Έναν χρόνο πριν, η χώρα μας και όλος ο πλανήτης μπήκαν στο τούνελ της πανδημίας. Έκτοτε, η μεγάλη έγνοια όλων μας ήταν και παραμένει η ανθρώπινη ζωή, να προστατευθούν οι ευάλωτοι συμπολίτες μας και να στηριχθεί το σύστημα υγείας ώστε να βγούμε από αυτή την πρωτοφανή δοκιμασία με τις λιγότερες απώλειες.
Με αυτή την πυξίδα, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ενισχύσαμε άμεσα με μισό εκατ. ευρώ τα τοπικά νοσοκομεία και επιπλέον 21 εκατ. για προσλήψεις επικουρικού προσωπικού, ενώ συνεργαστήκαμε με το Πανεπιστήμιο Πατρών και ιατρικούς συλλόγους για να προμηθευτούμε και να εκτελέσουμε μοριακά τεστ. Παράλληλα, θέσαμε σε λειτουργία ένα Δίκτυο Τηλεϊατρικής και Κοινωνικής Φροντίδας, καθώς και καινοτόμες υπηρεσίες φροντίδας σε άτομα με χρόνιες παθήσεις και ηλικιωμένους, ύψους 5 εκατ. ευρώ.
Στο τομέα της επιχειρηματικότητας, κατευθύναμε περισσότερα από 57 εκατ. ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης των τοπικών επιχειρήσεων, αλλά και για τη στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας. Επιπρόσθετα, δημιουργήσαμε έναν «έξυπνο» μηχανισμό για τη διάγνωση των αναγκών της αγοράς και της εργασίας και τον συντονισμό της κοινωνικής πολιτικής και της καινοτομίας στην Περιφέρεια, ύψους 3,4 εκατ. ευρώ.
Πλέον, όμως, μπορούμε να δούμε φως στο τούνελ. Το πρόγραμμα εμβολιασμού προχωρά γοργά και σύντομα θα ανακτήσουμε μεγάλο μέρος της κανονικότητας που τόσο βίαια απωλέσαμε από την εισβολή του κορωνοϊού στη ζωή μας.
Δίχως, λοιπόν, να χαλαρώσουμε την επαγρύπνησή μας στο μέτωπο της πανδημίας, ήρθε η ώρα να στρέψουμε περισσότερο την προσοχή μας στον άλλον… ελέφαντα που βρίσκεται στο δωμάτιο, την οικονομία, η οποία αναμφίβολα υπέστη μεγάλα πλήγματα όλο αυτό το διάστημα.
Για να μπορέσουμε να καλύψουμε γρήγορα το χαμένο έδαφος χρειαζόμαστε ένα σαφές αναπτυξιακό σχέδιο, με ξεκάθαρες προτεραιότητες και κυρίως την κινητοποίηση και τον συντονισμό όλων των δυνάμεων -κράτους, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ιδιωτικού τομέα- για την αποτελεσματική υλοποίησή του.
Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας υλοποιούμε ήδη το δικό μας πρόγραμμα, που έχει καταρτιστεί με βάση το ιδιαίτερο παραγωγικό προφίλ της περιφέρειας. Η Δυτική Ελλάδα, παρότι πλούσια σε παραγωγικές δυνατότητες, αξιοζήλευτο πολιτισμό και μοναδικό φυσικό κάλλος, φιγουράρει δυστυχώς στις υψηλότερες θέσεις σε ανεργία στη χώρα και στις χαμηλότερες σε κατά κεφαλήν ΑΕΠ.
Αυτή την αρνητική εικόνα είμαστε αποφασισμένοι να την αλλάξουμε πατώντας πάνω στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας -την αγροδιατροφή, τον τουρισμό και τον πολιτισμό- διαμορφώνοντας τις κατάλληλες θεσμικές και χρηματοδοτικές προϋποθέσεις για την καλύτερη αξιοποίησή τους.
Η αγροδιατροφή είναι το ισχυρό ατού της Δυτικής Ελλάδας, αφού είναι η περιφέρεια με την τρίτη υψηλότερη σε φυτική και ζωική παραγωγή στη χώρα και, με την κατάλληλη στήριξη, μπορεί να ενισχύσει ακόμα περισσότερο το τοπικό ΑΕΠ και να δημιουργήσει πολλές νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας.
Από την πλευρά μας, επενδύουμε συστηματικά στην υιοθέτηση αποδοτικότερων μέσων και τύπων καλλιεργειών, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, με στόχο να διαμορφωθεί ένα καλάθι προϊόντων υψηλής ποιότητας και απόδοσης. Κλειδί εδώ είναι η διαμόρφωση μιας ισχυρής ονομασίας προέλευσης για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα της περιφέρειας και η αποτελεσματική προώθησή τους στις διεθνείς αγορές.
