"Κόκκινη" εβδομάδα στο ΧΑ με απώλειες 15,5%

Εικόνα εκποίησης στις διεθνείς αγορές, με τον δείκτη του φόβου να καταγράφει αλλεπάλληλα limit up. Ο Δείκτης του ΧΑ σε χαμηλά τετραετίας, με εβδομαδιαία πτώση 15,43% και από την αρχή του έτους 54,2%. Οι short θέσεις της QVT.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Ο δείκτης του φόβου χτύπησε κόκκινο και ο συνωστισμός στη θύρα εξόδου των χρηματιστηρίων κρίνεται εντυπωσιακός.

Η μεγαλύτερη ζημιά δεν είναι η συντριπτική πτώση των μετοχών αλλά η καταβαράθρωση της ψυχολογίας, η κρίση εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα αλλά και οι πρώτες ενδείξεις για απαξίωση της αξίας των χαρτονομισμάτων που τυπώνονται πλέον κατά τρισεκατομμύρια προκειμένου να καλύψουν συνεχώς τις καινούργιες τρύπες που εμφανίζονται.

Η ροή των αρνητικών ειδήσεων είναι εντυπωσιακή σε ταχύτητα, πλήθος και ένταση, οι φόβοι επέκτασης της πιστωτικής κρίσης στο σύνολο της οικονομίας αυξάνονται με εντυπωσιακούς ρυθμούς και την ίδια ώρα η ψυχολογία της επενδυτικής κοινότητας βρίσκεται στα Τάρταρα.

Σχέδια διάσωσης, κρατικοποιήσεις, συνεχείς ενέσεις ρευστότητας και μειώσεις επιτοκίων δείχνουν ανήμπορα να αποτρέψουν την πλήρη κατάρρευση των χρηματιστηριακών αγορών και δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι αργά αλλά σταθερά η παγκόσμια οικονομία οδηγείται σε περίοδο βαθιάς κρίσης και ύφεσης, αλλά και δραματικών αλλαγών (όσοι «επιβιώσουν» αναμφίβολα θα εξέλθουν δυνατότεροι).

Η γενικότερη αίσθηση, εν μέσω βαθύτατου πανικού, είναι ότι το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα καταρρέει, η έλλειψη αυτοπεποίθησης ενισχύεται, ενώ η πλειονότητα της επενδυτικής κοινότητας έχει απολέσει την εμπιστοσύνη της για την ικανότητα των αρχών να ελέγξουν την διαμορφούμενη κατάσταση.

Τα πάντα πλέον θα κρίνονται day by day, ξεκινώντας από το Σαββατοκύριακο και την συνάθροιση των ισχυρών του πλανήτη στην Ουάσινγκτον, αλλά και από την πληθώρα αποτελεσμάτων που αναμένεται να ανακοινώσουν οι εισηγμένες την εβδομάδα που έρχεται στην πέρα του Ατλαντικού όχθη.

Συγκεκριμένα την επόμενη εβδομάδα ανακοινώνουν αποτελέσματα στις 14 του μηνός οι Johnson & Johnson και Intel, όπως και η Pepsico, στις 15 του μηνός οι Coca Cola, JP Morgan και Wells Fargo, στις 16 του μηνός οι United Technologies, Citigroup, IBM, Merrill Lynch, Bank of New York Mellon και Google, ενώ στις 17 του μηνός ανακοινώνει αποτελέσματα η Honeywell.

Καθίσταται ευνόητο ότι με αυτά τα δεδομένα η μεταβλητότητα θα παραμείνει υψηλή, κάθε θετική είδηση θα αντιμετωπίζεται με σχετική επιφυλακτικότητα, ενώ κάθε αρνητική θα έχει πολλαπλάσιο αντίκτυπο στα χρηματιστηριακά ταμπλώ.

Επιστρέφοντας στην Σοφοκλέους, όπου δείκτης και ανοδικές μετοχές έκλεισαν στο υψηλό ημέρας, ασφαλώς η εικόνα καταστροφής θεωρείται μάλλον επιεικής χαρακτηρισμός.

Ο Γενικός Δείκτης γύρισε τέσσερα χρόνια πίσω και συγκεκριμένα στον Οκτώβριο του 2004, οι εβδομαδιαίες απώλειες έφτασαν στο 15,43%, ενώ από την αρχή του έτους αυτές φτάνουν στο 54,2%.

