Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοίγει τις κάνουλες ο OPEC

Σε διάθεση στην αγορά ολόκληρης της διαθέσιμης ποσότητας πετρελαίου, αλλά και αυτής που μπορεί να παράγει κατέληξε ο OPEC, αντιδρώντας στις αυξημένες πετρελαϊκές τιμές, αλλά και στις επιπτώσεις από την καταστροφική διέλευση του τυφώνα ”Κατρίνα”. Υποχωρεί στην είδηση ο ”μαύρος χρυσός”.

Σε διάθεση στην αγορά ολόκληρης της διαθέσιμης ποσότητας πετρελαίου, αλλά και αυτής που μπορεί να παράγει κατέληξε ο OPEC, αντιδρώντας στις αυξημένες πετρελαϊκές τιμές αλλά και στις επιπτώσεις από την καταστροφική διέλευση του τυφώνα ”Κατρίνα”.

Όπως ανακοίνωσε ο σεΐχης al Shabah σε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της συνόδου του καρτέλ στη Βιένη, ο OPEC θα προσφέρει στις αγορές όλη την επιπλέον παραγωγή του, η οποία εκτιμάται στα 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη φορά που εγκαταλείπεται η μέθοδος των ποσοστώσεων (quotas) από το 1990 και τον Πόλεμο του Κόλπου, ενώ η επιπλέον ποσότητα πετρελαίου που εκτιμάται ότι θα εισέλθει στην αγορά από την 1η Οκτωβρίου προσδιορίζεται από το καρτελ σε 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως και από τους αναλυτές σε 1,4 εκατ. δολάρια την ημέρα.

Στη συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Πετρελαίου του Κατάρ απάντησε στις ανησυχίες των αναλυτών ότι πλέον το καρτέλ δεν θα μπορεί να αντιδράσει αποτελεσματικά σε πιθανή νέα ενίσχυση του εμπορεύματος, επισημαίνοντας ότι ”η συμφωνία δεν είναι το τελευταίο χαρτί του OPEC”.

Το πετρέλαιο υποχωρεί μετά την είδηση κατά 2,3%, στα 65,95 δολάρια, στη Νέα Υόρκη και στα 64,10 δολάρια το βαρέλι στο Λονδίνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v