγοράς.

Η εξαγορά της Εθνικής, αποτελεί πέρα από κάθε αμφισβήτηση, κίνηση που φέρνει ένα επίπεδο υψηλότερα τον όμιλο, όσον αφορά τις προτιμήσεις των ξένων και μάλιστα πανίσχυρων οίκων, όπως η Citigroup, Goldman Sachs, CSFB και αρκετών ακόμη.

Όλων εκείνων δηλαδή που θα συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής, αλλά και έχουν αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών για λογαριασμό του δημόσιου.

Δεν είναι τυχαίο πως ο όμιλος της Citi στην έκθεση επενδυτικής στρατηγικής επιλέγει μεταξύ 15 κορυφαίων ευρωπαϊκών ομίλων ως περισσότερο προτιμητέα την Εθνική.

Όπως σημείωναν πηγές της διοίκησης της Εθνικής, η παρουσίαση του ομίλου σε ξένους θεσμικούς στο Λονδίνο, μέχρι και χθες, σημείωσε επιτυχία που δεν την περίμεναν ούτε και οι ίδιοι.

Η διοίκηση της Εθνικής εν συνεχεία θα παρουσιάσει τις προοπτικές του ομίλου σε θεσμικούς σε Ν. Υόρκη και Βοστώνη, επιστρέφοντας δε, θα ακολουθήσει ακόμη μία συνεδρίαση πάλι σε ξένους στο Λονδίνο.

Από την άλλη πλευρά, όλο και πληθαίνουν οι φήμες, ενδείξεις, πως και οι άλλοι τραπεζικοί όμιλοι ετοιμάζονται να απαντήσουν.

Για την αγορά θεωρείται πρόκριμα η Γ.Σ. της Πειραιώς την ερχόμενη εβδομάδα στις 12/4, όπου ενδεχόμενη έγκριση μεγάλης αύξησης κεφαλαίου, θα προοιωνίζονταν κάποιας μορφής επιχειρηματική κίνηση από τον όμιλο.

Ένα άλλο στοιχείο, περισσότερο συγκριτικού χαρακτήρα, είναι αυτό που αφορά στο ομολογουμένως εντυπωσιακό σερί της Alpha Bank, καθώς μετά από 9 συνεδριάσεις διαμορφώνεται αποτίμηση που πλησιάζει... απειλητικά την κεφαλαιοποίηση της Eurobank.

Με αιχμή και μοχλό τις τράπεζες – όπου το πάνω χέρι έχουν σχεδόν αποκλειστικά οι ξένοι και Έλληνες συνεργάτες τους - όλα είναι πλέον ρευστά.

Ακόμη και το ενδεχόμενο διάθεσης του μειοψηφικού ποσοστού της Αγροτικής που κατέχει το Δημόσιο, καθώς η συγκυρία είναι και πάλι θετική, για την εικόνα της αγοράς προς τους ξένους.

Διαπιστώνεται επίσης πως με τον FTSE-20 στα υψηλά του, δεν αφήνεται να πάει χαμένη η αφορμή ”μόχλευσης” σε ένα όλο και ευρύτερο μέρος της μεσαίας – χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Δεν είναι τυχαίο πως για τη μετοχή της Intralot, κορυφώνεται η ανοδική αντίδραση με την επισημοποίηση της πρόθεσής της να χτυπήσει τον τουρκικό… ΟΠΑΠ, δεν είναι τυχαίο πως μετοχές εταιριών όπως ΕΛΤΕΧ, J&P ΑΒΑΞ, αλλά και ΔΟΛ, Altec, διαμορφώνονται σε όλο και υψηλότερα επίπεδα.

Ειδικότερα, η κίνηση των ανωτέρω μετοχών επιβεβαιώνει την ισχυρή θέση συγκεκριμένου χρηματιστηριακού παράγοντα, κάτι που ανάλογα συμβαίνει και με άλλους παίχτες του κλάδου.

Διαπιστώνεται επίσης, πως ορισμένοι επιχειρηματίες έρχονται και πάλι κοντύτερα συζητώντας το ενδεχόμενο συγχώνευσης των εταιριών τους με σκοπό τη δημιουργία ισχυρότερων επιχειρηματικών σχημάτων.

Δεν είναι τυχαίο πως μετοχές εταιριών από τη Newsphone, μέχρι τη FORTHnet, την ΕΧΑΕ και αρκετές ακόμη είτε οδηγούνται στην καταγραφή νέων υψηλών είτε προσεγγίζουν προηγούμενες ”κορυφές”.

Πέρα από κάθε αμφιβολία, η αγορά βρίσκεται εκτεθειμένη σε ενδεχόμενο ρευστοποιήσεων (με σκοπό την κατοχύρωση υψηλότατων υπεραξιών), αν και τις τελευταίες ημέρες, υπερισχύει η λογική της... προεξόφλησης σε υπέρμετρο βαθμό ”εκβιάζοντας” επιχειρηματικές κινήσεις και υποχρεώνοντας ορισμένους επιχειρηματίες – παράγοντες της αγοράς σε επίσπευση των σχεδιασμών τους.

Κατά συνέπεια, η αγορά θεωρείται πως... ξεφεύγει μετά το σχηματισμό διπλής κορυφής, με εμφανή πλέον χαρακτηριστικά κερδοσκοπίας, αλλά η κίνηση της Εθνικής φαίνεται πως έχει δημιουργήσει άλλη δυναμική για τη Σοφοκλέους, τουλάχιστον για λογαριασμό των ξένων.

Τεχνικά o Γενικός Δείκτης μπήκε σε τάση μετά την συνεδρίαση της Πέμπτης με τους αγοραστές να ξαναπαίρνουν δυνατά τα ηνία της αγοράς στα χέρια τους, αναφέρει ο κ. Χατζηδάκης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Η εκτόνωση των έξι σταθεροποιητικών διακυμάνσεων έδωσε άμεσο στόχο την προηγούμενη κορυφή της αγοράς ενώ όλοι σχεδόν οι τεχνικοί δείκτες ενεργοποίησαν σήματα αγορών. Ο Γενικός Δείκτης ανοίγει βήμα 200 περίπου μονάδων αφού τόσος είναι ο ”αέρας ανόδου” μέχρι να συναντήσει την πρώτη ουσιστική αντίσταση όπου αναμένεται αύξηση της προσφοράς, τονίζει ο κ. Χατζηδάκης.

---Τα στατιστικά της εβδομάδας

O Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 4.291 μονάδες, με εβδομαδιαία κέρδη 4,11%, ο FT 20 κέρδισε 4,24%, ο Mid 40 ενισχύθηκε 5,51%, ενώ ο Small Cap 80 σημείωσε άνοδο 5,41%.

Οι τράπεζες κέρδισαν 6,35%, οι τηλεπικοινωνίες 0,41%, ενώ κέρδη 7,84% κατέγραψε ο κλάδος της τεχνολογίας.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη είναι: Παντεχνική (25%), Veterin (20,7%), Alsinco (20,2%), Λεβεντέρης (19,6%), Moda Bagno (18,9%), Forthnet (16,6%), Fitco (16%), Πλαστικά Θράκης (15,5%), Ιασώ (15,5%) και ΑΕΓΕΚ (14,6%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες είναι: Hitech (26,9%), Kλωνατέξ (προνομιούχες - 26,9%), Κλωνατέξ (25%), Ευρωσυμμετοχές (23,5%), Τσουκαρίδης (20,7%), Μάρακ (19,5%), Τρία Αλφα (18,9%), Elbisco (18%), EΚΤΕΡ (9,5%) και Προοδευτική (16%).

Μ. Γελ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v