Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Οι αναλυτές ”ψηφίζουν” απορρόφηση Cosmote

Θετικοί εμφανίζονται οι αναλυτές για την κίνηση του ΟΤΕ να αποκτήσει μετοχές της Cosmote, αλλά και για την πιθανότητα απορρόφησης των μειοψηφιών της θυγατρικής του. Πλήγμα για την εμπιστοσύνη των ξένων στο Χ.Α. θεωρεί η Merrill Lynch το ενδεχόμενο να μην προσφερθεί premium για τις μετοχές της Cosmote, για την οποία αυξάνει την τιμή-στόχο στα 22,5 ευρώ.

ΟΤΕ: Οι αναλυτές ”ψηφίζουν” απορρόφηση Cosmote
Θετικοί εμφανίζονται οι αναλυτές για την κίνηση του ΟΤΕ να αποκτήσει μετοχές της Cosmote, κάτι το οποίο συνδέουν άμεσα με την πιθανότητα ο Οργανισμός να απορροφήσει το σύνολο της θυγατρικής του.

Κατά την εκτίμηση της Merrill Lynch ο ΟΤΕ δεν θα ”αναγκάσει” την εξαγορά, καθώς για να συμβεί κάτι τέτοιο το ποσοστό του Δημοσίου θα έπρεπε να κατέλθει χαμηλότερα του 33%, κάτι που απαγορεύεται από την υφιστάμενη ελληνική νομοθεσία, αλλά και καθώς εκτίμηση του οίκου είναι πως ο ΟΤΕ δεν θα θελήσει να ”αναστατώσει” τις μειοψηφίες της Cosmote μην προσφέροντας καθόλου premium. ”Μια τέτοια κίνηση θα μείωνε την εμπιστοσύνη της ξένης επενδυτικής κοινότητας στο ελληνικό χρηματιστήριο”, προσθέτει η Merrill Lynch.

Ο οίκος εκτιμά πως η εξαγορά είναι πιθανόν να πραγατοποιηθεί μέσα στο 2006, και συγκεκριμένα στο β΄ εξάμηνο, ενώ δεν θεωρεί πιθανή τη συγχώνευση. Όπως αναφέρει, από το 2007 και μετά η ελληνική κυβέρνηση είναι πιθανό να διαθέσει ποσοστό του ΟΤΕ στην αγορά. Εξάλλου, ο οίκος στην έκθεσή του με σημερινή ημερομηνία προχώρησε σε αναβάθμιση της τιμής-στόχου στα 22,5 ευρώ με σύσταση ”buy”.

Εξάλλου, η Dresdner Kleinwort Wasserstein αναφέρει σε έκθεσή της με ημερομηνία 11 Απριλίου πως χθες ο ΟΤΕ εξέπληξε την αγορά αποκτώντας επιπλέον ποσοστό 2,35% της CosmOTE, στα 20 ευρώ ανά μετοχή.

Κατά την άποψή του ξένου οίκου πρόκειται για μια θετική εξέλιξη για την CosmOTE, ενώ εκτιμά πως αποτελεί ”σινιάλο” των προθέσεων του ΟΤΕ για αγορά σε υψηλότερα επίπεδα.

Απόλυτα λογικό χαρακτηρίζει η Εγνατία το ενδεχόμενο ο ΟΤΕ να αγοράσει μετοχές της Cosmote στα 20 ευρώ ανά μετοχή, τόσο από στρατηγική όσο και από οικονομική πλευρά, καθώς κάτι τέτοιο θα είναι ενισχυτικό των μεγεθών από την πρώτη ημέρα, όπως αναφέρει. Στα 20 ευρώ ανά μετοχή οι μειοψηφίες της Cosmote αποτιμώνται στα 2,37 δισ. ευρώ. Υποθέτοντας ότι ο ΟΤΕ χρηματοδοτεί την απόκτησή τους με χρέος, αυτό θα σημάνει ετήσιο κόστος 80 εκατ. ευρώ.

Ενισχυτική των κερδών ανά μετοχή του ΟΤΕ θα είναι η απόκτηση των μειοψηφιών της Cosmote από τον Οργανισμό επισημαίνει η Eurobank, ενώ προσθέτει πως θα αυξήσει την έκθεσή της στον κλάδο της κινητής που είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη.

Αν και στην παρούσα φάση η νομοθεσία δεν υποχρεώνει τον ΟΤΕ να αποκτήσει το υπόλοιπο ποσοστό της Cosmote, στην περίπτωση που το ποσοστό του Οργανισμού ανέλθει πάνω από το 66,7% ενδέχεται να προχωρήσει σε αναγκαστική εξαγορά, προσφέροντας μετοχές του για μετοχές της θυγατρικής, αναφέρει στο πρωινό της report η Marfin. Η ίδια προσθέτει πως στην έκβαση αυτή το Δημόσιο θα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να ”αραιώσει” το ποσοστό του (38,7%), αλλιώς ο ΟΤΕ θα πρέπει να προσφέρει μετρητά. Η χρηματιστηριακή θεωρεί ότι μία συγχώνευση θα πρέπει να θεωρηθεί θετική για τους επενδυτές του ΟΤΕ, αφού, μεταξύ άλλων, θα δημιουργήσει αξία και κέρδη ανά μετοχή.

Θετική για την κίνηση της αύξησης ποσοστού, αλλά και για αυτή της πιθανής εξαγοράς των μειοψηφιών εμφανίζεται η Proton, ενώ η Π&Κ από την πλευρά της θεωρεί πως ο ΟΤΕ ”δεν βιάζεται να προσχωρήσει σε δημόσια προσφορά στους επόμενους 6-12 μήνες, δεδομένων των άλλων προτεραιοτήτων του, όπως η αναδιάρθρωση της σταθερής τηλεφωνίας.

Μετά το πρώτο εξάμηνο του 2006 εκτιμά η HSBC ότι θα συμβεί η συγχώνευση των ΟΤΕ και Cosmote, κάτι το οποίο είναι ”λογικό να συμβεί”, τόσο στρατηγικά όσο και οικονομικά. Συνολικά η χρηματιστηριακή εκτιμά πως μια τέτοια εξέλιξη θα είναι σημαντικός καταλύτης για την πορεία της μετοχής.

Την εκτίμηση ότι, πριν προχωρήσει η διαδικασία συγχώνευσης, πρέπει να επιλυθούν οι διαφορές στο εργασιακό καθεστώς των δύο εταιριών εκφράζει η Σίγμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v