Διπλασιασμό offshoring σε τρία χρόνια βλέπει η PwC

Το 25% των επιχειρήσεων του κλάδου χρηματοοικονομικών υπηρεσιών έχει μεταφέρει το 20% των θέσεων εργασίας στο εξωτερικό, ενώ το 50% ευελπιστεί ότι θα στείλει ένα ποσοστό 10%-20% των θέσεων εργασίας στο εξωτερικό εντός τριετίας, σύμφωνα με την PriceWaterhouseCoopers. Ωστόσο, οι προσδοκίες τους για μείωση του κόστους δεν έχουν επαληθευτεί.

του Paul J. Davis στο Λονδίνο

Ο αριθμός των εταιριών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που στέλνει θέσεις εργασίας offshore θα διπλασιαστεί εντός της επόμενης τριετίας, παρά το γεγονός ότι περισσότερα από τα μισά εγχειρήματα μέχρι στιγμής δεν έχουν επωφεληθεί ακόμη από πλευράς κόστους, ενώ σπανίζουν πλέον τα στελέχη σε δημοφιλείς χώρες όπως η Ινδία, σύμφωνα με την PriceWaterhouseCoopers.

Ενώ οι αναζήτηση για περικοπές κόστους αποτελεί τη βασική δύναμη ώθησης του offshoring, τα κόστη δεν μειώνονται μέχρι στιγμής όσο προσδοκούσαν τα στελέχη. Το 15% των ερωτηθέντων επιχειρήσεων δεν έχει σημειώσει ακόμη κάποια μείωση στα κόστη ύστερα από πέντε χρόνια.

Ο Nigel Vooght της PwC δήλωσε: ”Το χειρότερο αποτέλεσμα λαμβάνει χώρα όταν μια εταιρία παίρνει απλώς τις διαδικασίες και τις πετάει κάπου αλλού, απαράλλαχτες, ελπίζοντας ότι θα πετύχει μείωση του εργασιακού κόστους - αλλά αυτό ακριβώς συμβαίνει συνήθως”.

Παρά τα χαμηλά ποσοστά επιτυχίας, οι επιχειρήσεις σχεδιάζουν και στέλνουν περισσότερες θέσεις εργασίας στο εξωτερικό, μετακινώντας θέσεις ολοένα και μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας που βασίζονται στην τεχνογνωσία, όπως η οικονομική ανάλυση και η εκπόνηση οικονομικών μοντέλων, αναφέρει η έκθεση της PwC.

”Οι εταιρίες που προχωρούν σε τέτοια κίνηση μόνο και μόνο με την ελπίδα μείωσης του εργασιακού κόστους, χωρίς σχεδιασμό ή χωρίς απόπειρα αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών που στέλνουν στο εξωτερικό, θα αποτύχουν να δρέψουν όλα τα διαθέσιμα οφέλη”, προσθέτει ο κ. Vooght.

Το offshoring έχει καταστεί ιδιαίτερα δημοφιλές στις εταιρίες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Σύμφωνα με την PwC, το 25% των επιχειρήσεων του κλάδου έχει μεταφέρει το 20% των θέσεων εργασίας στο εξωτερικό, ενώ το 50% ευελπιστεί ότι θα στείλει ένα ποσοστό 10%-20% των θέσεων εργασίας στο εξωτερικό εντός τριετίας.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v