Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Εθνική σέρνει τον χορό

Σε αναδιαρθρώσεις θέσεων ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων αποδίδονται τα ”πακέτα” που αλλάζουν χέρια στην Εθνική και εκτοξεύουν τζίρο και Γενικό Δείκτη. Σημαντικά κέρδη για Πειραιώς και Eurobank, Motor Oil, Cosmote, Μαΐλλη και ορισμένες ακόμη μετοχές ισχυρών ομίλων. Μόλις 6 μετοχών η τιμή διαμορφωνόταν χαμηλότερα στις 13:45.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ο αγοραστής των 3,5 εκατ. μετοχών της Εθνικής (ήτοι του 1% του Μ/Κ της ΕΤΕ) στα 39,88 ευρώ επιβεβαιώνει τον τρόπο με τον οποίο αποτιμούν ορισμένοι ισχυροί παίκτες το ακριβό ή το φθηνό μιας εισηγμένης.

Εν προκειμένω, ο θεματοφύλακας που λαμβάνει το 1% του Μ/Κ της Εθνικής ενισχύει περαιτέρω τη θέση του σε υψηλότατες τιμές.

Κατ’ αυτόν η αποτίμηση της Εθνικής είναι ελκυστική, με βάση τα όσα σχεδιάζονται στη συνέχεια, και γι’ αυτό επενδύει.

Ας μη διαφεύγει την προσοχή μας ότι, όταν στα χαμηλά του Μαρτίου του 2003 η μετοχή της Εθνικής δεν ξεπερνούσε τα 6,5 ευρώ, το σύνολο των θέσεων των ξένων περιοριζόταν στο 18%.

Το πιθανότερο είναι πως μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου η συμμετοχή θα διαμορφώνεται στο περίπου 50%.

Αναμφίβολα, η κίνηση της Εθνικής είναι ο καταλύτης που υποχρεώνει και τους έτερους παίκτες του τραπεζικού συστήματος να επισπεύσουν τις κινήσεις τους, να φανερώσουν κάποια από τα χαρτιά τους.

Ήδη, στη μετοχή της Πειραιώς οι συναλλαγές ξεπερνούν (13:40) τις 600.000 τεμάχια, με τους αγοραστές να τοποθετούνται μέχρι και 3,8% υψηλότερα, στα 26,02 ευρώ.

Κατά 1,9% αντιδρά η Eurobank, υψηλότερα πλέον των 32 ευρώ, όπως επίσης και η Alpha Bank, στα 32,04 ευρώ.

Εύλογα, μετά το πακέτο της Εθνικής, ”φουντώνει” ο κλάδος, ενισχύονται οι συναλλαγές και ο Γ.Δ. συντηρείται σταθερά πλέον υψηλότερα των 4.200 μονάδων.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση, όμως, είναι πως αυξάνονται μεθοδικά οι συναλλαγές, δηλαδή οι αγοραστές, σε μετοχές εταιριών όπως Motor Oil, Κύπρου, Μυτιληναίος, ΕΛΤΕΧ, Ηρακλής, Μαΐλλης, Μέτκα, ΔΟΛ, Ιntracom, ως κάποιοι να... επείγονται.

Να επείγονται, όμως, γιατί;

Αυτό είναι ένα ερώτημα, που μέχρι στιγμής δεν έχει λογική απάντηση.

Θα πρέπει μέχρι τις επόμενες συνεδριάσεις να αναμένουμε κάτι σημαντικό, που γνωρίζουν ήδη ορισμένοι από αυτούς που προεξοφλούν τις εξελίξεις ή πρόκειται για συστηματική εισαγωγή κεφαλαίων που ποντάρουν στις εκάστοτε διακυμάνσεις των βασικών δεικτών;

Εν μέρει η ταυτότητα του αγοραστή του πακέτου της Εθνικής θα μπορούσε να δώσει κάποιες πειστικές απαντήσεις.

Όπως επίσης και η επιθετικότερη συμπεριφορά της Πειραιώς, αλλά και οι σημαντικές τοποθετήσεις ξένων σε μετοχές όπως Motor Oil, Μαΐλλης, Μυτιληναίος, Cosmote και ορισμένες ακόμη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v