Ποιο είναι το αποτύπωμα της πανδημίας στον χώρο του αθλητισμού; Ειδικά για την Ελλάδα, πώς κρίνετε την κατάσταση τώρα σε σχέση και με τα μέτρα που έχουν ληφθεί;
Όπως και σε κάθε έκφανση της ανθρώπινης ζωής, η επίδραση της πανδημίας είναι καταλυτική και στον αθλητισμό. Για πρώτη φορά στην ιστορία, οι Ολυμπιακοί Αγώνες μεταφέρθηκαν κατά ένα χρόνο και πλέον θα διεξαχθούν στο Τόκιο το καλοκαίρι του 2021 με σίγουρα διαφορετική μορφή από το παρελθόν, καθώς η προστασία των αθλητών είναι το βασικό ζητούμενο. Επίσης, ματαιώθηκαν όλες οι κορυφαίες αθλητικές διοργανώσεις της περασμένης χρονιάς και ουσιαστικά το 2020 ήταν μια χρονιά νεκρή για τον παγκόσμιο αθλητισμό.
Όσον αφορά την Ελλάδα, δυστυχώς η επίδραση της πανδημίας είναι ιδιαίτερα μεγάλη, καθώς ο ερασιτεχνικός αθλητισμός είναι κλειστός από πέρσι. Μπορεί να διεξάγονται τα επαγγελματικά πρωταθλήματα του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ, αλλά αυτό δυστυχώς δεν ισχύει για τα υπόλοιπα αθλήματα. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις είναι κλειστές για προπονήσεις ή αγώνες και φοβάμαι ότι πολλά παιδιά, όταν με το καλό επανεκκινήσει ο αθλητισμός, δεν θα επιστρέψουν. Ακόμα και οι αθλητές υψηλού επιπέδου δυσκολεύονται ιδιαίτερα να διατηρήσουν το αγωνιστικό τους επίπεδο, γιατί δεν έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν μέρος σε αγώνες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό λόγω των συνεχών αναβολών τους.
Πιστεύετε ότι η πανδημία θα αφήσει κάποια «διδάγματα» και για τον χώρο του αθλητισμού, λ.χ. από τον τρόπο με τον οποίο τον αντιμετωπίζουμε ως πολίτες μέχρι την οργάνωση, τις υποδομές κ.λπ.; Ποιους στόχους θα θέτατε για τη μετα-πανδημία εποχή;
Μέσα από μια δύσκολη κατάσταση, πρέπει πάντα να επαναξιολογούμε τα δεδομένα μας και να λαμβάνουμε τα «διδάγματα» όπως λέτε. Η παγκόσμια κρίση στον τομέα της υγείας πρέπει να ενισχύσει την προσπάθειά μας για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, ο οποίος μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την καλλιέργεια, την ανάπτυξη και τη διάδοση της άθλησης. Αυτό θα είναι το μεγάλο στοίχημα της επόμενης ημέρας, ώστε μέσα από τις δύσκολες καταστάσεις που ζήσαμε και ζούμε, να αναδείξουμε τα οφέλη της εκγύμνασης για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας.
Εμείς μάλιστα, οι άνθρωποι του αθλητισμού, πρέπει να ρίξουμε ιδιαίτερο βάρος στην επιστροφή των νέων στην άθληση. Φοβάμαι ότι πολλά παιδιά δεν θα έχουν την ίδια διάθεση να επιστρέψουν στον αγωνιστικό αθλητισμό μετά από τόσο μεγάλη αποχή. Ήδη γονείς μού μεταφέρουν την απογοήτευση των παιδιών τους. Εκεί πρέπει να παρέμβουμε εμείς, να δώσουμε κίνητρα, να παρέχουμε καθαρές και ασφαλείς εγκαταστάσεις, ώστε να πείσουμε τους αθλητές και τα παιδιά να επανέλθουν στην αθλητική τους δραστηριότητα. Γιατί ο αθλητισμός πάνω απ’ όλα είναι υγεία του σώματος και της ψυχής.
Οι πρόσφατες αποκαλύψεις της Ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου προκάλεσαν πολλαπλά σοκ σχετικά με το θέμα της σεξουαλικής εκμετάλλευσης στην ελληνική κοινωνία. Παράλληλα, όμως, έθεσαν και θέματα λειτουργίας των αθλητικών ομοσπονδιών, διαφάνειας, ελέγχου κ.λπ. Πώς σχολιάζετε τη συνολική εικόνα;
Από την πρώτη στιγμή που έγινε η αποκάλυψη από τη Σοφία, ως μέλος της ΔΟΕ στην Ελλάδα, ως Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής αλλά και ως αθλητής-Ολυμπιονίκης, εξέφρασα την οργή μου για όσα κατήγγειλε η Ολυμπιονίκης μας για την εποχή που ήταν μέλος της εθνικής ομάδας ιστιοπλοΐας. Ο αθλητισμός οφείλει να είναι ένα περιβάλλον ασφαλές, ηθικό, αξιοπρεπές και καθαρό. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να κρατήσουμε τη νέα γενιά κοντά στον αθλητισμό. Δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες που θα αποτρέπουν κάθε παραβατική συμπεριφορά, κάθε πράξη ανήθικη και κακόβουλη, αλλά και συνθήκες όπου οι αθλητές θα αισθάνονται ασφάλεια να μιλήσουν και να καταγγείλουν τις συμπεριφορές αυτές.
