Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι υψηλές αποδόσεις φέρνουν συσσώρευση

Οι υψηλές αποδόσεις, και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενδέχεται να αποτελούν αφορμή για την εκτόνωση της ανοδικής αντίδρασης. Παραμένει όμως αμείωτο το ενδιαφέρον -κυρίως ξένων- για τραπεζικές μετοχές και τίτλους επιλεγμένων εταιριών. Για... ευχάριστο πονοκέφαλο κάνουν λόγο οι αναλυτές, οι οποίοι ”βλέπουν” τάσεις συσσώρευσης.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Οι υψηλότατες βραχυπρόθεσμες υπεραξίες που έχουν διαμορφωθεί στις τελευταίες 3-4 συνεδριάσεις ενδέχεται να είναι ο... ευχάριστος πονοκέφαλος όσων προσβλέπουν σε περαιτέρω αντίδραση της αγοράς.

Από τη μετοχή της Εθνικής μέχρι αυτήν της Πειραιώς, από τη Motoroil μέχρι την Intralot, αλλά και αρκετών ακόμη τίτλων της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, οι αποδόσεις των τελευταίων συνεδριάσεων ξεπερνούν κατά πολύ πλέον την ετήσια απόδοση του ομολόγου ή της μερισματικής απόδοσης που προσφέρουν οι ίδιες οι εταιρίες.

”Πονοκέφαλος” λοιπόν τα υψηλά -και μέσα σε λίγες συνεδριάσεις- κέρδη; Θα φανεί όχι τόσο στην αρχή της συνεδρίασης, αλλά μετά τις 12:30—1:00, οπότε και συνήθως δραστηριοποιούνται οι ξένοι, ποιες είναι οι πραγματικές διαθέσεις των ισχυρών παικτών της αγοράς.

Αρκεί να αναλογιστεί κάποιος πως ακόμη και ο αγοραστής του χθεσινού 1% της Εθνικής στα 39,9 ευρώ αποκομίζει ήδη με βάση την τιμή εκκίνησης των 41,50 ευρώ μικτό κέρδος 1,70 ευρώ ανά μετοχή. Ο εν λόγω τελικός πελάτης αγόρασε περίπου 3,5 εκατ. μετοχές της Εθνικής -”γράφει” δηλαδή στο χαρτοφυλάκιό του ήδη μικτή υπεραξία 6 εκατ. ευρώ.

Από τη στάση παικτών ανάλογης δυναμικότητας και ισχύος θα εξαρτηθεί η βραχυπρόθεσμη τάση τόσο στη μετοχή της Εθνικής όσο και σε άλλες μετοχές με σημαντικά κέρδη τελευταία.

Για παράδειγμα, η Intralot παρουσιάζει τις τελευταίες δύο εβδομάδες την προοπτική και τα σχέδια του ομίλου σε ξένους θεσμικούς, αρχικά σε Παρίσι και Λονδίνο (μέσω Π&Κ, Deutsche Bank και Alpha) και από προχθές σε Ολλανδία και Βέλγιο (μέσω Alpha), ενώ χθες στο Reuters αναφέρθηκε η πρόθεση της διοίκησης να ”χτυπήσει” τον τρίτο μεγαλύτερο κρατικό φορέα τυχερών παιχνιδιών στην Τουρκία.

Στη διάρκεια αυτού του εκτεταμένου κύκλου παρουσίασης της Intralot έχει σημειωθεί σημαντικότατη υπεραπόδοση για τη μετοχή της.

Από την άλλη πλευρά, η ευκολία και η ταχύτητα με την οποία πραγματοποιήθηκε η χθεσινή μεταβίβαση 3,5 εκατ. μετοχών της Εθνικής (μέσω της Π&Κ) -μέσα σε μόλις... 5 λεπτά-, αλλά και η επιτυχία της χθεσινής παρουσίασης στο Λονδίνο φαίνεται να αιφνιδιάζουν τους Έλληνες διαχειριστές και τείνουν να δημιουργήσουν νέα δεδομένα στην αγορά.

Τουλάχιστον όσον αφορά επιλεγμένους ομίλους και μετοχές επιμέρους εταιριών.

Οι εξελίξεις όμως συνεχίζονται σε διάφορους κλάδους και τομείς δραστηριότητας, είτε αφορούν στη Forthnet (δες σχετικό θέμα) είτε στις Ελληνική Τεχνοδομική, JP Άβαξ είτε στην ακτοπλοΐα (δες σχετική έκθεση του Γ. Μινάρδου της Πειραιώς) είτε στην αντιπαράθεση ενδιαφερόμενων αγοραστών στον τομέα της υγείας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v