Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η αναγκαία ”Εθνική”... θυσία της Εκκλησίας!

Η συμφωνία της Εθνικής Τράπεζας για την εξαγορά της Finansbank είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να γίνει λεία στα χέρια λίγων Τούρκων εθνικιστών, οι οποίοι προσπαθούν να τη σαμποτάρουν επικαλούμενοι τη συμμετοχή της Εκκλησίας της Ελλάδoς στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής. Η Εκκλησία και ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος προσωπικά μπορούν να αποσοβήσουν μια τέτοια εξέλιξη, πουλώντας το ποσοστό που έχει η Εκκλησία στην Εθνική.

Η αναγκαία ”Εθνική”... θυσία της Εκκλησίας!
Το κύριο θέμα της ημερήσιας τουρκικής οικονομικής εφημερίδας ”Ρεφεράνς” την Πέμπτη είχε τίτλο ”Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος είναι συνέταιρος της Finansbank” και συνοδευόταν από φωτογραφία του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, σύμφωνα με ανταπόκριση της Ελευθεροτυπίας από την Αγκυρα.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι η Εκκλησία της Ελλάδος είναι μέτοχος της Εθνικής και εκπροσωπείται στο Δ.Σ. της Τράπεζας από δύο άτομα: τον κ. Κώστα Πυλαρινό και τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεόκλητο. Επιπλέον, σε άλλο σημείο τόνιζε ότι το 95%-98% του ελληνικού λαού είναι μέλη της Εκκλησίας της Ελλάδας, σύμφωνα με την ίδια ανταπόκριση.

Κείμενα σαν κι αυτά δεν θα πρέπει να εκπλήσσουν και ίσως δούμε περισσότερες αναφορές στο ίδιο θέμα στο μέλλον. Αν έμενε μόνο εκεί δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Είναι όμως πολύ πιθανόν να γίνει φλάμπουρο στα χέρια εκείνων οι οποίοι δεν επιθυμούν να υλοποιηθεί το ελληνοτουρκικό ντιλ.

Αυτοί μπορεί να είναι λίγοι αυτή τη στιγμή, αλλά κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα πολλαπλασιασθούν αργότερα, όταν η Τουρκία εισέλθει για τα καλά σε περίοδο προεκλογικής εκστρατείας. Ας μην λησμονούμε ότι η γειτονική μας χώρα έχει γενικές εκλογές το 2007.

Δεν θα ήταν λοιπόν καθόλου φρόνιμο να δινόταν τροφή για διαιώνιση του θέματος και έξαψη της φαντασίας κάποιων θερμόαιμων στην Τουρκία επειδή η Εκκλησία της Ελλάδος διατηρεί ένα ποσοστό μικρότερο από το 2% στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής Τράπεζας.

Η επένδυση της Εθνικής στην Τουρκία έχει ήδη να αντιμετωπίσει αρκετούς κινδύνους, π.χ. γεωπολιτικούς και άλλους. Το λιγότερο που χρειάζεται το ντιλ είναι το θρησκευτικό ρίσκο.

Η Εκκλησία της Ελλάδος θα μπορούσε να διευκολύνει την κατάσταση και να αφαιρέσει το προαναφερθέν ρίσκο, πουλώντας τη συμμετοχή της στην Εθνική σε ελληνικά και ξένα funds. Mε δεδομένο ότι οι αγορές είναι καλές και υπάρχει αρκετή ρευστότητα αλλά και όρεξη από θεσμικούς για τις μετοχές της Εθνικής, η πώληση θα μπορούσε να γίνει απρόσκοπτα, αποφέροντας παράλληλα τεράστια κέρδη στην Εκκλησία, που θα μπορούσε να τα διαθέσει αλλού.

Αναμφισβήτητα κανείς δεν υποχρεώνει την Εκκλησία της Ελλάδος να ρευστοποιήσει τη συμμετοχή της στην Εθνική Τράπεζα. Εδώ όμως που έφτασαν τα πράγματα, υποβοηθούμενα από παλαιότερες δηλώσεις του αρχιεπισκόπου οι οποίες θεωρήθηκαν εχθρικές και προβλήθηκαν αρκετά στην Τουρκία, η πώληση των μετοχών της Εθνικής από την Εκκλησία αποτελεί την καλύτερη λύση για όλους.

Για το ντιλ, για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, στην οποία η μετοχή της Εθνικής έχει μεγάλο ειδικό βάρος, για την οικονομία, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και για την ίδια την Εκκλησία της Ελλάδος.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v