Σε ό,τι αφορά τις ομοσπονδίες, από την ώρα που ανέλαβα την προεδρία της ΕΟΕ μίλησα για διαφάνεια. Το κράτος έχει υποχρέωση να ελέγχει πού πηγαίνει το κάθε ευρώ του φορολογούμενου. Οι έλεγχοι πρέπει να γίνονται σε τακτική βάση και να μαθαίνουμε τα αποτελέσματά τους, καθώς στο παρελθόν δεν ήταν λίγες οι φορές που ακούγαμε για έλεγχο, αλλά δεν υπήρχε καμία ενημέρωση για τα ευρήματα.
Ωστόσο, η συνολική εικόνα δεν είναι τόσο σκοτεινή όσο θέλουν κάποιοι να παρουσιάσουν. Μην ξεχνάτε ότι έχουμε 28 ομοσπονδίες Ολυμπιακών αθλημάτων και οι καταγγελίες είναι για κάποιες από αυτές και μένει να εξακριβωθούν. Επίσης, δεν μπορούμε να βάζουμε όλους τους παράγοντες στο ίδιο… καζάνι. Η πλειονότητα των παραγόντων ξοδεύει πολλές ώρες σε καθημερινή βάση, χωρίς κανένα όφελος ή αμοιβή, επειδή αγαπά τον αθλητισμό. Είναι άδικο για όλους αυτούς που έχουν συνεισφέρει τα μέγιστα για τις σπουδαίες αθλητικές επιτυχίες των τελευταίων ετών σε όλα τα αθλήματα, να τους στοχοποιούμε χωρίς λόγο και χωρίς αποδείξεις.
Κολυμβητές σε ώρα προπόνησης. Οι αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου δείχνουν μια απολύτως αναγκαία συνθήκη, όπως τονίζει ο κ. Σπύρος Καπράλος: «Ο αθλητισμός οφείλει να είναι ένα περιβάλλον ασφαλές, ηθικό, αξιοπρεπές και καθαρό. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να κρατήσουμε τη νέα γενιά κοντά στον αθλητισμό».
Αρκετοί εκτιμούν ότι μετά το τέλος της πανδημίας, η χώρα θα βρεθεί σε ένα διαφορετικό και πιο ελπιδοφόρο μονοπάτι ανάπτυξης. Συμμερίζεστε αυτή την εκτίμηση; Τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό ειδικά για τον χώρο του αθλητισμού;
Είμαι από τη φύση μου αισιόδοξος άνθρωπος και δεν θέλω να μεμψιμοιρώ. Όπως έχει δείξει και η ιστορία της ανθρωπότητας, μετά από κάθε κρίση προέκυψαν πολλές ευκαιρίες για μια νέα πορεία. Το ίδιο πιστεύω ότι θα συμβεί και τώρα με την Covid-19 όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλο τον κόσμο. Μας δίνεται η ευκαιρία να αντιληφθούμε ότι η υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό και ένας σημαντικός παράγοντας για τη διατήρηση της υγείας είναι η ένταξη της άθλησης στην καθημερινή ζωή. Κι αυτό πρέπει να κάνουμε…
Έχετε διακριθεί σε κορυφαίο επίπεδο ως αθλητής στην κολύμβηση και στο πόλο. Ειδικά αυτή την περίοδο, ποια θα ήταν η προσωπική σας συμβουλή σε όσους αθλούνται, είτε συστηματικά είτε ερασιτεχνικά;
Ο αθλητισμός έχει πολλά να προσφέρει στη ζωή ενός ανθρώπου. Πέρα από την υγεία, σου μαθαίνει να είσαι πειθαρχημένος και να υπακούς στους κανόνες, να σέβεσαι τον συμπαίκτη σου και τον αντίπαλό σου, να προσπαθείς διαρκώς για την επίτευξη του καλύτερου αποτελέσματος, να βάζεις στόχους στη ζωή σου, να επιχειρείς να ξεπεράσεις τα όριά σου. Επίσης, σου προσφέρει φιλίες που παραμένουν διαχρονικές και εμπειρίες που θα χαραχτούν ανεξίτηλα μέσα σου. Άρα, η συμβουλή μου είναι να συνεχίσουν να κάνουν αυτό που κάνουν και ο αθλητισμός να αποτελεί πάντα ένα σημαντικό μέρος της ζωής τους…
*Ο κ. Σπύρος Καπράλος είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ) και Μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ).