Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fed και Ρίτα ”φόβισαν” τη Wall

Τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση στη Wall Street όπου οι ανησυχίες για επιβράδυνση της οικονομίας λόγω των ζημιών που αναμένεται να προκαλέσει ο τυφώνας ”Ρίτα” αλλά και η προοπτική ακόμη υψηλότερων επιτοκίων βρέθηκαν στο επίκεντρο από την έναρξη των συναλλαγών. Απώλειες και στις ευρωαγορές.

Τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση στη Wall Street όπου οι ανησυχίες για επιβράδυνση της οικονομίας λόγω των ζημιών που αναμένεται να προκαλέσει ο τυφώνας ”Ρίτα” αλλά και η προοπτική ακόμη υψηλότερων επιτοκίων βρέθηκαν στο επίκεντρο από την έναρξη των συναλλαγών. Σημαντικές απώλειες στις ευρωαγορές.

Ειδικότερα, η καταιγίδα Ρίτα αναβαθμίστηκε σε τυφώνα κατηγορίας 4, με ανέμους ταχύτητας πλέον των 135 μιλίων την ώρα, τη στιγμή που οδεύει ολοταχώς προς τον Κόλπο του Μεξικό, έδρα του 25% της αμερικανικής παραγωγής και επεξεργασίας πετρελαίου.

Η εξέλιξη αυτή πυροδότησε ανησυχίες για καταστροφές αντίστοιχες αυτών που προκάλεσε ο τυφώνας Κατρίνα και οδήγησε ενδοσυνεδριακά την τιμή του αργού πετρελαίου στη Ν. Υόρκη πάνω και από τα 68 δολ. ανά βαρέλι. Ωστόσο η ανακοίνωση των αμερικανικών στρατηγικών αποθεμάτων ανέκοψε ελαφρώς το ανοδικό ράλι των τιμών του εμπορεύματος.

Ειδικότερα, τα αποθέματα αργού πετρελαίου μειώθηκαν κατά 300.000 βαρέλια στην εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου, με το σύνολο να διαμορφώνεται σε 308,1 εκατ. βαρέλια, ενώ αντίθετα τα αποθέματα βενζίνης ενισχύθηκαν κατά 3,4 εκατ. βαρέλια, με το σύνολο να διαμορφώνεται σε 195,4 εκατ. βαρέλια.

”Δύο θέματα πιέζουν την αγορά χαμηλότερα. Το πρώτο είναι ότι ο τυφώνας Ρίτα οδεύει προς τον Κόλπο του Μεξικό και αυτό ωθεί υψηλότερα το πετρέλαιο. Ωστόσο αυτό που ίσως είναι σημαντικότερο είναι τα χθεσινά σχόλια της Fed. Πολλοί επενδυτές ήλπιζαν για μία πιο ήπια προσέγγιση όσον αφορά τις προοπτικές για τα επιτόκια” επισήμανε ο Michael Malone, αναλυτής συναλλαγών της SG Cowen.

Υπό πίεση βρέθηκε μετοχές εταιριών λιανικού εμπορίου, όπως η Sears, η Kohl’s και η Wal-Mart, αλλά και αεροπορικών εταιριών όπως η Continental Airlines, εν μέσω ανησυχιών ότι τα υψηλότερα ενεργειακά κόστη θα επηρεάσουν αρνητικά την προσωπική κατανάλωση και κατ’ επέκταση την κερδοφορία των εν λόγω εταιριών.

Αντίθετα, ενισχύθηκαν μετοχές εταιριών ενέργειας και πετρελαϊκών υπηρεσιών όπως η Valero Energy και η Sunoco Inc.

Απώλειες κατέγραψε ο τίτλος της Avon Products, η οποία αναθεώρησε πτωτικά τους στόχους της όσον αφορά τα αποτελέσματα του 2005 λόγω των συνεπειών από τον τυφώνα ”Κατρίνα”.

Υποχώρησε η μετοχή της Morgan Stanley η οποία ανακοίνωσε αποτελέσματα που δείχνουν μείωση των καθαρών κερδών κατά 83%. Ωστόσο αν εξαιρεθούν τα έκτακτα στοιχεία, η κερδοφορία ξεπερνά τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των New York Times και Knight Ridder, που ανακοίνωσαν περικοπές θέσεων εργασίας.

Μικρά κέρδη αποκόμισε η μετοχή της Intel, μετά την αναβάθμιση της σύστασης από την Merrill Lynch σε buy από neutral, η οποία αποδίδεται στην ελκυστική αποτίμηση.

Ωστόσο, πτωτικά κινήθηκε ο τίτλος της Advanced Micro Devices καθώς ο αναλυτής Joseph Osha υποβάθμισε τη σύστασή του λόγω αποτίμησης, καθώς η μετοχή της εταιρίας ημιεπεξεργαστών έχει ενισχυθεί κατά 60% από τον Απρίλιο.

Θετική η εικόνα της FedEx Corp. η οποία αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για την κερδοφορία του 2006, ενώ τα αποτελέσματα α’ τριμήνου ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας υποχώρησε κατά 0,55%, στα 7,26 δολάρια, ενώ το ADR του ΟΤΕ ενισχύθηκε 0,70%, στα 10,14 δολάρια. Απώλειες 2,90% για το δικαίωμα της 3Ε, στα 27,76 δολάρια.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώθηκε στις 10.378,03 μονάδες με απώλειες 0,99%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq σημείωσε πτώση κατά 1,16% στις 2.106,64 μονάδες και ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,91% στις 1.210,20 μονάδες.

Σημαντικές πιέσεις δέχθηκαν οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές μετά τις χθεσινές αποφάσεις της Fed για τα επιτόκια αλλά και λόγω της ανόδου του ”μαύρου χρυσού”. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 0,86% στις 5.369,70 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση 1,77% στις 4.875,22 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε απώλειες 1,41% στις 4.468,06 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v