Merrill Lynch: Οι προβλέψεις των διαχειριστών Α/Κ

Ο τυφώνας ”Κατρίνα” και οι υψηλές πετρελαϊκές τιμές έχουν πλήξει την αισιοδοξία για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Merrill Lynch. Επίσης, οι επενδυτές έχουν μειώσει τις προσδοκίες τους για την αύξηση της εταιρικής κερδοφορίας στο επόμενο δωδεκάμηνο, όπως αποκαλύπτει η δημοσκόπηση στους διαχειριστές κεφαλαίων σε όλο τον κόσμο.

του Christopher Brown-Humes

Ο τυφώνας ”Κατρίνα” και οι υψηλές πετρελαϊκές τιμές έχουν πλήξει την αισιοδοξία για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Merrill Lynch.

Επίσης, οι επενδυτές έχουν μειώσει τις προσδοκίες τους για την αύξηση της εταιρικής κερδοφορίας στο επόμενο δωδεκάμηνο, όπως αποκαλύπτει η δημοσκόπηση στους διαχειριστές κεφαλαίων σε όλο τον κόσμο.

”Οι επενδυτές εμφανίζονται πιο μαζεμένοι σε σχέση με την αισιοδοξία που είδαμε τον προηγούμενο μήνα. Οι αναπτυξιακές προσδοκίες υποχωρούν, όπως και οι προσδοκίες για τα κέρδη και τα περιθώρια κερδοφορίας των επιχειρήσεων”, σχολιάζει ο David Bowers, επικεφαλής παγκόσμιας επενδυτικής στρατηγικής της Merrill Lynch.

Από τους ανταποκριθέντες στη δημοσκόπηση της Merrill Lynch για το μήνα Σεπτέμβριο, το 53% αναμένει επιβράδυνση της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας εντός των επόμενων 12 μηνών, έναντι ποσοστού 30% τον Αύγουστο. Ένα ποσοστό 27% των ερωτηθέντων προσδοκά βελτίωση της παγκόσμιας οικονομίας, έναντι ποσοστού 45% τον Αύγουστο.

Οι επενδυτές εκτιμούν ότι οι επιχειρήσεις θα ενισχύσουν την κερδοφορία τους με ρυθμό 4,5% στα κέρδη ανά μετοχή στους επόμενους 12 μήνες -τα χαμηλότερα επίπεδα από το 2001- ενώ τον Αύγουστο προέβλεπαν 5,9%.

Η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών έχει επιπτώσεις και στις προσδοκίες των διαχειριστών για τα επιτόκια. Το 78% των ανταποκριθέντων αναμένει ότι τα επιτόκια θα διαμορφωθούν σε υψηλότερα επίπεδα σε 12 μήνες, έναντι 83% τον προηγούμενο μήνα. Τα ”ουδέτερα” επίπεδα των αμερικανικών επιτοκίων προσδιορίζονται στο 4% από τους διαχειριστές μετοχικών Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

Οι διαχειριστές συνεχίζουν να προτιμούν τις μετοχές σε σχέση με τα ομόλογα, με το 59% να έχει θέση overweight σε μετοχές (το ποσοστό έχει υποχωρήσει από το 63% του Αυγούστου) και το 70% να έχει θέση underweight σε ομόλογα.

Η δημοσκόπηση, η οποία πραγματοποιήθηκε πριν από τις κυριακάτικες εκλογές στην Ιαπωνία, δείχνει ότι οι διαχειριστές είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι για τις προοπτικές των ιαπωνικών μετοχών και του γεν.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v