Σε μία καταστροφική συνεδρίαση, όπου η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θυμήθηκε να καταργήσει το short selling μέχρι τις 31/10, αξίζει να σημειωθεί ότι 38 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 10% έως 25,24%.

Ασφαλώς και δεν τίθεται θέμα τεχνικής ανάλυσης, καθώς οποιεσδήποτε στηρίξεις διασπώνται με εντυπωσιακή ευκολία στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση.

Απλά για όσους ασχολούνται με το αντικείμενο, αξίζει να αναφερθεί ότι για τον FTSE οι αμέσως επόμενες στηρίξεις οριοθετούνται στις 1.266 και 1.227 μονάδες, όμως αν διατηρηθεί το κάκιστο κλίμα δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι δεν θα μπει σε δοκιμασία η θεωρούμενη ισχυρή στήριξη των 1.174 μονάδων.

Κατακόκκινος ο 20άρης με απώλειες και για τα πλέον ακραία γούστα. Έτσι, με απώλειες μεγαλύτερες του 9% έκλεισε η Βιοχάλκο, του 8% οι Alpha Bank και Πειραιώς, του 7% οι ΟΤΕ και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, και του 6% οι Αγροτική, Κύπρου και Μυτιληναίος.

Επίσης με απώλειες μεγαλύτερες των πέντε ποσοστιαίων μονάδων ΔΕΗ, Coca Cola, Motor Oil και Eurobank, των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων Intralot και Εθνική, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιποι δεικτοβαρείς τίτλοι, αρκετοί από τους οποίους κινούνται πλέον σε αχαρτογράφητες τεχνικά περιοχές.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με gap down, είδε εντυπωσιακά γρήγορα το χαμηλό ημέρας των 2.260,22 μονάδων (-9,7%) για να κλείσει τελικά στις 2.372,09 μονάδες, με απώλειες 5,23%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 377 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 48 αφορούσαν πακέτα.

Ούτε λόγος για την τελική εικόνα, με 25 ανοδικές μετοχές έναντι 240 πτωτικών, και όλα αυτά σε μία Σοφοκλέους που λόγω της μηδενικής παρουσίας αγοραστών σε συνδυασμό με τα ξένα χαρτοφυλάκια που έχουν αποφασίσει να «πουλήσουν Ελλάδα» να θεωρείται βέβαιο ότι η ταλαιπωρία θα επιμηκυνθεί.

-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.372,09 μονάδες, με εβδομαδιαίες απώλειες 15,43%, με αποτέλεσμα οι απώλειές του από την αρχή του χρόνου να ανέλθουν στο 54,20%. Ο FTSE 20 υποχώρησε κατά 16,07%, ο Mid 40 σημείωσε πτώση 12,92%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 13,95% χαμηλότερα.

Ισχυρή πτώση σημείωσαν και όλοι οι επιμέρους κλάδοι, με τις απώλειές τους να κυμαίνονται από 5,95% έως και 23,51%, ενώ 12 κλάδοι εμφάνισαν απώλειες μεγαλύτερες των δέκα ποσοστιαίων μονάδων.

Ειδικότερα, «πρωταθλητής» σε επίπεδο απωλειών αναδείχθηκε ο κλάδος των Τηλεπικοινωνιών (-23,51%), ενώ ακολούθησαν οι κλάδοι των Προσωπικών και Οικιακών Προϊόντων (-19,86%), των Τραπεζών (-18,17%), των Πρώτων Υλών (-17,20%), των Τροφίμων και Ποτών (-16,90%) και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-16,66%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Intrakat (11,54%), Κορδέλλου (9,59%), Elbisco (8,70%), Χατζηκρανιώτη (7,84%), Τζιρακιάν Προφίλ (6,45%), Λεβεντέρης (ΠΑ 4,11%), Τεγόπουλος (4,02%), Ελφίκο (2,86%), Ξυλεμπορία (ΠΑ 2,17%) και Δρομέας (2%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες (-50,60%), Ηλεκτρονική Αθηνών (-37,20%), AS Company (-35,29%), Βιοκαρπέτ (-34,30%), Rilken (-33,60%), Μαΐλλης (-31,25%), Ιμάκο (-29,73%), Imperio (-29,55%), Φουρλής (-28,99%) και Καρδασιλάρης (-28,05%).


