Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall: Πιέσεις με πετρέλαιο και Fed στο επίκεντρο

Σε αρνητικό έδαφος κινείται η Wall Street με τις πιέσεις να έχουν διευρυνθεί καθώς οι τιμές του ”μαύρου χρυσού” κυμαίνονται πάνω από τα επίπεδα των 66 δολ. υπό την απειλή μίας νέας καταιγίδας ενώ οι επενδυτές εμφανίζονται ανήσυχοι ενόψει της συνεδρίασης της Fed την Τρίτη. Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη, περιόρισε τις αρχικές απώλειες του ο DAX.

Σε αρνητικό έδαφος κινείται η Wall Street με τις πιέσεις να έχουν διευρυνθεί καθώς οι τιμές του ”μαύρου χρυσού” κυμαίνονται πάνω από τα επίπεδα των 66 δολ. υπό την απειλή μίας νέας καταιγίδας ενώ οι επενδυτές εμφανίζονται ανήσυχοι ενόψει της συνεδρίασης της Fed την Τρίτη. Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη, περιόρισε τις αρχικές απώλειες του ο DAX.

Ειδικότερα, οι τιμές του αργού πετρελαίου στην αγορά της Ν. Υόρκης κυμαίνονται πάνω από τα 66 δολ. ανά βαρέλι, καθώς προβλέπεται ότι μέσα στην εβδομάδα ένας νέος τυφώνας, ο τυφώνας ”Ρίτα”, θα πλήξει τον Κόλπο του Μεξικού και τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στο νότιο Τέξας.

Παράλληλα, συναντώνται στη Βιέννη τα μέλη του OPEC, που εμφανίζονται έτοιμα να αποφασίσουν αύξηση της παραγωγής τους, με τον πρόεδρο του OPEC και υπουργό Πετρελαίου του Κουβέιτ να δηλώνει ότι τα μέλη του καρτέλ μπορούν να διαθέσουν επιπλέον 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

”Οι άνθρωποι λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη τους τις προειδοποιήσεις για την τροπική καταιγίδα. Οι πετρελαϊκές τιμές στερούν μεγάλο κομμάτι από ”τα πορτοφόλια” των καταναλωτών” σχολίασε ο Michelle Clayman, επικεφαλής επενδύσεων της New Amsterdam Partners στη Ν. Υόρκη.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι στην υποχώρηση των τιμών των μετοχών συμβάλει και η επικείμενη συνάντηση των αξιωματούχων της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ οι οποίοι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα αποφασίσουν αύξηση των επιτοκίων στο 3,75%.

Πιέσεις δέχονται μετοχές εταιριών αυτοκινήτων και μεταφορών, όπως η UPS, η FedEx, η Ford Motor και η General Motors, που συγκαταλέγονται στις βιομηχανίες που επηρεάζονται περισσότερο από τα κόστη των καυσίμων. Αντίθετα, ενισχύονται τίτλοι πετρελαϊκών εταιριών όπως η Exxon Mobil και η Chevron Corp.

Πτωτικά κινείται η μετοχή της EBay, μετά τα σχόλια της Bear Stearns η οποία εκτίμησε ότι η εταιρία θα διαθέσει μεγαλύτερα κεφάλαια για επενδύσεις το 2006 καθώς ο ανταγωνισμός εντείνεται, γεγονός που ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τη μετοχή. Παράλληλα υποβάθμισε τη σύστασή της για τον τίτλο σε peerperform από outperform.

Υποχωρεί ο τίτλος της AT&T η οποία περιέκοψε τις προβλέψεις της για την κερδοφορία της στο τρίτο τρίμηνο κατά 50 εκατ. δολάρια.

Ενισχύεται η μετοχή της Nike, η οποία ανακοίνωσε κέρδη πρώτου τριμήνου ύψους 432,3 εκατ. δολ. ή 1,61 δολ. ανά μετοχή, έναντι 1,21 δολ. ανά μετοχή πέρυσι και 1,42 δολ. που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Κέρδη αποκομίζουν η Spinnaker Exploration και η TBC οι οποίες συμφώνησαν να εξαγοραστούν από τη νορβηγική Norsk Hydro ASA και την ιαπωνική Sumitomo Corp. αντιστοίχως.

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,74% στις 10.563 μονάδες, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινείται πτωτικά κατά 0,68% στις 2.145 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει απώλειες 0,53% στις 1.231 μονάδες.

Με μικτά πρόσημα ”έκλεισαν” οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές τόσο λόγω της ανόδου του πετρελαίου όσο και λόγω του ασαφούς εκλογικού αποτελέσματος στη Γερμανία. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε κατά 0,40% στις 5.429,70 μονάδες και ο DAX στη Φρανκφούρτη κατέγραψε απώλειες 1,21% στις 4.926,13 μονάδες, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ”άνοιξε” με πτώση 2,2%. Στο Παρίσι ο CAC 40 υποχώρησε κατά 0,08% στις 4.505,68 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v