Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο 3,75% αύξησε τα επιτόκια η Fed

Σε αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων προχώρησε, για ενδέκατη συνεχόμενη φορά από τον περασμένο Ιούνιο, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, η Fed αύξησε τα επιτόκια βραχυπρόθεσμου διατραπεζικού δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης από το 3,5% στο 3,75%, ενώ διατηρεί τη φρασεολογία περί ”ήπιων αυξήσεων”.

Στο 3,75% αύξησε τα επιτόκια η Fed
Σε αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων προχώρησε, για ενδέκατη συνεχόμενη φορά από τον περασμένο Ιούνιο, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, η Fed αύξησε τα επιτόκια βραχυπρόθεσμου διατραπεζικού δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης από το 3,5% στο 3,75%.

Στην ανακοίνωση της η Κεντρική Τράπεζα αναφέρει ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται ”με ήπιους ρυθμούς”.

Όπως επισημαίνει, οι γενικευμένες καταστροφές στην περιοχή του Κόλπου του Μεξικού που είχαν ως αποτέλεσμα τα προβλήματα στην οικονομική δραστηριότητα αλλά και η ενίσχυση των ενεργειακών τιμών υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση, η παραγωγή και η απασχόληση θα επιβαρυνθούν μεσοπρόθεσμα.

”Αν και αυτά τα ατυχή γεγονότα”, συνεχίζει η ανακοίνωση, ”έχουν αυξήσει την αβεβαιότητα για την μεσοπρόθεσμη πορεία της οικονομίας, η Επιτροπή εκτιμά ότι δεν αποτελούν μία πιο ”επίμονη” απειλή”.

Παράλληλα, σημειώνει ότι παρά το γεγονός ότι τα υψηλότερα ενεργειακά και άλλα κόστη πιθανόν να επιβαρύνουν τις πληθωριστικές πιέσεις, ο δομικός πληθωρισμός βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα και μακροπρόθεσμα οι πληθωριστικές πιέσεις εκτιμάται ότι θα είναι ελεγχόμενες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση της Fed δεν ήταν ομόφωνη καθώς ένας από τους διοικητές περιφερειακών κεντρικών τραπεζών ο Mark Olson ψήφισε υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων στο 3,5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v