Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικό κλίμα για νέα υψηλά

Όσο συντηρείται η θετική διάθεση και καλλιεργείται η προσδοκία στον τραπεζικό κλάδο, ενισχύεται ανάλογα το ενδιαφέρον και για αρκετές μετοχές εταιριών της μεσαίας – χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης. Συνολικότερη αντίδραση του ομίλου Βιοχάλκο, ακτοπλοϊκών και ισχυρών εταιριών από κατασκευές, υγεία και τεχνολογία.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στα υψηλά, μεταξύ 4.265-4.275 μονάδων, διαμορφώθηκε σταδιακά μετά τις 14:00 ο Γενικός Δείκτης.

Αφού αρκετά πριν είχε απορροφηθεί η όποια προσφορά εκδηλώθηκε μέχρι την περιοχή των 4.260 μονάδων, εν συνεχεία και προς τις 14:30 ενισχύθηκαν συναλλαγές, εμπορευσιμότητα και απόδοση μετοχών.

Η σχέση ανοδικών – πτωτικών διαμορφωνόταν στο περίπου 1,5 προς 1, με τη διαπίστωση κατ’ αρχήν δύο ενδιαφερόντων στοιχείων για τη συνέχεια.

Η απουσία σημαντικής προσφοράς σε ορισμένες μετοχές της μεσαίας – χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης οδήγησε σχετικά γρήγορα τους αγοραστές αρκετά υψηλότερα.

Διαμορφώθηκαν έτσι αποδόσεις της τάξεως του 6%-10%, με ισχυροποιούμενη ζήτηση σε τίτλους των Veterin (προς τα 1,81 ευρώ), Χαλκόρ (προς τα 3,54 ευρώ), Ιμπέριο (2,95 ευρώ), Αλουμύλ (3,40 ευρώ), Άλκο, Αθηνά, FORTHnet, αλλά και ΕΛΒΑΛ, ΕΥΑΘ, Ελληνικά Καλώδια, Μοχλός και αρκετών ακόμη.

Είναι ενδεικτικό πως 35 λεπτά μετά τις 14:00, για περισσότερες από 55 μετοχές το ποσοστό θετικής μεταβολής ξεπερνούσε το 4%.

Αποτυπωνόταν έτσι η αντίδραση κατά 0,80% του MID-40, της υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας (1,03%), έναντι 0,53% του FTSE-20 και 0,62% του Γ.Δ.

Διαπιστώνεται, δηλαδή, πως όσο συντηρείται το κλίμα της μεταβλητότητας στον τραπεζικό κλάδο και της προεξόφλησης επόμενων επιχειρηματικών κινήσεων, διευκολύνεται η ”μόχλευση” αρκετών τίτλων μεσαίας και χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Διαπιστώνεται συνολικότερη αντίδραση του ομίλου Βιοχάλκο (μητρικής και θυγατρικών), της Info-Quest σταθερά στα 5,96 ευρώ, των Μινωικών Γραμμών και Attica Group, της Marfin (με συναλλαγές περισσότερες των 200.000 τεμαχίων μέχρι τα 27,70 ευρώ), αλλά και σε Chipita, Μαΐλλη, Γενική Τράπεζα, ΔΟΛ, Τέρνα, και βεβαίως των Εθνικής Ασφαλειών, ΕΛΤΕΧ (με συναλλαγές περισσότερες του 1,2 εκατ. τεμαχίων) και αρκετών τίτλων εύρωστων εταιριών.

Διαπιστώνεται δηλαδή μία συνολικότερη κίνηση της αγοράς, με επίκεντρο την εξαγορά της Εθνικής και κλάδο–μοχλό τον τραπεζικό, πολύ κοντά στα υψηλά της ”διπλής κορυφής”.

Ομολογουμένως ενδιαφέρουσα συνεδρίαση, με πλήθος τεχνικών και εταιρικών ενδείξεων, χρήσιμων για τη συνέχεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v