Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιλεκτικό ενδιαφέρον

Σε Αλουμίνιον της Ελλάδος, Blue Star, αλλά και Καρδασιλάρη στρέφεται κυρίως το επενδυτικό ενδιαφέρον. Μετοχές ομίλων με επιχειρηματικά ενδεχόμενα και εξελίξεις ”κεντρίζουν” τους επενδυτές παρά την υποχώρηση του Γ.Δ. προς τις 4.280 μονάδες. Αυξημένες οι συναλλαγές στην πρώτη ώρα της συνεδρίασης, αυξημένες οι πιέσεις στις τράπεζες.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Χαμηλότερα η αγορά σε επίπεδο Γ.Δ., υψηλότερα επιλεγμένες μετοχές και εταιρίες με εν εξελίξει επιχειρηματικά ενδεχόμενα.

Η δεύτερη παράμετρος, όμως, θα μπορούσε να πει κάποιος πως έχει παρουσιάσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από την... αδυναμία του ίδιου του Δείκτη.

Και αυτό γιατί συνοδεύεται από ειδήσεις και εξελίξεις που αφορούν σε συγκεκριμένες μετοχές ομίλων-σηματωρών στους κλάδους τους.

Αφενός μεν η υπεραπόδοση της Blue Star μέχρι και 15% υψηλότερα, με μαζικές αγορές προς τα 2,9 ευρώ, σε συνδυασμό με την αντίδραση της Attica Συμμετοχών, έρχεται ως φυσική συνέπεια της έκθεσης της Citigroup, που θεωρεί επικρατέστερο ενδεχόμενο αυτό της απορρόφησης της Blue Star από τη Συμμετοχών.

Αυτές οι εκπλήξεις δεν είναι δυνατόν να αφήσουν εκτός ”παιδιάς” τις Μινωικές Γραμμές, με τη μετοχή να φτάνει μέχρι τα 3,94 ευρώ.

Αποτέλεσμα της απόλυτα επιτυχημένης παρουσίασης των προοπτικών του ομίλου Μυτιληναίου, ειδικότερα της Αλουμίνιον της Ελλάδος, σε ξένους θεσμικούς θεωρούνται τόσο οι αυξημένες συναλλαγές όσο και η υπεραπόδοση της συγκεκριμένης μετοχής.

Να σημειωθεί ότι ο όμιλος είχε παρουσιάσει τις προοπτικές του σε θεσμικούς της Βοστώνης και της Ν. Υόρκης την προηγούμενη εβδομάδα, με τους ξένους ”παίκτες” να εστιάζουν στις πολύ καλές τιμές των μετάλλων διεθνώς και των υπερκερδών που εμφανίζουν όμιλοι όπως, για παράδειγμα, η Αlcoa.

Σύμφωνα με πηγές της διοίκησης της Μυτιληναίος, η συμμετοχή των ξένων στο μετοχικό κεφάλαιο της Αλουμίνιον της Ελλάδος διαμορφώνεται πλέον στο 18%.

Αυξημένες συναλλαγές, νέο πακέτο και πάλι στα 6,7 ευρώ στους ίδιους Γερμανούς, οδήγησε υψηλότερα τη μετοχή του Καρδασιλάρη, καθώς στην αγορά εκτιμάται ότι το ποσοστό που είχαν ζητήσει οι ξένοι ήταν εξαρχής πολύ μεγαλύτερο από αυτό που μέχρι στιγμής έχει διατεθεί.

Συνολικά, στις 4 και 11 Απριλίου έχει περάσει το περίπου 14,6% του Μ/Κ του Καρδασιλάρη, με τις πηγές να αναφέρονται σε ζήτηση για διπλάσιο ποσοστό.

Όπως έγκαιρα είχε αναφερθεί και στον ”Χαμαιλέοντα”, όλες αυτές οι εξελίξεις εξηγούν την ανθεκτικότητα της μετοχής του Καρδασιλάρη σε μία περίοδο που και ο ίδιος επιχειρηματίας ενδιαφέρεται να πουλήσει σε όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές μέρος της συμμετοχής του.

Διαπιστώνεται, όμως, πως παρά την υποχώρηση του Δείκτη προς τις 4.280 μονάδες, επιμέρους ενδεχόμενα για τον Ηρακλή, την ΕΛΤΕΧ, την Αστήρ Παλλάς, αλλά και εταιρίες όπως Σιδενόρ, ΕΧΑΕ, Intralot, Τρ. Κύπρου ”παίζουν” δυνατά.

Για την ΕΧΑΕ θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα η περίπου ίσου ποσοστού μείωση της συμμετοχής της Alpha Bank και η εμφάνιση πλέον της Deutsche Bank στο Μ/Κ της θυγατρικής των τραπεζιτών.

Πρόκειται μέχρι στιγμής, περίπου ύστερα από μία ώρα συνεδρίασης, για μια συνεδρίαση ”επιμέρους επιλογών” με προσυμφωνημένες πράξεις και πακέτα, που γύρω στις 12:20 διαμορφώνονταν στα 52 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v