----Οι θέσεις short της QVT

Τις καθαρές ανοιχτές θέσεις της, ως διαχειρίστρια, επί τις μετοχής της Marfin Investment Group γνωστοποίησε η QVT Financial, καθώς σήμερα δεν πραγματοποιήθηκαν πράξεις short selling.

QVT FINANCIAL LP

10. 10. 2008
Ανακοίνωση

Η διαχειρίστρια εταιρία QVT Financial LP γνωστοποιεί, µε την από 10/10/2008 επιστολή της, τις καθαρές αρνητικές θέσεις των ακόλουθων εταιριών και τα σχετικά τους στοιχεία

Τα σχετικά στοιχεία έχουν ως ακολούθως:

Στοιχεία διαχειριστή: QVT Financial LP.

(i) Επενδυτής: QVT Fund LP. Εκδότης: MARFIN INVESTMENT GROUP ΑΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ (Marfin Financial Group SA). Αριθµός µετοχών: -1.811.403 (χρηµατοπιστωτικές συµβάσεις επί διαφορών - CFDs). Ποσοστό επί του συνολικού αριθµού µετοχών του εκδότη: -0,2424%.

(ii) Επενδυτής: Quintessence Fund LP. Εκδότης: MARFIN INVESTMENT GROUP ΑΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ. Αριθµός µετοχών: -185.222 (χρηµατοπιστωτικές συµβάσεις επί διαφορών - CFDs). Ποσοστό επί του συνολικού αριθµού µετοχών του εκδότη: -0,0248%.

(iii) Επενδυτής: Deutsche Bank AG London. Εκδότης: MARFIN INVESTMENT GROUP ΑΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ. Αριθµός µετοχών: -149.106 (χρηµατοπιστωτικές συµβάσεις επί
διαφορών - CFDs). Ποσοστό επί του συνολικού αριθµού µετοχών του εκδότη: -0,0200%.

ΣΥΝΟΛΟ (διαχειρίστριας QVT Financial LP):

Εκδότης: MARFIN INVESTMENT GROUP ΑΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ. Αριθµός µετοχών: -2.145.731 (χρηµατοπιστωτικές συµβάσεις επί διαφορών - CFDs). Ποσοστό επί του συνολικού αριθµού µετοχών του εκδότη: -0,2872%.

QVT FINANCIAL LP

10. 10. 2008
Ανακοίνωση

Η διαχειρίστρια εταιρία QVT Financial LP γνωστοποιεί, µε την από 10/10/2008 επιστολή της, τις καθαρές αρνητικές θέσεις των ακόλουθων εταιριών και τα σχετικά τους στοιχεία

Τα σχετικά στοιχεία έχουν ως ακολούθως:

Στοιχεία διαχειριστή: QVT Financial LP.

(i) Επενδυτής: QVT Fund LP. Εκδότης: MARFIN INVESTMENT GROUP ΑΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ (Marfin Financial Group SA). Αριθµός µετοχών: -1.841.211 (χρηµατοπιστωτικές συµβάσεις επί διαφορών - CFDs). Ποσοστό επί του συνολικού αριθµού µετοχών του εκδότη: -0,2464%.

(ii) Επενδυτής: Quintessence Fund LP. Εκδότης: MARFIN INVESTMENT GROUP ΑΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ. Αριθµός µετοχών: -187.977 (χρηµατοπιστωτικές συµβάσεις επί διαφορών - CFDs). Ποσοστό επί του συνολικού αριθµού µετοχών του εκδότη: -0,0252%.

(iii) Επενδυτής: Deutsche Bank AG London. Εκδότης: MARFIN INVESTMENT GROUP ΑΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ. Αριθµός µετοχών: -151.693 (χρηµατοπιστωτικές συµβάσεις επί διαφορών - CFDs). Ποσοστό επί του συνολικού αριθµού µετοχών του εκδότη: -0,0203%.

ΣΥΝΟΛΟ (διαχειρίστριας QVT Financial LP): Εκδότης: MARFIN INVESTMENT GROUP ΑΕ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ. Αριθµός µετοχών: -2.180.881 (χρηµατοπιστωτικές συµβάσεις επί διαφορών - CFDs).
Ποσοστό επί του συνολικού αριθµού µετοχών του εκδότη: -0,2919%


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v