Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές

Το θέμα της Εθνικής επιχειρούν να αναγνώσουν και κατανοήσουν οι επενδυτές. Το ζήτημα της επιβολής του προστίμου στην Τεχνική Ολυμπιακή επιχειρούν να... ψηλαφίσουν ορισμένοι άλλοι. Όλα αυτά, σε μία αγορά που δείχνει να ”ζωντανεύει” με κλάδους όπως κατασκευές, ιχθυοκαλλιέργειες, υγεία και ενέργεια να διεκδικούν μερίδιο της επενδυτικής ”πίτας”.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ξεκινώντας από την ανάγνωση των λεπτομερειών και των πλέον σημαντικών σημείων της συμφωνίας της Εθνικής (δες σχετικό θέμα), συνεκτιμώντας τη χθεσινή εκτίμηση της Citigroup για την αποτίμηση της Finansbank (δες σχετικό θέμα), ανιχνεύουμε τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Με τη μετοχή της Eurobank να ξεκινά από τα 31,50 ευρώ και μένοντας να αποδειχθεί στη συνέχεια η δυνατότητα κάλυψης του μερίσματος (0,54 ευρώ), και μεσοπρόθεσμα η επιχειρηματική απάντηση του ομίλου στις επεκτατικές διαθέσεις της Εθνικής.

Από τον τραπεζικό κλάδο χρήζει προσοχής η σχεδόν άψογη τις τελευταίες 5-6 συνεδριάσεις χρηματιστηριακή πορεία της Alpha Bank (+1,55% χθες με 520.403 τεμάχια), αλλά και οι στόχοι που τίθενται από τη διοίκηση της Πειραιώς για την τριετία 2006-2008 (δες σχετικό θέμα).

Είναι εμφανές πως ο κλάδος βρίσκεται σε διαδικασία γενικότερων ανακατατάξεων, οι οποίες αργά ή γρήγορα θα επηρεάσουν τόσο τη Eurobank όσο και τις Alpha Bank, Πειραιώς.

Δεν είναι τυχαίο πως σε αυτά τα επίπεδα τιμών (κοντά στα υψηλά πενταετίας) ξένα επενδυτικά χαρτοφυλάκια επενδύουν με προοπτική τουλάχιστον μεσοπρόθεσμη.

Όσον αφορά στην Alpha Bank, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η μικρή μείωση της συμμετοχής της στην ΕΧΑΕ, από 5,09 σε 4,90%.

Επιλέγει δηλαδή ο όμιλος της Αlpha να μη ”φαίνεται” στη σύνθεση της ΕΧΑΕ.

Δύο άλλα στοιχεία που θα επηρεάσουν βραχυμεσοπρόθεσμα την αγορά αφορούν την ομολογουμένως βαρύτατη ποινή που επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στα φυσικά πρόσωπα της Τεχνικής Ολυμπιακής, ορκωτούς λογιστές και ελεγκτές.

Η αρχική αντίδραση των εμπλεκομένων της αγοράς ήταν θετική, ωστόσο δεύτερες σκέψεις επιχειρούν να διακρίνουν πίσω από τις γραμμές τους λόγους που οδήγησαν την Επιτροπή σε αυτή την κίνηση.

Και από το σημείο αυτό και στη συνέχεια αρχίζουν να εκφράζονται επιφυλάξεις, ενστάσεις και φωνές για επιλεκτική - διακριτική μεταχείριση (Σημείωση 1).

Το δεύτερο αφορά στην αλλαγή του ωραρίου λειτουργίας της αγοράς, που ξεκινά από τις 5/6 και εκτιμάται ότι θα φέρει κοντύτερα στο επενδυτικό κοινό μετοχές εταιριών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Με βάση την εικόνα της αγοράς τις τελευταίες ημέρες, φαίνεται πως μετοχές εταιριών από τον χώρο των κατασκευών, αλλά και τις ιχθυοκαλλιέργειες, της υγείας, αλλά και των τροφίμων (δες σχετική απόφαση της Coca Cola για Καρδασιλάρη) συγκεντρώνουν και θα συνεχίζουν να συγκεντρώνουν ικανό μέρος του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Σημείωση 1η: Για να έχει ο αναγνώστης – επενδυτής πληρέστερη εικόνα για την υπόθεση του προστίμου στην Τεχνική Ολυμπιακή, θα πρέπει βεβαίως να γνωρίζει και τη θέση της άλλης πλευράς, δηλαδή της εταιρίας.

Αυτό, γιατί η υπόθεση ούτε μεμονωμένη είναι ούτε συμπτωματικά έρχεται τώρα στο προσκήνιο.

Σημείωση 2η: Η ολοκλήρωση της μονάδας της ΔΕΗ στο Λαύριο από τη Μέτκα και οι κυοφορούμενες εξελίξεις από το μέτωπο της ΔΕΗ (θέμα τιμολογίων) ενδέχεται να επηρεάσουν μεσοπρόθεσμα μετοχές εταιριών - οργανισμών που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με τον χώρο της ενέργειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v