Επιπλέον, δίνουμε κίνητρα για την ενθάρρυνση της συνεργατικότητας, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των μικρών εκμεταλλεύσεων, αλλά και για να μείνουν οι νέοι άνθρωποι στον τόπο τους και να συνεχίσουν να καλλιεργούν τη γη.
Ακόμη μία πρόκληση είναι η σύνδεση του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα με τη μεταποίηση και τον τουρισμό, ώστε να δημιουργηθούν ολοκληρωμένες αλυσίδες αξίας. Στόχος μας είναι τα υψηλής ποιότητας αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα της περιφέρειας να μεταποιούνται εντόπια και με τις κατάλληλες προδιαγραφές από σύγχρονες βιοτεχνίες και στη συνέχεια να τροφοδοτούν όχι μόνο την τοπική αγορά, αλλά και τις τουριστικές μονάδες της περιφέρειας.
Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, εκτός από τη στήριξη των επιχειρήσεων του κλάδου, οι οποίες επλήγησαν δυσανάλογα από την πανδημία, δίνουμε μεγάλη έμφαση στην τουριστική αξιοποίηση των ξεχωριστών προορισμών της περιφέρειάς μας, πάντα με σεβασμό στη διατήρηση των τοπικών οικοσυστημάτων.
Προτεραιότητά μας είναι η ήπια ανάπτυξη των σχετικών δραστηριοτήτων, η διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος με το άνοιγμα σε νέες αγορές (π.χ. θρησκευτικός τουρισμός, αγροτουρισμός κ.λπ.), αλλά και η αξιοποίηση της μοναδικής ιστορίας και πολιτιστικής κληρονομιάς, με στόχο τη συνολική αναβάθμιση της περιφέρειας ως τουριστικού προορισμού.
Ο παλιός σιδηροδρομικός σταθμός των Καλαβρύτων, πόλη από τους κατ’ εξοχήν τουριστικούς προορισμούς της Δυτικής Ελλάδας. Η περιφερειακή αρχή στοχεύει στην ανάδειξη της περιοχής συνολικά, αλλά και στη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος με άνοιγμα σε νέες αγορές.
Γι’ αυτό, άλλωστε, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας καταβάλλει συστηματική προσπάθεια για την προστασία και ανάδειξη των πολιτιστικών μνημείων της, αξιοποιώντας και την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, καθώς επίσης και για την ενίσχυση της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας και την προβολή του τοπικού πολιτισμού έξω από τα σύνορα της περιφέρειας.
Για να υπηρετήσουμε τους παραπάνω στόχους, έχουμε ενεργοποιήσει ένα μεγάλο πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων άνω των 450 εκατ. ευρώ που καλύπτει όλους τους τομείς, από τις υποδομές και τη θωράκιση απέναντι στην κλιματική αλλαγή, μέχρι τον τουρισμό και τον πολιτισμό και από τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της ψηφιακής μετάβασης, μέχρι την ενίσχυση της υγείας και της κοινωνικής συνοχής.
Πρόθεσή μας δεν είναι να υποκαταστήσουμε τον ιδιωτικό τομέα, αλλά να αξιοποιήσουμε τα καλύτερα και από τους δύο κόσμους. Ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας παρεμβαίνουμε στρατηγικά αναπτύσσοντας τις κατάλληλες υποδομές και προσφέροντας στοχευμένα κίνητρα προκειμένου να ανθίσει η ιδιωτική πρωτοβουλία.
Όταν οι δημόσιες επενδύσεις γίνονται με σχέδιο, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα, κάθε ευρώ των φορολογουμένων που δαπανάται, επιστρέφει πολλαπλάσια σε νέες θέσεις εργασίας και αυξημένη προστιθέμενη αξία σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.
Βγαίνοντας, λοιπόν, από τη στενωπό της πανδημίας έχουμε μπροστά μας ακόμα μία μεγαλύτερη πρόκληση, αυτή της βιώσιμης, ισχυρής και δίκαιης ανάπτυξης. Αν επιδείξουμε την ίδια αποφασιστικότητα και ομοψυχία, μπορούμε να κερδίσουμε και αυτό το στοίχημα, εξασφαλίζοντας ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας, τιμώντας παράλληλα τις θυσίες των αγωνιστών που 200 χρόνια πριν έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε σήμερα εμείς ελεύθεροι.
*Ο Νεκτάριος Φαρμάκης είναι Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας. Μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και Πρόεδρος της Επιτροπής Ψηφιακής Διακυβέρνησης της ΕΝΠΕ. Πτυχίο και μεταπτυχιακό με κατεύθυνση στο Αστικό Δικονομικό Δίκαιο από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης - Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω.