Lex: Πετρέλαιο

Ο κόσμος έχει σημαντική έλλειψη σε υποδομές διύλισης πετρελαίου. Επίσης, του τελειώνουν και οι συμβολικές κινήσεις αντίδρασης στις υψηλές πετρελαϊκές τιμές. Μετά την αποτυχημένη δημοπρασία αποθεμάτων ”βαριάς” ποικιλίας από τις ΗΠΑ, ο Lex θεωρεί ότι η απόφαση του OPEC αποτελεί μια ακόμη συμβολική αντίδραση και επισημαίνει ότι το ”κλειδί” των τιμών του ”μαύρου χρυσού” είναι ο καιρός.

Ο κόσμος έχει σημαντική έλλειψη σε υποδομές διύλισης πετρελαίου. Επίσης, του τελειώνουν και οι συμβολικές κινήσεις αντίδρασης στις υψηλές πετρελαϊκές τιμές.

Ο τυφώνας ”Κατρίνα” οδήγησε την αμερικανική Strategic Petroleum Reserve στη διάθεση 30 εκατ. βαρελιών από τα στρατηγικά αποθέματα της χώρας, εκ των οποίων τα μισά ήταν ”βαρέως” τύπου, υψηλής πυκνότητας αργό πετρέλαιο που διυλίζεται δύσκολα.

Με τα αποθέματα πετρελαίου να διαμορφώνονται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τους 5ετείς μέσους όρους, ήταν σίγουρο ότι η κίνηση αυτή δεν θα είχε άμεσες επιπτώσεις στην αγορά. Στην πραγματικότητα η δημοπρασία των αποθεμάτων κατέληξε στην πώληση μόλις 11 εκατ. βαρελιών, ενώ το γεγονός ότι ουδείς ενδιαφέρθηκε για τη βαριά ποικιλία αποδεικνύει ότι το βασικό πρόβλημα είναι οι δυνατότητες διύλισης.

Με την αμερικανική SPR να μην εμφανίζεται διατεθειμένη να δεχθεί το απαιτούμενο discount για να ”σπρώξει” τη βαριά ποικιλία στο σύστημα, η διστακτικότητα ορισμένων μελών του OPEC να αρθούν οι ποσοστώσεις παραγωγής είναι κατανοητές.

Το γεγονός ότι αποφάσισε να διαθέσει και τις εναπομένουσες παραγωγικές δυνατότητες -οι οποίες σύμφωνα με αισιόδοξες εκτιμήσεις ανέρχονται σε παραγωγή 2 εκατ. βαρελιών την ημέρα βαριάς ποικιλίας αργού πετρελαίου- αποτελεί συμβολική αντίδραση, αλλά τουλάχιστον αντιλαμβάνεται τη δυναμική της αγοράς.

Έτσι, η μοναδική πηγή επιπρόσθετων βραχυπρόθεσμων αποθεμάτων που απομένει είναι η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας. Η αντίδραση της ΔΥΕ στον τυφώνα ”Κατρίνα” με την απελευθέρωση 60 εκατ. βαρελιών περιέλαβε τουλάχιστον μια σημαντική ποσότητα πετρελαίου.

Εάν ο τυφώνας ”Ρίτα” προκαλέσει περαιτέρω διαταραχές στην προσφορά, ενδέχεται να απελευθερωθούν επιπλέον αποθέματα από την Ευρώπη. Η επίπτωση στις τιμές, όμως, ενδέχεται να είναι περιορισμένη σε μια αγορά που ταλανίζεται από δεύτερο τυφώνα. Ο καιρός και όχι οι επίσημες ενέργειες είναι το ”κλειδί” στις πετρελαϊκές τιμές σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v