Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φίδια... ζώνουν τη Σοφοκλέους

Πτωτική συνεδρίαση, εν μέσω αρνητικού διεθνούς κλίματος που τροφοδοτεί το νέο ράλι στις τιμές του πετρελαίου και των μετάλλων και επιτάθηκε από τις γεωπολιτικές ανησυχίες, αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις από την επικείμενη τυπική εφαρμογή του Τ+3. Ισχυρές πιέσεις σε τράπεζες και 3Ε (-4,93%), εντυπωσιακά κέρδη για Blue Star.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Πτωτική συνεδρίαση που διεξήχθη εν μέσω ελαφρά αρνητικού διεθνούς κλίματος, στην οποία τις διαθέσεις διαμόρφωσαν οι εντεινόμενες γεωπολιτικές ανησυχίες, αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις η επικείμενη τυπική εφαρμογή του Τ+3.

Και αν το δεύτερο πρόβλημα ούτως ή άλλως θα διευθετηθεί κατά τις επόμενες δύο ημέρες, οι ανησυχίες για πιθανή στρατιωτική επέμβαση στο Ιράν ωθούν σε ύψη-ρεκόρ το πετρέλαιο και δημιουργούν περαιτέρω κλίμα ανασφάλειας στις μετοχές.

Σε μια τέτοια περίπτωση η Σοφοκλέους δεν μπορούσε να είναι αδιάφορη, όποτε το σενάριο πλάγιας κίνησης και σε κάποιες περιπτώσεις έντονης μεταβλητότητας θεωρείται ως το πλέον επικρατέστερο. Και στη σημερινή συνεδρίαση η αδύναμη εικόνα της υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,63%) δημιούργησε κλίμα και διαθέσεις προκειμένου να διαμορφωθεί τελική εικόνα μεταξύ ανοδικών και πτωτικών τίτλων στο 1 προς 2,5.

Τεχνικά δεν έχει αλλάξει κάτι, όμως αν ο Δείκτης κλείσει χαμηλότερα των 4.220 μονάδων δημιουργείται τεχνικό πρόβλημα. Από τους δεικτοβαρείς τίτλους οι μεγαλύτερες απώλειες για 3Ε (-4,93%), αξιοσημείωτες απώλειες για Alpha, Eurobank, Εθνική, Εμπορική, Πειραιώς, ΔΕΗ, ΚΑΕ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τιτάν, αρνητική μεταβολή για Hyatt, Cosmote και αμετάβλητος ο τίτλος της Αγροτικής.

Στην αντίπερα όχθη και στους ελάχιστους διακριθέντες με αξιοσημείωτα κέρδη, Intracom, Folli Follie, ΕΛΤΕΧ και θετικό πρόσημο για Γερμανό και Motor Oil (κινήθηκε εντός στο ”πράσινο”).

Ο Γενικός Δείκτης κατά το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης κινήθηκε με αρνητικό πρόσημο και έκλεισε πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας, στις 4.245,94, με απώλειες 1,32%, ενώ ο τζίρος προσέγγισε τα 355 εκατ., εκ των οποίων τα 89,2 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Δεν επιτρέπει ιδιαίτερη αισιοδοξία η τελική εικόνα με 86 ανοδικές έναντι 181 πτωτικών μετοχών και 12 τίτλους με απώλειες από 5% έως 11,59%.

Αναφορικά με τις επιμέρους μετοχές, εντυπωσιακά κέρδη για Blue Star (μετά την έκθεση της Citigroup που δίνει τιμή τα 3,9 ευρώ), σημαντικά κέρδη για Ελληνική Καλώδια, Ικτίνο, Παντεχνική, Αλουμίνιον της Ελλάδος ενώ συνέχισαν ανοδικά Πλαστικά Θράκης και Unibrain (υπό συνθήκες ίσως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v