Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall: Αρνητική αντίδραση στα νέα από τη Fed

Με απώλειες ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στη Wall Street, καθώς μετά την απόφαση της Fed να αυξήσει για 11η φορά τα επιτόκια και να διατηρήσει τη φρασεολογία περί συνέχισης των αυξήσεων με ”ήπιους ρυθμούς” η αγορά πέρασε σε πτωτική τροχιά όπου και παρέμεινε μέχρι το τέλος. Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη.

Με απώλειες ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στη Wall Street, καθώς μετά την απόφαση της Fed να αυξήσει για 11η φορά τα επιτόκια και να διατηρήσει τη φρασεολογία περί συνέχισης των αυξήσεων με ”ήπιους ρυθμούς” η αγορά πέρασε σε πτωτική τροχιά όπου και παρέμεινε μέχρι το τέλος. Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, η Fed αύξησε τα επιτόκια βραχυπρόθεσμου διατραπεζικού δανεισμού από το 3,5% στο 3,75%, ενώ εκτίμησε ότι οι καταστροφές από τον τυφώνα ”Κατρίνα” και η επιβάρυνση της οικονομικής δραστηριότητας ως αποτέλεσμά τους, θα επηρεάσουν την οικονομία μόνον μεσοπρόθεσμα και δεν θα αποτελέσουν μία πιο σοβαρή απειλή. Επισήμανε δε ότι μακροπρόθεσμα οι πληθωριστικές πιέσεις εκτιμάται ότι θα παραμείνουν ελεγχόμενες.

”Η έκπληξη είναι το ότι δεν άλλαξαν σημαντικά τη φρασεολογία της ανακοίνωσης. Οι εκφράσεις που χρησιμοποίησαν έδωσαν στους επενδυτές να καταλάβουν ότι δεν σχεδιάζουν να σταματήσουν τις αυξήσεις κατά τη συνάντησή τους τον επόμενο μήνα” σχολίασε ο Al Kugel, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Atlantic Trust/Stein Roe.

Παράλληλα οι αναλυτές σημείωναν ότι η πολιτική της Fed επιβεβαιώνει την ισχύ της αμερικανικής οικονομίας.

Θετικά αντέδρασε το δολάριο που κάλυψε το σύνολο των απωλειών που κατέγραφε έναντι του ευρώ ενώ ενισχύθηκε και έναντι του γεν, ενώ αντίθετα πιέσεις ασκήθηκαν στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα με τις αποδόσεις των δεκαετών τίτλων να κυμαίνονται στο 4,28%.

Πέραν της Fed, στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών βρέθηκαν για μία ακόμη ημέρα οι τιμές του ”μαύρου χρυσού”, οι οποίες υποχώρησαν μετά την απόφαση του OPEC να διαθέσει στην αγορά ολόκληρη τη διαθέσιμη ποσότητα πετρελαίου, αλλά και αυτή που μπορεί να παράγει, αντιδρώντας στις αυξημένες πετρελαϊκές τιμές αλλά και στις επιπτώσεις από την καταστροφική διέλευση του τυφώνα.

Αναλυτές επισήμαιναν ότι ”μεταξύ των ανησυχιών των επενδυτών” βρίσκονται επίσης τόσο η υποχώρηση κατά 1,3% των πωλήσεων νέων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, όσο και η νέα καταιγίδα που απειλεί να πλήξει εντός της εβδομάδος την περιοχή του Κόλπου του Μεξικού.

Πιέσεις δέχθηκαν αρκετές μετοχές εταιριών λιανικού εμπορίου όπως η Home Depot, η Kohl’s και η Target, εταιριών κατασκευής κατοικιών όπως η D.R. Horton και η Pulte Homes, αλλά και τηλεπικοινωνιακών εταιριών όπως η Sprint Nextel Corp. καθώς τα υψηλότερα επιτόκια και τα ακριβά καύσιμα απειλούν να κάμψουν την προσωπική κατανάλωση.

Αρνητική η εικόνα της μετοχή της US Steel, η οποία ανακοίνωσε ότι τα κέρδη τρίτου τριμήνου θα είναι κατώτερα του μέσου εύρους των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές των Coca-Cola Enterprises και Pepsi Bottling μετά την υποβάθμισή τους από την Lehman Brothers.

Υποχώρηση εμφάνισε ο τίτλος της Delphi Corp. καταγράφοντας νέο χαμηλό όλων των εποχών καθώς η εταιρία συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με την General Motors, το μεγαλύτερο πελάτη της, προκειμένου να αποφύγει την χρεοκοπία.

Κέρδη αποκόμισε η μετοχή της της Goldman Sachs, μετά την ανακοίνωση εντυπωσιακής κερδοφορίας στο τρίτο τρίμηνο. Τα έσοδα της εταιρίας στο τρίτο τρίμηνο διαμορφώθηκαν σε 7,3 δισ. δολ. από 4,5 δισ. δολ. κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Θετική η εικόνα της Circuit City Stores η οποία παρουσίασε το δεύτερο τρίμηνο κέρδη 1,3 εκατ. δολ. ή 1 σεντ ανά μετοχή έναντι 11,9 εκατ. δολ. ή 6 σεντς ανά μετοχή πέρυσι, τη στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν απώλειες ύψους 3 σεντς ανά μετοχή.

Το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας σημείωσε πτώση κατά 2,68%, στα 7,26 δολάρια, ενώ το ADR του ΟΤΕ υποχώρησε 0,49%, στα 10,12 δολάρια. Μικρές απώλειες 0,17% για το δικαίωμα της 3Ε, στα 28,60 δολάρια.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώθηκε στις 10.481,52 μονάδες με πτώση 0,72%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κατέγραψε απώλειες 0,65% στις 2.131,33 μονάδες και ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,79% στις 1.221,34 μονάδες.

Με μικτά πρόσημα ”έκλεισαν” οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 0,24% στις 5.416,40 μονάδες, ενώ ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο κατά 0,75% στις 4.962,86 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,58% στις 4.531,80 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v