Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Citigroup: Ξεκινάει κάλυψη για Attica - Blue Star

Κάλυψη για τη μετοχή της Attica Συμμετοχών με τη σύσταση ”buy/ medium risk” και τιμή-στόχο τα 5,4 ευρώ, αλλά και για τη μετοχή της Blue Star Ferries με σύσταση ”buy/high risk” και τιμή-στόχο τα 3,9 ευρώ ξεκινάει η Citigroup με έκθεσή της στις 10 Απριλίου.

Citigroup: Ξεκινάει κάλυψη για Attica - Blue Star
Κάλυψη για τη μετοχή της Attica Συμμετοχών με τη σύσταση ”buy/ medium risk” και τιμή-στόχο τα 5,4 ευρώ, αλλά και για τη μετοχή της Blue Star Ferries με σύσταση ”buy/high risk” και τιμή-στόχο τα 3,9 ευρώ ξεκινάει η Citigroup με έκθεσή της στις 10 Απριλίου, με τίτλο ”Back to Basics”.

Σύμφωνα με τη Citigroup, η Attica Συμμετοχών θα πρέπει είτε να προχωρήσει σε επιστροφή κεφαλαίου είτε να προχωρήσει στην εξαγορά των δικαιωμάτων μειοψηφίας της Blue Star Ferries.

”Η πρόσφατη πώληση των τριών πλοίων που δραστηριοποιούνται στη Βαλτική Θάλασσα προς τον όμιλο Tallink αφήνει στην Attica Συμμετοχών το ποσό των 230 εκατ. ευρώ σε μετρητά ή καθαρό δανεισμό ύψους 360 εκατ. ευρώ”, αναφέρει ο ξένος οίκος.

Συμπληρώνει πως η καλύτερη χρήση των μετρητών που διαθέτει η Attica Συμμετοχών θα ήταν είτε η επιστροφή κεφαλαίου (ύψους 0,5 ευρώ έως 1 ευρώ ανά μετοχή) είτε η εξαγορά των δικαιωμάτων μειοψηφίας της Blue Star, ενώ επισημαίνει πως ”ρίσκο αποτελεί πιθανή περαιτέρω επένδυση στις Μινωικές Γραμμές στις οποίες ελέγχει ήδη το 12%”.

Ειδικότερα, ο ξένος οίκος αναφέρει πως ”ο καλύτερος τρόπος για να εκμεταλλευτεί η Attica Συμμετοχών τη ρευστότητά της θα ήταν να προχωρήσει σε δημόσια πρόταση για την εξαγορά του 100% των μετοχών της Blue Star Ferries (κατέχει στην παρούσα φάση το 49%)”.

Εξηγεί δε, πως η άποψή του στηρίζεται στο αναπτυξιακό προφίλ της Blue Star Ferries, αλλά και στο γεγονός ότι η εταιρία είναι υποτιμημένη, ενώ προσθέτει πως πιθανή εξαγορά δεν θα δημιουργήσει επιπλοκές στην πλήρη απελευθέρωση της εγχώριας ακτοπλοϊκής αγοράς.

Συμπληρώνει, παράλληλα, πως με βάση τις τρέχουσες αποτιμήσεις, η εξαγορά των δικαιωμάτων μειοψηφίας της Blue Star θα κοστίσει στην Attica Συμμετοχών περίπου 40 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο είναι εύκολα χρηματοδοτούμενο από τα υπάρχοντα διαθέσιμα.

Η Citigroup αναφέρεται παράλληλα και στις Μινωικές Γραμμές, επισημαίνοντας ότι σε περίπτωση που η Attica Συμμετοχών προσπαθήσει να αποκτήσει πλήρη έλεγχο, θα υπάρξουν επιπλοκές σε επίπεδο ανταγωνισμού όχι μόνο στα εγχώρια δρομολόγια, αλλά και στα δρομολόγια της Αδριατικής.

”Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την εγχώρια αγορά, οι έννοιες της απελευθέρωσης και της ενοποίησης είναι κατά την άποψή μας αντικρουόμενες και η φιλοδοξία της Attica Συμμετοχών να ελέγχει τα ελληνικά ύδατα θα μπορούσε να δημιουργήσει καθυστερήσεις στην προοπτική της απελευθέρωσης της αγοράς”, επισημαίνουν οι αναλυτές του ξένου οίκου.

Τονίζουν δε πως η Blue Star διαπραγματεύεται με σημαντικά καλύτερη αξία (10 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2006) έναντι των Μινωικών (15 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη με βάση τις συγκλίνουσες προβλέψεις του Bloomberg), ενώ εκτιμούν ότι η εξαγορά των δικαιωμάτων μειοψηφίας των Μινωικών Γραμμών θα μπορούσε να αποβεί σημαντικά δυσκολότερη σε σχέση με την Blue Star λόγω του αυξημένου free float.

Εξάλλου, σημειώνει ότι διακρίνει υψηλότερη αξία στις μετοχές της Blue Star, λόγω του ισχυρού αναπτυξιακού προφίλ της εταιρίας, αλλά και των υψηλότερων αποδόσεων, ενώ εμφανίζεται θετική και για την Attica Group.

”Και οι δύο τίτλοι διαπραγματεύονται κοντά στη λογιστική τους αξία και με μεγάλο discount σε σχέση με αυτό των ευρωπαϊκών ομοειδών επιχειρήσεων”, σημειώνει ο ξένος οίκος, προσθέτοντας ότι οι βασικοί κίνδυνοι αφορούν, μεταξύ άλλων, στις τιμές του πετρελαίου, πιθανά ατυχήματα, τη γρίπη των πτηνών, την υπερεξάρτηση από τον βασικό μέτοχο κ. Περικλή Παναγόπουλο, αλλά και πιθανή καθυστέρηση στην απελευθέρωση της ελληνικής ακτοπλοϊκής αγοράς.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Citigroup, η Attica Συμμετοχών θα παρουσιάσει μέση ετήσια αύξηση της τάξης του 18% στα κέρδη ανά μετοχή την περίοδο 2005-2008, ενώ για την Blue Star αναμένεται μέση ετήσια αύξηση της τάξης του 32%.

Η μετοχή της Attica Συμμετοχών ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση (10 Απριλίου) στα 4,72 και της Blue Star στα 2,48 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v