Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall: Απώλειες λόγω πετρελαίου και macro

Απώλειες κατέγραψε η Wall Street, με την ανάκαμψη των πετρελαϊκών τιμών μετά τα στοιχεία για τα στρατηγικά αποθέματα, τη συρρίκνωση των λιανικών πωλήσεων και την οριακή ενίσχυση του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών. Μικρά κέρδη στην Ευρώπη.

Απώλειες κατέγραψε η Wall Street, με την ανάκαμψη των πετρελαϊκών τιμών μετά τα στοιχεία για τα στρατηγικά αποθέματα, τη συρρίκνωση των λιανικών πωλήσεων και την οριακή ενίσχυση του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών. Μικρά κέρδη στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, οι τιμές του ”μαύρου χρυσού” ανέκαμψαν στα επίπεδα των 65 δολ. ανά βαρέλι μετά την ανακοίνωση ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου υποχώρησαν, για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, κατά 6,6 εκατ. βαρέλια στα 308,4 εκατ. βαρέλια, τη στιγμή που οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πτώση της τάξεως των 2 εκατ. βαρελιών.

Ωστόσο, αναπάντεχη αύξηση κατά 1,9 εκατ. βαρέλια, για πρώτη φορά μετά από 12 εβδομάδες, σημείωσαν τα αποθέματα βενζίνης τα οποία διαμορφώθηκαν στα 192 εκατ. βαρέλια. Οι αναλυτές προέβλεπαν μείωση κατά 2,2 εκατ. βαρέλια.

Στο μέτωπο των macro, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν κατά 2,1% έναντι εκτιμήσεων της αγοράς για υποχώρηση κατά 1,4% λόγω εποχιακών παραγόντων. Τον Ιούλιο, οι λιανικές πωλήσεις είχαν ενισχυθεί κατά 1,8%. Παράλληλα, ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής Αυγούστου ενισχύθηκε οριακά κατά 0,1%, ενώ τον Ιούλιο είχε αυξηθεί επίσης 0,1%. Οι αναλυτές της αγοράς εκτιμούσαν ότι θα ενισχυθεί κατά 0,2%.

Η άνοδος των πετρελαϊκών τιμών πίεσε χαμηλότερα μετοχές εταιριών λιανικού εμπορίου όπως η EBay και η Lowe’s Cos., ενώ αντίθετα ευνόησε τίτλους εταιριών όπως η Exxon Mobil και η ConocoPhillips.

Πτωτικά κινήθηκε η μετοχή της Caterpillar μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον δείκτη βιομηχανικής παραγωγής.

Απώλειες κατέγραψε ο τίτλος της Delta Air Lines, καθώς αναμένεται να καταθέσει αίτηση χρεοκοπίας, ενώ αντίθετα ενισχύθηκε η μετοχή της Northwest Airlines καθώς το διοικητικό συμβούλιο της τέταρτης μεγαλύτερης αεροπορικής αναζητά στρατηγικές επιλογές εν όψει της δικής της αίτησης υπαγωγής στο Αρθρο 11.

Αρνητική η εικόνα της μετοχή της κινεζικής εταιρίας internet Baidu.com. Οι Goldman Sachs και Piper Jaffray ξεκίνησαν την κάλυψη της μετοχής εκδίδοντας αμφότερες συστάσεις ”underperform”.

Υποχώρησε ο τίτλος της Allied Waste Industries μετά την υποβάθμιση της σύστασης της JP Morgan από ”neutral” σε ”underweight”.

Κέρδη αποκόμισε ο τίτλος της Lehman Bros η οποία εγκαινίασε την έναρξη της περιόδου αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου για τις επενδυτικές τράπεζες, ανακοινώνοντας κέρδη ανά μετοχή της τάξεως των 2,94 δολαρίων έναντι 1,71 κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Θετική εικόνα παρουσιάζουν και άλλες μετοχές χρηματιστηριακών εταιριών όπως η JP Morgan Chase, η Merrill Lynch και η Charles Schwab.

Το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στα 7,39 δολάρια, με κέρδη 0,54%, ενώ υποχώρηση κατά 0,35% κατέγραψε το ADR της 3Ε, στα 28,7 δολάρια. Απώλειες 1,27% για το δικαίωμα του ΟΤΕ, στα 10,13 δολάρια.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώθηκε στις 10.544,90 μονάδες με απώλειες 0,50%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq σημείωσε πτώση 1,03% στις 2.149,33 μονάδες και ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,33%, στις 1.227,16 μονάδες.

Ήπιες ανοδικές τάσεις επικράτησαν στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε 0,18% στις 5.347,40 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο 0,19% στις 4.911,17 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 αποκόμισε κέρδη 0,38% στις 4.470,43 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v